Svet
20734 ogledov

Znano, kaj je bilo v "strupeni" vodi na Hrvaškem

Coca-Cola Römerquelle X Steklenički Coca-Cole in vode Römerquelle.
Opravili so analizo in ugotovili, kaj je povzročilo težave.

Na Hrvaškem so veliko prahu dvignili primeri domnevnih zastrupitev na različnih koncih države, ki naj bi jim botrovale kontaminirane brezalkoholne pijače. V četrtek so bili objavljeni rezultati prvih analiz.

Direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je na novinarski konferenci povedal, da so v sredo končali analizo vzorcev pijač iz Reke in Zagreba, povezanih s prvimi primeri domnevne zastrupitve, in da analize niso pokazale nobenih odstopanj od normalnih vrednosti ter da torej "v njih ni ničesar, kar bi lahko povzročilo takšne poškodbe", poroča hrvaški portal televizije N1.

Na Reki so o zastrupitvi poročali v enem od gostinskih lokalov, ko je v soboto po zaužitju gazirane pijače Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 19-letnik zaradi opeklin požiralnika pristal v bolnišnici. On je tudi najhuje poškodovan. Pri poškodbah v Zagrebu pa je šlo za coca-cole, kupljene v avtomatu oziroma v trgovini.

Po poročanju hrvaške televizije HRT so danes objavljeni rezultati analize pokazali, da v coca-coli iz Zagreba in vzorcih pijače Römerquelle iz gostinskega lokala na Reki niso našli ničesar sumljivega. Drugače je bilo z analizo pijače iz plastenke, iz katere je pil omenjeni najstnik na Reki.

Pri slednji so v Centru za forenzične preiskave Ivan Vučetić ugotovili, da je bila v pijači prisotna spojina, ki jo je moč najti v sredstvih za pranje ali odmaščevanje. Vrednost pH v močno bazični tekočini je znašala 13,6. V nekontaminiranih plastenkah iste vode je pH vrednost znašala 3,5.

Minister: "Prišli so zaradi panike"

Grčija - lokali | Avtor: Robi Grmek Robi Grmek

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš medtem ne verjame, da gre za sabotažo. To je ocenil na podlagi vrste poškodb, razširjenosti in dejstvu, da je gre v vseh primerih za isto podjetje, je dejal za HRT. Čudna pa se mu zdi razširjenost primerov. Nenavadno se mu zdi tudi, da so pili različne pijače, ki so jih polnili v različnih državah.

"Zdi se, da imamo samo en potrjen primer. Količina bazične snovi, ki so jo našli v vodi, ki jo je pil huje poškodovan mladenič na Reki, ne bi povzročila le blažjih poškodb. Na primer z Reke velja gledati kot na podtikanje ali kot nenamerna napaka. Torej je del domnevno zastrupljenih v zdravstvene ustanove piršel zaradi panike ali drugih razlogov," je dejal Beroš.

Skupno obravnavali 34 ljudi

Poškodbe, med drugim akutne poškodbe sluznice prebavnega trakta, so potrdili v Varaždinu, Zagrebu, na Reki in v Splitu, v veliki večini je šlo za lažje primere. Nenavadno se mu zdi tudi, da so pili različne pijače, ki so jih polnili v različnih državah.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina so v desetih bolnišnicah po državi doslej obravnavali skupno 34 ljudi zaradi suma zastrupitve z gaziranimi pijačami, od katerih so imeli štirje erozivne poškodbe. V bolnišnici sta ostali dve osebi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:53 09.november 2023.

    In kako je vse skupaj prišlo v pijačo? In zakaj so do sedaj obravnavali 34 primerov? Nič jasno!

  • mojsterjaka 17:10 09.november 2023.

    "Prišli so zaradi panike" Bolje rečeno, prišli so, ker so zavohali denar - beri odškodnino.

  • Idioti 16:28 09.november 2023.

    Da se ni zgodilo to , kar se je zgodilo pred leti v Micki ?

Sorodne novice