Svet
34 ogledov

Zemlja grozi

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Erupcija vulkana Eyafjallajokulla na Islandiji lahko traja tudi do 700 let. Na Islandiji preti še en, mnogo močnejši vulkan Katla. Še močnejši je indonezijski.

Supervulkani:

Sibirski Trapi. Izbruh naj bi se zgodil enkrat v desetih milijonih let. Če bi izbruhnil, bi najverjetneje prišlo do uničenja življenja.
Krakatau. Izbruhnil je leta 1883, imel pa je moč 13 tisoč atomskih bomb, odvrženih na Hirošimo. V povprečju izbruhne vsakih sto let.
Tambora v Indoneziji. Vso svojo moč je pokazal leta 1815. Umrlo je 72 tisoč ljudi.

Nekateri svetovni vulkanologi ocenjujejo, da bi lahko erupcija vulkana Eyafjallajokulla trajala celo do 700 let, saj se je komaj dobro začela. Bolj kot ta vulkan pa strokovnjake skrbi sosednja, "še veliko močnejša" Katla, ki bi po izračunih lahko bila tik pred tem, da vnovič izbruhne. Njen zadnji izbruh je bil leta 1918, po besedah vulkanologov pa naj bi izbruhnila vsakih 60 do 80 let.

Če Katla izbruhne, bi lahko pripeljala celo do padca globalnih temperatur.

Zemlja grozi
Še veliko močnejši od islandskih vulkanov pa so indonezijski, ki so znani po najmočnejših izbruhih. Islandski sicer eruptirajo pogosteje, vsakih 50 let, vendar pa indonezijski proizvedejo veliko več pepela.

Količina pepela, ki ga je v 18. in 19. stoletju izbruhala Tambora na Indoneziji, je povzročila podnebne spremembe. Ti tako imenovani supervulkani so aktivni ves čas, vendar so geološki procesi na srečo počasni, tako da takšni vulkani nimajo pogostejše erupcije. Prebudijo se na okrog 10 tisoč let ali še redkeje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.