Svet
1189 ogledov

Zaradi tega v Evropi vsako leto umre več kot tisoč otrok

otrok bolnišnica
Ocenjenih 1200 prezgodnjih smrti otrok zajema države članice EEA. To so poleg članic EU še Švica, Norveška, Islandija, Lihtenštajn in Turčija.

Zaradi onesnaženosti zraka v Evropi vsako leto umre več kot 1200 mlajših od 18 let, je v danes objavljenem poročilu opozorila Evropska agencija za okolje (EEA) in se zavzela za hitrejše zmanjšanje emisij iz prometa, industrije in ogrevanja. Eden od predlaganih ukrepov je tudi ustvarjanje več zelenih površin v okolici vrtcev in šol.

"Otroci so še posebej občutljivi na onesnaženost zraka, in sicer od maternice do odraslosti," je v poročilu zapisala agencija s sedežem v Koebenhavnu in dodala, da so zaradi onesnaženega zraka otroci bolj izpostavljeni tveganju za kronične bolezni v odrasli dobi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Po rojstvu onesnaženost zunanjega zraka poveča tveganje za več zdravstvenih težav, vključno z astmo, zmanjšanim delovanjem pljuč, okužbami dihal in alergijami," piše v poročilu.

Kljub izboljšavam v zadnjih letih ravni onesnaženja v številnih evropskih državah še vedno presegajo mejne vrednosti, ki jih priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Glavni razlog za onesnaženost zraka je predvsem uporaba trdih goriv, kot je premog, za ogrevanje in v industriji.

"Ko gre za okoljska tveganja in onesnaženost zraka, o otrocih ne moremo razmišljati kot o majhnih odraslih," je opozoril strokovnjak za onesnaženost zraka pri EEA Gerardo Sánchez Martínez. "Njihovo dihanje je hitrejše, dihajo bolj v usta in so bližje tlom," je pojasnil.

Realna številka še precej višja

Težave z onesnaženostjo zraka so pogosto še posebej pereče v mestih. Leta 2021 je moralo več kot 90 odstotkov mestnega prebivalstva v državah EU živeti z ravnmi drobnih trdnih delcev, ozona in dušikovega dioksida, ki so presegale priporočila WHO. To velja zlasti za območja srednje in vzhodne Evrope ter Italijo.

Ocenjenih 1200 prezgodnjih smrti otrok zaradi onesnaženosti zraka zajema države članice EEA. To so poleg članic EU še Švica, Norveška, Islandija, Lihtenštajn in Turčija. Poročilo ni zajelo velikih industrijskih držav, kot so Rusija, Ukrajina in Velika Britanija, kar pomeni, da je skupno število smrtnih žrtev na celini verjetno še višje.

Komentarjev 2
  • miho 18:24 24.april 2023.

    V Evropi umirajo otroci? Kje? V Kazahstanu, Uzbekistanu, Kirgizistanu, Tadžikistanu, ki jih Svetovna zdravstvena organizacija prišteva k Evropi? V razvitih evropskih državah otroci ne umirajo.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:09 24.april 2023.

    Spet članek v kvoti zelene agrende...Boste napisali tudi koliko jih umre zaradi drog, posledic nepravilne prehrane, itd...Sicer pa bo v EU kmalu čist zrak, ker bodo cene energentov uničile gospodarstvo, butasti predpisi pa kmetijstvo...

Sorodne novice