Svet
20 ogledov

WikiLeaks tudi o Maddy

Britanski preiskovalci so portugalski policiji pomagali pri prirejanju dokazov z Žurnal24 main
Britanski preiskovalci so portugalski policiji pomagali pri prirejanju dokazov zoper starša Madeleine McCann, ki naj bi ugrabila lastno hčerko. Policija je po treh letih le priznala napako.
Zaslišanje se nadaljuje
Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki je od prejšnjega torka zaprt v Veliki Britaniji, bo znova stopil pred sodnika. Assangea so aretirali na podlagi švedskega naloga zaradi suma, da je na Švedskem zagrešil posilstvo. Na zaslišanju prejšnji torek je sodišče zavrnilo plačilo varščine in vztrajalo pri priporu do 14. decembra, češ da obstaja nevarnost, da bi pobegnil.

Britanska policija je pomagala pri prirejanju in zbiranju dokazov zoper starša izginule deklice Madeleine McCann, je ameriškemu veleposlaniku na Portugalskem septembra 2007 povedal njegov britanski kolega. Navedbe razkriva zadnja v vrsti ameriških depeš, ki jih javnosti servisa spletna stran WikiLeaks. Spomnimo, da je policija dekličina starša takoj po izginotju obravnavala kot glavna osumljenca.

Srečanje med ameriškim veleposlanikom Alom Hoffmanom in britanskim kolegom Alexandrom Wykehamom Ellisom se je zgodilo 14 dni po tem, ko je portugalska policija Kate in Gerryja McCann uradno razglasila za osumljenca. Starša sta se zagovarjala, da ne obstaja niti en dokaz o njuni vpletenosti v ugrabitev Madeleine.

Gonja zoper starša
V diplomatski depeši, označeni z znakom strogo zaupno, ameriški veleposlanik poroča: "Ellis priznava, da je britanska policija dokaze zoper starša McCann  pridobila brez kakršnekoli poglobitve v podrobnosti primera. Policisti in preiskovalci sicer sodelujejo na visoki ravni." Komentar razkriva, da je veleposlanik nasprotoval splošni gonji zoper starša McCann, ki jo je v tistem času sprožila portugalska policija.

"Izginotje Madeleine McCann na jugu Portugalske maja 2007 je privabilo medijsko pozornost, primer pa je ovijala kontroverznost preiskave zoper starša McCann, ki jo je vodila portugalska policija," je še zapisano v depeši. Diplomat dodaja, da je bil njegov britanski kolega prepričan, da je medijska gonja pričakovana in celo sprejemljiva, vse dokler vladni uradniki o zadevi razpravljajo za zaprtimi vrati.

Poudarimo, da je portugalska policija preiskavo zoper starša prekinila šele 21. julija 2008. Tiskovni predstavnik staršev McCann je takrat za časnik Guardian zatrdil: "Gre za zgodovinsko napako. Portugalska policija je šele po treh letih priznala, da ne obstaja nikakršen dokaz o vpletenosti staršev v izginotje njune hčerke."

Vatikan prikrival pedofilijo
Vatikan je dejavno sodeloval pri prikrivanju pedofilije v svojih vrstah, lobiral proti vključitvi muslimanske Turčije v EU, sekularnim državam zahodne Evrope pa je poskušali vsiliti katoliške vrednote in načela. Okoli papeža se še vedno čuti močan antisemitizem, ki ob upoštevanju, da velja za nazadnjaškega človeka, ki arhaičnega sveta ni pripravljen odpreti znanosti in tehnologiji, niti ni tako presenetljiv, razkriva depeša, ki jo je konec tedna objavil WikiLeaks. Poročila so pisali ameriški veleposlaniki v Vatikanu.

Cerkev se na depeše odziva z besedami: "V depešah so navedena opazovanja in mišljenje ljudi, ki so jih zapisali. Nič od tega se ne more jemati kot uradno stališče Svetega sedeža."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.