Svet
26 ogledov

Zavrelo na Kosovu

Kosovo barikade EPA
Sile Kfor so na severu Kosova z oklepnimi vozili odstranile barikado v kraju Jagnjenica pri Zubinem Potoku. Pri tem je prišlo do konflikta s kosovskimi Srbi, v katerem je bilo ranjenih več deset ljudi. Slovenski vojaki niso bili vpleteni.

V operaciji so sodelovali nemški in avstrijski vojaki sil Kfor, ki so z oklepnim vozilom odstranili avtobus in tovornjake, ki so bili postavljeni na cesti, ki vodi do Kosovske Mitrovice. Po odstranitvi barikade je prišlo do konflikta s srbskimi protestniki. Zbralo se jih je med 400 in 500. Na vojake so metali kamenje in streljali z lahkim orožjem.

Kfor je odgovoril s solzivcem in vodnimi topovi ter streljanjem z gumijastimi naboji, je povedal tiskovni predstavnik Kforja Dan Harvey. Kosovski Srbi so kakih 500 metrov stran postavili tudi novo barikado.

Več deset ranjenih

Med ranjenimi sta dva pripadnika Kforja in več deset kosovskih Srbov. Harvey je povedal, da sta bila vojaka Kforja ranjena, ko so kosovski Srbi streljali z lahkim orožjem. Vojaka sta na zdravljenju v bolnišnici. Srbska tiskovna agencija Beta, ki navaja vire v lokalni bolnišnici, je poročala, da je bilo ranjenih od 30 do 50 Srbov, nekateri tudi huje.

Zdaj so razmere mirne. Kfor je okoli ceste, kjer je odstranil barikado, postavil bodečo žico, nedaleč stran pa še vedno vztraja skupina kosovskih Srbov. Tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowitzky je za Beto poudaril, da je bila akcija v skladu z mandatom Kforja zagotavljanja varnosti in svobode gibanja. Dodal je, da se Kfor redno pogovarja s predstavniki srbskih občin na severu Kosova in da je napačna informacija, da mora imeti Kfor za odstranitev barikad dogovor s Srbi na Kosovu.

Zaostritev pred nadaljevanjem pogajanj

V sredo naj bi se nadaljevali pogovori med Beogradom in Prištino. Govorili naj bi o statusu mejnih prehodov Jarinje in Brnjak, ki ju ima Beograd za "administrativna prehoda".

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon bo v torek v Varnostnem svetu ZN predstavil redno poročilo o razmerah na Kosovu, v katerem ocenjuje, da bi dogodki na severu Kosova lahko destabilizirali razmere na Balkanu. Zasedanja se bosta udeležila tudi srbski zunanji minister Vuk Jeremić in vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Farid Zarif, po pričakovanjih pa tudi kosovski zunanji minister Enver Hoxhaj.

Kosovski premier Hashim Thaçi je v pogovoru za srbsko tiskovno agencijo Tanjug izrazil pripravljenost na pogovore s Srbi na severu Kosova, da bi začeli z reševanjem nesoglasij. Kot je poudaril, z njimi uradna Priština ni v sporu.

Komentarjev 1
  • privat 12:13 03.december 2011.

    kosovski primier v kolikor vrjame da se da z morilci kaj dogovoriti?? je tele