Svet
1667 ogledov

Znana kazen za trojnega morilca

Filip Zavadlav Facebook
Splitsko sodišče je izreklo kazen moškemu, ki je januarja lani umoril tri moške.

Splitsko sodišče je danes 26-letnega pomorščaka na prvi stopnji obsodilo na 40 let zapora, ker je zaradi nepremišljenega maščevanja januarja lani s streli iz brzostrelke v središču Splita umoril tri moške. 26-letnika so obsodili tudi zaradi nezakonitega posedovanja orožja in povzročitve splošne nevarnosti. Obramba je že napovedala pritožbo.

Obsojeni je 11. januarja lani v popoldanskih urah s kalašnikovko ustrelil tri moške, stare med 24 in 38 let. Za krvavi pohod se je odločil, ker naj bi ga žrtve nadlegovale zaradi bratovih dolgov. Žrtve je poiskal v središču mesta in med napadom nanje izstrelil najmanj 37 nabojev.

Nekaj ur po umoru se je predal splitski policiji. Aretirali so ga v kavarni v bližini splitsko-dalmatinske policijske uprave. Policisti so v enem od zabojnikov za smeti našli odvrženo brzostrelko, ki naj bi je storilec leta 2019 kupil na črnem trgu.

Filip Zavadlav Svet Oče trikratnega morilca: Bojim se zanj

Tožilstvo je za obtoženega zahtevalo 50 let zapora, kar je najvišja zaporna kazen na Hrvaškem. "Dejanje je storil sredi belega dne, v središču mesta, čakal je svoje žrtve," je poudaril tožilec Žarko Štrbac v zaključnem govoru.

Sodišče ga je obsodilo na po 15 let zapora za vsakega od treh umorov ter izreklo enotno kazen 40 let zapora, na spletni strani poroča splitski časnik Slobodna Dalmacija.

"Šokiran sem nad tem, saj se do zdaj v praksi ni zgodilo, da bi neprištevna oseba dobila maksimalno kazen," je v zaključnem govoru dejal Zavadlavov odvetnik Branko Šerić. Obramba je napovedala pritožbo na današnjo kazen in vztraja, da je bil obsojenec v času umorov neprišteven.

Izvedenci: Obtoženi ima osebnostne motnje

Psihiatrični izvedenci so sicer po umoru ugotovili, da ima obtoženi osebnostne motnje. Na začetku sojenja avgusta lani je obtoženi dejal, da se ne počuti krivega. Na sodnem procesu minuli teden je izjavil, da je bil v času zločina "na morju" ter da bi ga morali nominirati za Nobelovo nagrado za mir. "Jaz nisem storil tega. Zakaj bi to storil?" je dejal na sodišču. "Žal mi je, da živimo v družbi, v kateri se dogajajo take stvari."

Filip Zavadlav Zaostrovanje Svet Začetek maščevanja? Napadli mlajšega brata strelca iz Splita

Obtoženi je bil danes prisoten tudi ob izreku obsodbe. Na sebi je imel oblečen neprebojni jopič ter vklenjene roke in noge. Policija je tudi dodatno zavarovala poslopje sodišča. Obtoženega so na sodišče pripeljali iz zapora v Gospiću.

Na sodišču je bil danes tudi oče obtoženega, sorodniki žrtev niso bili prisotni. 

Lanskoletni zločin v Splitu je pretresel hrvaško javnost. Na družbenih omrežjih je bilo sicer zaslediti tudi številna sporočila podpore obtoženemu. Njegovi podporniki v Splitu so tudi izdelali letake, na katerih so obtoženega označila za junaka, ker se je zoperstavil preprodajalcem mamil in izsiljevalcem.

 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice