Vizita za živali > Festival
2865 ogledov

To je razlog, da alpake pljuvajo vsepovprek

alpaka, alpaka land Alpaka Land
Če ste bili v preteklosti že deležni kakšnega pljunka, je to lahko razlog.

Alpaka je udomačena vrst južnoameriške kamele. Čeprav je podobna majhni lami, se od nje precej razlikuje. "Lame so bistveno večje in tehtajo med 130 in 200 kilogrami, imajo grobo dlako ter dolge obraze, medtem ko so alpake manjše in težke približno 60 kilogramov," pojasnjuje Tajda Krevh, vodja Alpaka Landa na Koroškem, ki nas bo letos prvič obiskal na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Ste vedeli, da je alpačja volna kar petkrat toplejša od ovčje? Je hipoalergena in ne povzroča srbečice, kot jo lahko ovčja, zato jo tako radi uporabljamo bodisi za nogavice, rokavice, pokrivala in podobno. "Alpake niso znane samo po fini volni, ampak tudi po krajšem ter bolj zaobljenem obrazu. Razlike med njimi in lamami se pojavljajo tudi pri pljuvanju," razloži sogovornica.

Tudi letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali lame, deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU

"Alpake za razliko od lam ne pljuvajo ljudi, pač pa se pljuvajo med sabo. To naredijo takrat, ko se prepirajo," razlaga Tajda. Z njimi se ukvarja že več kot šest let, v vsem tem času pa še ni doživela, da bi jo katera od njih namerno pljunila. Zgodilo pa se je že, da je pljunek prejela, ko je stala preblizu, medtem ko so se alpake prepirale. Omeni, da je njihov pljunek zelen in nima prijetnega vonja.

alpaka, alpaka land | Avtor: Alpaka Land Alpaka Land

Tega o alpakah zagotovo niste vedeli

Alpake so mirne in puhaste živali, ki imajo terapevtski učinek na ljudi in v povprečju živijo od 15 do 20 let. "Po naravi so običajno mirne, je pa to odvisno od karakterja posamezne alpake," pove Tajda. In doda: "Naše so različne kot dan in noč. Enzo si na primer želi biti glavni in vselej v središču pozornosti, medtem ko je Čarli bolj miren, eleganten in rad deli poljubčke."

 

Te dolgodlake živali prihajajo iz Južne Amerike, vse pogosteje pa so prisotne tudi na slovenskih kmetijah in rančih. "Moje štiri vse prihajajo iz Slovenije, so pa v Avstriji bistveno bolj razširjene kot pri nas. Vsako leto čez mejo organizirajo tudi tekmovanje alpak, kamor pripeljejo več sto živali iz celotne Evrope. Letos jih je bilo kar 400," razlaga.

alpaka | Avtor: Profimedia Profimedia

Marsikdo bi koga to znalo presenetiti, a alpake v resnici niso tako zahtevne. "Vse, kar potrebujejo, sta seno in voda," pove Krevh. Ob tem navrže zanimivost, da si alpake izberejo le eno skupno mesto za iztrebljanje, kar za njihove oskrbnike pomeni manj dela pri čiščenju. Izhajajo iz Andov, kar pomeni, da so na mraz prilagojene, zato niti ne potrebujejo posebnega hleva. Tekom leta se zadržujejo zunaj. Vse, kar potrebujejo, je zatočišče, kamor se v primeru slabega vremena lahko umaknejo.

Zoo Park Rožman Neverjetno Popotnik Živalski vrt blizu Ljubljane, obisk pa prepovedan

Verjetno tudi niste vedeli tega, da je alpake potrebno postriči vsaj enkrat na leto. Običajno novo frizuro prejmejo konec aprila oziroma v začetku maja. Enako velja tudi za nohte in zobe. "Zobje jim nikoli ne prenehajo rasti, zato je na vsakih nekaj let potrebno postriči tudi te," še eno zanimivost izpostavi sogovornica.

V grobem se prehranjujejo s senom. "Zanje je najboljša druga košnja – otava. Ocenjuje se, da alpaka dnevno poje okoli 1,5 % svoje telesne teže, pri čemer njihova povprečna teža znaša 60 kilogramov. To pomeni, da ena alpaka vsak dan poje približno kilogram hrane," pripoveduje Tajda.

alpaka | Avtor: Profimedia Profimedia

Ste že slišali za Alpaka Land?

Dobrih pet minut vožnje iz Slovenj Gradca, v majhni vasici na naslovu Pameče 7, lahko vsi živalski navdušenci spoznate štiri alpake – Enzo, Čarli, Kongo in Polo. Alpaka Land svojim obiskovalcem ponuja piknike z alpakami, hatha jogo z alpakami, smejalno jogo, teambuildinge, zvočne terapije, zarok, dekliščine, praznovanja okroglih obletnih, praznovanja za zaprte družbe in še bi lahko naštevali. 

alpaka, alpaka land | Avtor: Alpaka Land Alpaka Land

alpaka, alpaka land | Avtor: Alpaka Land Alpaka Land

Letos prvič na Festivalu za ljubitelje živali

Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali bodo obiskovalci na njihovi stojnici lahko spoznali volno iz alpak in volnene izdelke. "Sodelovali boste lahko tudi v nagradni igri za piknik z alpakami. Prav tako nas boste lahko vprašali, karkoli vas zanima o teh mogočnih živalih. Imeli bomo tudi delavnice, kjer bodo otroci lahko ustvarjali z volno alpak in si naredili manjše spominke," Tajda za konec povabi na dogodek, ki ga resnično ne gre zamuditi. Zato vabljeni, da se nam 2. junija pridružite v Novi Gorici!

Alpaka Ranč Primorska video Popotnik Ste že spoznali te prikupne živali? Zdaj imate priložnost!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice