Vizita za živali > Festival
2130 ogledov

To morajo vedeti vsi, ki si želijo kupiti ptico

Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica
1/6
Matjaž Kogoj
Predsednik Društva za varstvo in vzgojo ptic je pred Žurnalovim Festivalom za ljubitelje živali, ki se bo 4. junija 2022 odvijal v Novi Gorici, z nami delil nekaj nasvetov za ustrezno skrb za ptice.

"Moja zgodba z ljubeznijo do ptic mi je bila položena že v zibelko, saj se je s vzgojo ptic ukvarjal že moj oče in mi to ljubezen v bistvu tudi privzgojil. To ljubezen tudi jaz  prenašam na svojega sina, ki pa je v tem že sedaj zelo uspešen," ponosno razlaga predsednik Društva za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica Matjaž Kogoj, ki je nedavno že tretjič zapored postal predsednik društva, v katerega se je prvič vključil leta 1997 z željo, da bo njihovo društvo vodilno v Sloveniji. 

 

Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica | Avtor: Matjaž Kogoj Matjaž Kogoj
"To mi tudi uspeva, saj smo dosegli že številne uspehe, tako doma kot v tujini. Naj začnem s seboj; dosegel sem številna prva, druga in tretja mesta, do državnega prvaka v določeni skupini, do šampiona razstave. Žena je tudi že bila prva, druga in tretja na razstavah, državna prvakinja, svetovna prvakinja 2019 Zwolle na Nizozemskem. In sedaj prehajam na pomladek; postati svetovni prvak ni kar tako. 2019 leta se je Nejc prvič udeležil svetovnega prvenstva in dosegel 2. in 3. mesti v Zwolle na Nizozemskem. 2020 leta pa je stopil na najvišjo stopničko in prejel prvo mesto v kolekciji ptic, to pomeni, da so štiri ptice skupaj, ki morajo biti čimbolj izenačene, in sicer v tekmovalni skupini Clearbody skobčevka v Matosinhos na Portugalskem," hiti naštevati Kogoj, ki bo s svojim društvom prisoten tudi na Festivalu za ljubitelje živali 4. junija 2022 v Novi Gorici. Na njihovi stojnici boste lahko videli različne vrste ptic; od kanarčkov do exotov in papig skobčevk. (V primeru slabega vremena dogodek premikamo na 18. junij)

"Vsi, ki bi se želeli včlanit v naše društvo, lahko na naši internetni strani izpolnite pristopno izjavo," na tem mestu povabi Kogoj. Pišete jim lahko TUKAJ

Tudi v letu 2022 se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v soboto, 4. junija popoldan (15. - 21. ure), v primeru slabega vremena pa v soboto 18. junija. Dogodek smo prestavili na popoldansko-večerni čas, obiskali nas boste lahko med 15.00 in 21.00 uro. Tako kot v lanskem letu bo festival potekal pred mestno hišo, rdeča nit dogodka pa bo odgovorno skrbništvo živali. V deželi prijateljev bosta tudi tokrat dva festivala - poleg Festivala za ljubitelje živali še Robin Hood festival v organizaciji Radia Robin. Soorganizator Dežele prijateljev je Mestna občina Nova Gorica. Dogodku sledite TUKAJ

Lahko bi jih poimenovali kar 'ptičja družina', saj se z vzgojo in razstavo ptic ukvarja prav vsa njihova družina. "Hvala bogu je moja žena takoj vzljubila moj hobi in se aktivno vključila v naše društvo. In v tem duhu tudi vzgajava otroke in uspeva nama zelo dobro. Delo imamo razporejeno tako, da vsi v družini sodelujemo v vsem, vsi celotno delo poznamo in se lahko dnevno tudi zamenjamo, tako da je delo zmeraj opravljeno, saj ptice potrebujejo dnevno nego," pove sogovornik, ki ima doma trenutno približno 150 ptic, ki jim dnevno nameni vsaj dve uri.

Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica | Avtor: Matjaž Kogoj Matjaž Kogoj

Vsem, ki si želijo kupiti ptico, svetuje: "Žival ni darilo in naj vas ne prevzame trenutni navdih. Za novega člana družine se raje odločite s trezno glavo in po dolgem premisleku o tem, kakšno odgovornost s tem prevzemate. Ker žival ni igrača, ni stvar, je živo, čuteče bitje, ki ima svoje potrebe. Žival je sprejemljiva kot darilo le v primeru, če obdarimo samega sebe in se ob tem zavedamo odgovornosti skrbi za izbrano žival. Če se kljub temu odločite za nakup, morate biti pozorni na prostor, kjer ptica bo, kako veliko kletko potrebuje, ne sme biti na prepihu, paziti na direktno sonce, pravilno prehrano, vodo, vitamine," vsem novim lastnikom roko na srce polaga sogovornik, ki ga boste o negi ptic lahko povprašali tudi 4. junija 2022 v Novi Gorici.

Staffordshirski terier Intervju Vizita za živali Zanemarjen faktor, ki je za zdravje psa zelo pomemben Hrt Kruta usoda Vizita za živali Ko se jih lastniki želijo znebiti
Sorodne novice