Svet
1084 ogledov

Zasegli rekordno količino kokaina

zaseg droge kokain Kolumbija
1/2
Epa
Tako velike količine kokaina policiji še ni uspelo zaseči v eni sami operaciji.

Kolumbijska policija je zasegla 12 ton kokaina, ki bi na trgu v ZDA dosegel vrednost 360 milijonov dolarjev, je v sredo sporočil kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos. Tako velike količine kokaina policiji v tej južnoameriški državi doslej še nikoli ni uspelo zaseči, vsaj ne v eni sami operaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je operacijo v sredo izvedla po leto dni trajajoči preiskavi. V raciji na štirih posestvih v okrajih Antioquia in Choco je sodelovalo skoraj 400 policistov, izurjenih za boj proti trgovini z mamili. Racija je potekala na kopnem in tudi iz zraka.

zaseg droge kokain Kolumbija | Avtor: Epa Epa
Skrit v tunelih "novega Pabla Escobarja"

Kokain so odkrili v podzemnih skrivališčih. Pri tem so priprli štiri osebe, iščejo pa še Daira Usugo, znanega kot Otoniel, vodjo Zalivskega klana - mamilarske tolpe, ki naj bi skrila omenjeni kokain. Otoniel je eden najbolj iskanih kriminalcev v Kolumbiji in dpa ga je označila kot "novega Pabla Escobarja".

Operacija, "največji udarec v zgodovini", je po besedah predsednika Santosa potrdila moč in učinkovitost kolumbijskih varnostnih sil. Z njo se je količina letos zaseženega kokaina v Kolumbiji - z 900 tonami letno največji proizvajalki tega mamila na svetu - povečala na 362 ton, še poroča dpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.