Svet
161 ogledov

Zadnje besede obsojenih na smrt

Električni stol Profimedias
Mnogi se tudi pred smrtjo niso skesali za svoje grehe. V zadnjih sekundah pred smrtjo niso izgubili smisla za humor. Kaj so povedali?

Vintage News je zbral nekaj izjav, ki so jih obsojeni na smrt izrekli tik pred umsrtitvijo.

Michel Ney je bil vojaški vodja med revolucijo v Franciji v času Napoleonovih vojn. Po tem, ko je bil Napoleon leta 1815 poražen in so ga osamili, so Neyja ujeli in mu sodili zaradi izdaje. Odvetnik bi ga morda lahko celo rešil, s tem, da bi izjavil, da je pruski vojak. Vendar pa Ney tega ni želel. Dejal je, "Sem francoz in to bo za vedno tudi ostal." Edino, kar je zahteval, je bilo, da mu pred strelskim vodom oči niso pokrili s prevezo. Nekaj sekund pred usmrtitvijo je dejal: "Vojaki, ko vam ukažem, me ustrelite naravnost v srce. To bo moj zadnji ukaz. Nasprotujem moji obsodbi. Vedno sem se boril za Francijo, v stotine bitkah in nikoli proti nje ... Vojaki, streljajte!"

Garyja Gilmorja so na smrt obsodili zaradi dveh umorov v dveh dneh, ki jih je zagrešil leta 1976. Usmrtili so ga leto kasneje. Za to je poskrbel strelski vod. Ko so ga vprašali, kaj so njegove zadnje besede, je dejaj: "Naredimo že to." Izraz je v filmu "Poštar zvoni samo dvakrat" navdahnil tudi Jacka Nicholsona, pa Seinfielda in tudi Roseanne.

Kako se vam zdi naslov: Francoski krompirček!

James D. French je bil edini obsojen Američan, ki so ga usmrtili leta 1972. Na dosmrtni zapor je bil obsojen, ker je ubil štoparja, kasneje pa je v zaporniški celici umoril še sojetnika, zaradi česar so ga obsodili na smrt. Na električnem stolu je novinarjem dejal: "Kako se vam zdi naslov: Francoski krompirček!"

Davida Matthewsa so usmrtili leta 2011. Z injekcijo so mu vbrizgali smrtonosni koktejl, ker je leta 1994 vlomil v hišo in ubil 77-letnega moškega. Dvakrat ga je pred smrtjo rešil guverner s telefonskim klicem, tretjič je telefon ostal nem. Matthews je skomignil z rameni in dejal: "Mislim, da se je guvernerju pokvaril telefon."

Jimmy L. Glass iz Louisiane je imel le 20 let, ko je leta 1982 kot nepomemben kriminalec pobegnil iz lokalnega zapora in s kolegi na begu ubil starejši zakonski par. Obsodili so ga na smrt na električnem stolu, zaradi česar je bil medijsko zelo izpostavljen. Nihče mu ni mogel pomagati, da ga ne bi usmrtili. Pred smrtjo je dejal: "Raje bi videl ,da bi bil na ribarjenju."

George Appel je leta 1928 umrl na električnem stolu v New Yorku. Njegove zadnje besede so bile: "No gospodje, zdaj boste videli ocvrto jabolko,". S tem se je poigral s svojim priimkom.

Z zadnjimi besedami je pred izvršitvijo smrtne kazni veliko pozornosti plenila tudi Marie Antoinette, ki so jo usmrtili 16. oktobra leta 1793. Pred nekaj tisoč Parižani se je dostojanstveno vzpenjala po stopnicah na platformo, kjer jo je čakala giljotina. V nekem trenutku je stopila na nogo svojemu krvniku Henriju Sansonu in dejala: "Oprostite gospod. Bilo je ponesreči," je dejala, preden so ji odsekali glavo.

 
Komentarjev 1
  • Papaja Popi 16:44 28.maj 2016.

    Michel Ney je najboljši.Dajmo................