Vizita za živali > Festival
14971 ogledov

Tega večina lastnikov ne počne, pa bi morala

oddelek za šolanje službenih psov Gmajnice, policijski psi, šolanje psov Saša Despot
Ste kdaj pomislili, da pred sprehodom ne bi ogreli samo sebe, pač pa tudi vaše ljubljenčke?

Sprehodi in njim sorodne aktivne dogodivščine z našimi štirinožnimi prijatelji prinašajo številne koristi tako njim kot tudi nam. Preden se odpravimo na izlet oziroma sprehod, pogosto skrbno načrtujemo, kako bomo zanje poskrbeli v smislu hrane, vode in osnovne varnosti. Večkrat pa povsem nehote spregledamo korake, ki so ključnega pomena za zagotavljanje zdravja in dobrega počutja naših kosmatincev.

Staffordshirski terier Intervju Vizita za živali Zanemarjen faktor, ki je za zdravje psa zelo pomemben

Hana Loverčić | Avtor: Ana Kete Ana Kete
O tem, kako naše ljubljenčke ustrezno pripraviti na aktivnost in kako zanje poskrbeti po njej, smo spregovorili s fizioterapevtko za živali Hano Loverčič. Strokovnjakinja bo svoje znanje o pomebnosti ogrevanja, ohlajevanja in raztezanja psov pred in po fizični aktivnosti delila tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali. Ta se bo letos odvijal 2. junija 2024 med 10.00 in 18.00 v Novi Gorici. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na nedeljo, 16. junija.

Od kod vaša ljubezen do živali? Je vašo strast po pomoči spodbudil kakšen poseben dogodek?

Od vedno sem rada pomagala vsem, ne le živalim. Večkrat sem domov prinesla kakšno poškodovano miško, izdelovala sem hiške za ježe, jih hranila in opazovala. Ko je prišel čas za vpis na fakulteto, se nekako nisem videla v poklicu veterinarja, saj sem čutila, da mi bo pretežko gledati trpeče živali, jih uspavati, operirati in podobno. 

Zato sem se odločila za študij fizioterapije. Ker pa je bila moja ljubezen do živali neizmerna, sem ves čas iskala alternativo, kako bi jim vseeno lahko pomagala. Ko sem v tujini odkrila študij fizioterapije za živali, sem takoj vedela, da je to kot nalašč zame.

Koliko ljubljenčkov imate?

Že več kot 15 let sem ponosna lastnica konja Lutza, s katerim sva včasih tekmovala v preskakovanju ovir, lani pa se mi je končno uresničila ena največjih otroških želja, da bi ga imela doma. Tako zdaj vsak dan uživava v skupnih trenutkih, čeprav mi zaradi drugih obveznosti ne uspe tako pogosto jahati. Poleg tega imam še enega konja, ki sicer ni moj in dela družbo Lutzu. Konji so namreč čredne živali, kar pomeni, da potrebujejo družbo. Dneve mi krajšata tudi dve psički pasme Cairn terier, Tori in Youme, s katerima treniram agility. Z nami pa živi tudi rešena mucka Gina. Res nam ni nikoli dolgčas.

Ukvarjate se z veliko stvarmi, med drugim tudi z manualno terapijo. Nam lahko, prosim, razložite, kako deluje?

Izraz manualna terapija zajema več metod in tehnik, pri katerih terapevt uporablja izključno svoje roke in ne aparatur. Sama izvajam in kombiniram različne tehnike, med drugim manipulacijo fascij, obravnavo miofascialnih prožilnih točk (ang. trigger point), Ergon IASTM tehniko, različne vrste masaže ... Že več stoletij je dokazano, da ima dotik zdravilno moč in sama prisegam na terapijo z rokami, torej manualno terapijo, ki pa jo seveda občasno kombiniram tudi z različnimi aparaturami, npr. terapevtski ultrazvok ali Tecar terapija.

Tudi letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija, med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu.  Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali lame, deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU.  

 

Kakšne so koristi manualne terapije in kdaj vemo, da jo žival potrebuje?

Vsaka tehnika manualne terapije je malce drugačna, delujejo pa na podoben način. Z manualnimi tehnikami odpravljamo mišične zakrčenosti, po domače povedano vozle, in zlepljenja, ki povzročajo bolečino, občutek zategnjenosti in nelagodja. To privede do nepravilnih gibalnih vzorcev in tudi poškodb.

V splošnem je manualna terapija vedno koristna, tudi če žival nima vidnih težav. Tako kot pri ljudeh vselej najdemo kakšno mišično zategnjenost oziroma preobremenitev, ki pa jo je seveda najbolj smiselno odpraviti še preden začne povzročati hujše težave, kot je na primer šepanje. Prav zato bi rada poudarila pomen preventivnih pregledov in terapij, saj dobro vemo, da je preventiva boljša od kurative. Težave se hitreje sanirajo, če jih odpravimo v samem začetku in preden postanejo prehude.

Kako se živali odzivajo na manualno terapijo?

