Svet
0 ogledov

V Britaniji pozivi za umik iz Evropske unije

Britanski zunanji minister William Hague. EPA
Britanski zunanji minister William Hague meni, da bi morali Otočani razmisliti o rahljanju vezi z Evropsko unijo (EU) in oddaljevanju od preostanka Evrope. Gospodarsko bi zaradi izstopa bolj trpela Velika Britanija kot Evropa, meni Romana Jordan Cizelj.

"To velja za evro, v prihodnosti pa bo to morda veljalo tudi za druga področja. Dejansko se nam lahko izplača, da ostanemo zunaj," je za britanski The Times povedal zunanji minister Velike Britanije, sicer dolgoletni kritik EU William Hague.

Dodal je, da je bilo ustanavljanje evroobmočja brez skupne davčne politike in pravil o izdatkih vedno velika napaka. Še več, evroobmočje po njegovem mnenju "predstavlja spomenik temu, kako daleč se lahko skupinsko razmišljanje oddalji od realnosti".


Zbrali sto tisoč podpisov za referendum o izstopu

Njegove pripombe prihajajo v času, ko evru grozi kriza zaradi prevelike zadolženosti nekaterih držav evroobmočja, v Veliki Britaniji pa evroskeptiki promovirajo referendum o tem, ali naj Velika Britanija sploh ostane znotraj EU. Na celini se namreč v luči vse večjih težav pojavljajo pozivi po večji integraciji EU.

Prejšnji teden so evroskeptiki namreč zbrali sto tisoč podpisov za referendum o tem, ali naj se Velika Britanija bolj približa EU ali pa iz nje izstopi in začne odnose s celino urejati na novih osnovah. Med podpisniki so bili tudi člani največjih strank, konservativne in laburistične, zbrani podpisi pa pomenijo, da bo o predlogu razpravljal britanski parlament.

"Cilj je imeti vpliv na stvari v Evropi, ki so pomembne za naš nacionalni interes – to so enotni trg, prizadevanje za gospodarsko rast in zagotavljanje nizkih cen energije," pa je pozive k premisleku o britanski povezanosti z EU zavrnil premier David Cameron.

"Več negativnih posledic za Britanijo kot za Evropo"

"Velika Britanija je znana po evropskepticizmu in vsake toliko časa grozi z izstopom iz Evropske unije, tako da pobude te dni niso novost," pa zadnje dogajanje komentira evropska poslanka iz Slovenije Romana Jordan Cizelj.

 

"Sama ta porast v nezadovoljstvu nad ukrepi EU vidim bolj kot notranje politično igro in klic k bolj aktivni in učinkoviti politiki spopadanja z vseevropsko ekonomsko krizo kot pa 'resno grožnjo' k izstopu iz Unije," pa meni evropska poslanka Mojca Kleva.

"Pomanjkanje nadnacionalnega načina reševanja evropske krize z bolj aktivno vlogo Evropske komisije in večjo vlogo Evropskega parlamenta je pripeljalo do naraščajočih stopenj nezaupanja s strani nekaterih držav članic v delo in rešitve predlagane s strani EU – ne le v Veliki Britaniji, ki že od vsega začetka sodi med države z nizko podporo vseevropskim rešitvam in projektom, ampak tudi v drugih zahodnih državah članicah (npr. Nemčija, Nizozemska, Finska)," še opozarja Klevova.

Veliko na Evropski komisiji

Jordan Cizljeva meni, da bi bilo tako dejanje slabo predvsem za Veliko Britanijo. "V EU se dogaja integracija, oblikuje se notranji trg. Posledice izstopa iz EU bi bile zato preko gospodarstva za Veliko Britanijo izjemno negativne, veliko bolj negativne kot pa za evropsko gospodarstvo," meni evropska poslanka.

Dodaja, da finančno-gospodarska kriza zahteva več integracije in bo sodelovanje državam pomagalo prebroditi krizo. "Gotovo bi na tem morali delati," meni Jordan Cizljeva. Evropa bo po njenem sicer obstala v primeru, "če to ne bo zgolj politični projekt, ampak če ga bodo ljudje vzeli za svojega, ker bodo vedeli, da zaradi tega tudi lažje živijo".

"Za pot iz krize bo potrebno tesnejše usklajevanje politik držav članic (tudi fiskalnih). Ideje o evropskem ministru za finance, evropski zakladnici, evroobveznicah in davku na finančne transakcije so ponovno na pogajalskih mizah," pa o predlogih za močnejšo integracijo pravi Klevova. Dodaja, da Evropa sedaj potrebuje "kreativno in iniciativ polno" Evropsko komisijo.

Komentarjev 3
  • krt 22:00 12.september 2011.

    abaNe bo minilo 10 let (verjetno pa že prej) in vse bo v razsulu. Evropa, ki je bila mišljena v 90 letih, nima s to, ki je sedaj nobene zveze. Sedaj gre za skupek držav z figo v žepu. ...prikaži več Vsaka misli na to, kako bo čim manj prispevala in čimveč dobila. Večina ljudi v tej zvezi, pa je že zdaj obubožanih. Če mi boš dal minus prav. A spomni se me čez nekaj let.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:30 12.september 2011.

    @1111 Primitivizem brez primere.

  • 1111 16:26 12.september 2011.

    edino pametno razmišljanje...kaj pa sploh je EU unija, razen da se plačuje velike vsote za poslance, ki ne naredijo NIČ!!