Vizita za živali
1757 ogledov

Ljudje imamo prstne odtise, kužki pa …

Pasji objemi, Pes
Zabavno dejstvo o vaših kosmatincih.

Ljudi se razlikujemo po marsičem, naš DNK zapis je edinstven in enako za DNK zapis velja tudi pri živalih. A edinstven je tudi naš prstni odtis. Verjetno je tako tudi pri kužki, a bolj zabavno dejstvo je, da je odtis pasjega smrčka prav tako edinstven.

Če svojega psa pogledate od bližje, boste na njegovem smrčku videli vzorce, tako kot jih imamo mi na prstih. Tu se pojavi vprašanje: Ali bi lahko pse v primeru izgube prepoznali tudi na podlagi odtisa smrčka, če ta ne bi imel čipa ali ovratnice s podatki lastnika? Kot piše All Pet News naj bi to držalo. Nekaj zveznih držav v ZDA je že sprejelo zakon, da psu ob prvem cepljenju vzamejo tudi odtis smrčka, saj lahko z njim identificirajo izgubljene kosmatince.

Kanadski kinološki klub se takšne metode poslužuje že od davnega 1938, saj menijo, da je to najboljši način, da se izgubljenček vrne v topli dom svoje družine. V Sloveniji mora vsak pes ob cepljenju tudi dobiti mikročip, kar je zakonsko urejeno z Zakonom o zaščiti živali. V Sloveniji morajo biti čipirani vsi psi, rojeni po letu 2003. z mikročipom morajo biti obvezno označeni vsi psi, ki potujejo med državami članicami Evropske unije.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.