Živali v manualni terapiji običajno zelo uživajo. Nekatere so na začetku in ob prvem srečanju lahko malce nezaupljive, saj ne vedo, kaj točno se dogaja. Veliko jih povezuje z veterinarskim pregledom in so zato nekoliko bolj nemirne. V takih primerih je pomembno, da si vzamemo čas, da živali ne silimo in ne hitimo. Terapijo vedno prilagajam posamezni živali in se trudim, da ji je čimbolj prijetno. Prav zato s psi najraje delam na tleh in ne na mizi, saj so tako veliko bolj sproščeni. V prvi vrsti pa je seveda pomembno natančno poznavanje živali in njihove komunikacije, saj lahko le tako hitro prepoznam, kdaj jim je nelagodno. Do sedaj se je še vsak moj pacient čez čas sprostil in prepustil terapiji. Najlepše pa je videti, s kakšnim veseljem se vračajo na terapije.

Hana Loverčić | Avtor: Ana Kete Ana Kete

Med drugim poudarjate, kako pomembna je preventiva za živali. Nam poveste, kako raztezanje koristi kot preventivni ukrep po sprehodu?

Raztezanje ohranja mišice gibljive, močne in zdrave, kar je pomembno za ohranjanje obsega gibljivosti sklepov. Brez tega se mišice skrajšajo in zakrčijo, kar vodi v šibkost in nezmožnost popolnega raztega pri aktivnostih. Vse to pa je lahko razlog za sklepno bolečino in pojav poškodb. Redno raztezanje ohranja mišice dolge, sloke in fleksibilne, kar pomeni, da tudi med samo aktivnostjo ne bodo preobremenjene. Zdrave mišice pripomorejo k boljšemu ravnotežju in preprečevanju padcev. Enkratno raztezanje žal ne bo omogočilo popolne gibljivosti. Potrebno je biti vztrajen in dosleden. Za doseganje vidnih rezultatov je treba raztezanje izvajati več tednov ali celo mesecev.

Hana bo na Festivalu za ljubitelje živali izvedla delavnica, ki bo sestavljena iz krajšega teoretičnega uvoda, nato bo sledil  praktičen prikaz vaj, ki jih bodo udeleženci delavnice lahko preizkusili na svojih psih. Število mest na delavnici je omejeno na pet psov, še tri mesta pa so na voljo za tiste, ki bi delavnico želeli le poslušati. Prijave sprejema na elektronskem naslovu humanimal.fizio@gmail.com.

Je raztezanje potrebno pred vsakim sprehodom?

Samo raztezanje se bolj priporoča po fizični aktivnosti, torej po sprehodu. Pred samim sprehodom, sploh, če je pes pri tem zelo aktiven, pa je dobro telo ogret. Tako kot pri ljudeh, ki se ogrevamo pred telovadbo oziroma fizično aktivnostjo in se oziroma bi se morali po njej raztezati.

Homeopatija in bioresonanca za živali Pokazala bo Slovenija Alternativno zdravljenje: "Pomaga povprečno 80 odstotkom živalim"

Ogrevanje pred aktivnostjo pripravi srčno-žilni sistem na fizično aktivnost tako, da poveča krvni pretok v mišice in poviša temperaturo telesa. Poleg tega zmanjšuje možnost pojava poškodb – ko so mišice primerno ogrete, gibi, raztegi in obremenitve, ki se pojavljajo med aktivnostjo, niso tako hude. To tudi zmanjšuje bolečine v mišicah.

Hana Loverčić | Avtor: Ana Kete Ana Kete

Se raztezanja lahko loti vsakdo? Ali našemu ljubljenčku z nepravilnimi tehnikami lahko povzročimo tudi škodo?

Pri raztezanju moramo biti previdni še posebej, če psa raztezamo pred fizično aktivnostjo. Paziti moramo, da ne raztezamo preko meje, torej preko obsega gibljivosti določenega sklepa, saj lahko povzročimo poškodbe, kot je na primer prekomeren razteg mišice ali celo natrganje mišice. Zato je bolje, da nam pravilne tehnike raztezanja pokaže nekdo, ki obvlada anatomijo psa in ve, kakšni so pravilni gibi ter njihovi obsegi.

pes Strokovnjakinja Slovenija To so opozorilni znaki pri psu, ne spreglejte jih

Tudi sama ste lastnica psov. Kako pogosto poskrbite za preventivo?

Sama vse svoje živali, tudi konje, redno pregledujem in jim po potrebi naredim kratko terapijo. Poleg tega jih na približno tri mesece vozim k osteopatu in kiropraktiku za živali, ki jih pregleda še z drugega vidika. Na koncu je poskrbljeno za celoten telesni sistem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • AnGus 16:21 22.maj 2024.

    "Tega večina lastnikov ne počne, pa bi moralo" Slovenščina, kdo bo tebe ljubil.

  • sandi76 08:58 22.maj 2024.

    Večina lastnikov na sprehodih tudi nima psa na povodcu, pa bi to morali početi !

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:24 22.maj 2024.

    Normalen pes sam poskrbi za "ogrevanje"...Vaše žepne imitacije pa le peljite pred sprehodom na masažo in v fitnes...kreteni...