Trajnostno
3304 ogledov

Poleg živali lahko v Ljubljani posvojite tudi ...

Zavetišče za zavržene rastline Zavetišče za zavržene rastline
Če ob omembi besede zavetišče najprej pomislimo na prostor za zapuščene živali, se ljubljanska občina lahko pohvali še z enim prav posebnim zavetiščem.

Od leta 2015 v Ljubljani deluje Zavetišče za zavržene rastline, ki skrbi za vse tiste (po večini sobne) rastline, ki so ostale brez toplega doma in iščejo nove lastnike. 

Marko Oman Slovenija Vodja zavetišča: "Letno si moramo izmisliti več kot 1000 imen."

Zavetišče deluje tako, da v oskrbo sprejemajo rastline, ki zaradi različnih razlogov postanejo odvečne, jih oskrbijo in ponudijo v posvojitev tistim, ki si jih želijo. Domov pa jih lahko odnesejo le tisti, ki se zavežejo, da bodo zanje primerno skrbeli. Posvojitev rastline za razliko od konvencionalnega nakupa na okolje nima negativnega vpliva. Prav nasprotno, je dejanje prijaznosti in izraz spoštovanja do sovrst, s katerimi si delimo življenjski prostor, idejo o posvojitvi rastlin opisujejo v zavetišču. Vsaka posvojitev rastline prihrani do 12 kilogramov CO₂. 

Posvojitev poteka ob podpisu ali narisu posvojitvene pogodbe in plačilu prispevka za oskrbo ter material v prostorih zavetišča, ki se po novem nahaja v informacijski točki Ljubljana na poti do ogljične nevtralnost Pogačarjevem trgu 3. Trenutno svoj novi dom išče kar nekaj rastlin, ki jih posamezniki lahko posvojijo vsak delovni torek med 16.00 in 18.00. Kako posvojitev poteka, lahko preverite v krajšem videu, ki so ga pripravili na Mestni občini Ljubljana.

CPU dobro vedeti Slovenija Ko smeti ponovno postanejo uporabne

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice