Svet
192 ogledov

Vreme po Evropi se umirja

neurje Nemčija Epa
Vremenska ujma zahtevala več življenj. Danes se razmere umirjajo.

Razmere po nevihti Ciara, ki je prizadela številne evropske države, se danes umirjajo. Dosegla je sicer še francoski otok Korzika, kjer so zabeležili vetrove s hitrostjo do 220 kilometrov na uro. Iz Poljske medtem poročajo o še eni smrtni žrtvi nevihte, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ciara je na Korziko prinesla močan veter, kjer so dopoldne izmerili hitrost 219 kilometrov na uro. To je nekoliko manj od rekorda iz leta 2018, ki znaša 225 kilometrov na uro. Nevihta povzroča številne težave v prometu, prekinjene so letalske in trajektne povezave s celino. Ob tem je na več krajih po otoku zagorelo.

Tudi po celinski Franciji še naprej beležijo močan veter. V departmaju Alpes-Maritimes na jugovzhodu Francije napovedujejo sunke vetra s hitrostjo med 100 in 130 kilometrov na uro. V več departmajih še vedno velja oranžno opozorilo pred močnim vetrom in poplavami. Nevihtno vreme naj bi se povsem umirilo v sredo zjutraj.

Železniški promet sicer v večjem delu Francije znova poteka nemoteno. Prav tako ni več večjih težav na francoskih letališčih. Brez elektrike je bilo v ponedeljek zvečer še 15.000 gospodinjstev, potem ko jih v ponedeljek zjutraj elektrike ni imelo 130.000 gospodinjstev.

Oblaki Napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka v drugi dekadi februarja

Tudi v Avstriji veter v sunkih še vedno dosega hitrost med 80 in 100 kilometrov na uro, v gorah pa še več, so navedli avstrijski vremenoslovci. Veter naj bi se po napovedih umiril šele v četrtek.

Nevihta je težave v minulih dneh med drugim povzročala tudi v Skandinaviji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Belgiji, na Češkem in Poljskem.

Zahtevala je več smrtnih žrtev, od tega tri na Poljskem. V ponedeljek zvečer je poškodbam podlegla še ena ženska, ki se je poškodovala v poljskem smučarskem letovišču Bukowina, kjer je veter odpihnil streho z izposojevalnice smučarske opreme. V incidentu sta umrli še ena ženska in njena hči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.