Svet
9505 ogledov

Zelenski presenetil, Moskva odgovorila: "Herson je del Rusije!"

Volodimir Zelenski Herson Epa
Na nepričakovani obisk ukrajinskega predsednika so se odzvali v Kremlju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes nepričakovano obiskal Herson, kamor je pred dnevi po umiku ruskih sil vkorakala ukrajinska vojska. Kot je dejal novinarjem, želi s svojo navzočnostjo izraziti osebno podporo prebivalcem tega južnoukrajinskega mesta, ki je bilo od začetka ruske agresije februarja pod rusko zasedbo.

"Da bodo čutili, da o tem ne samo govorimo, ne samo obljubljamo, ampak se dejansko vračamo, izobešamo našo zastavo," je dejal Zelenski po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Predsednik je ob tem poudaril, da želi tudi sam občutiti čustva in energijo svojih rojakov. "To je tudi zelo motivirajoče," je zatrdil.

Sergej Lavrov Svet Svet Indonezija: Lavrov v bolnišnici. Kremelj že zanikal.

Ukrajinska protiofenziva, ki je prisilila ruske sile k umiku iz prestolnice istoimenske regije Herson, je eden največjih vojaških uspehov Ukrajine, odkar je Rusija 24. februarja sprožila invazijo na sosednjo državo. Po umiku ruske vojske iz Hersona minuli petek so ukrajinske vojake ob prihodu pričakali navdušeni prebivalci.

Volodimir Zelenski Herson | Avtor: Epa Epa

"Gremo naprej," je izjavil Zelenski novinarjem ob današnjem prihodu v Herson, kjer je nagovoril vojake pred upravno stavbo na osrednjem trgu. "Pripravljeni smo na mir, mir za vso našo državo," je dodal po poročanju agencije Reuters.

Volodimir Zelenski Herson | Avtor: Epa Epa

Zelenski se je ob tem zahvalil zvezi Nato in drugim zaveznikom za njihovo podporo v vojni proti Rusiji in dejal, da je dobava raketnih sistemov himars iz ZDA bistveno vplivala na vojaška prizadevanja Ukrajine.

Volodimir Zelenski Herson | Avtor: Epa Epa

Ukrajinski predsednik je na svojem profilu na Telegramu objavil tudi več fotografij svojega obiska Hersona. Vodja predsednikovega urada Andrij Jermak pa je medtem na Twitterju objavil posnetek, ki prikazuje Zelenskega, ko ob dvigu zastave v Hersonu poje nacionalno himno.

Na obisk ukrajinskega predsednika so se danes odzvali tudi v Kremlju, kjer vztrajajo, da je Herson še vedno del Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da novice sicer ne komentirajo, pri tem pa dodal: "Veste, to ozemlje je del Ruske federacije."

Herson je sicer ena od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija enostransko priključila septembra. Ruske sile so se po umiku iz mesta Herson z desnega brega reke Dneper zatekle na levi breg, od koder že obstreljujejo ozemlje na drugem bregu.

Ukrajina vojska ukrajinska vojska Herson Svet Svet Zelenski o novih grozodejstvih, Putin objavil novo odločitev
Komentarjev 16
  • Jernej65 14:57 14.november 2022.

    Rusi na Herson lahko kar pozabite. Srečni boste lahko, če bo vaše vsaj tisto, kar je bilo vaše preden se je Putkotu popolnoma odpelalo, največ Krim. Ja še bo morije, preden bo morilko Putko to ugotovil, sicer pa pri sebi tako že ve.

  • bobubob 14:54 14.november 2022.

    Mediji lažejo kot med korono. Lagali so že prej, samo bolj previdno. No, sedaj pa so presenečeno opazili, da plebs pogoltne čisto vse, kar mu servirajo. In s tem bodo torej nadaljevali - dokler število tistih z razbolelim želodcem ne ...prikaži več bo nevarno naraslo. Potem pa bodo spet servirali staro misel o pogledu naprej, o amnestiji.....in plebs bo še dalje lovil lastni rep....ena od garancij za to dogajanje je nova predsednica RS.

  • marko345 14:11 14.november 2022.

    Ma za ruse je celo vesolje del rusije.