Vizita za živali
605 ogledov

Med strmenjem v pasje oči se sprošča 'hormon materinstva'

psiček
Saj veste – velike črne oči, ki vas gledajo, dokler ne dobijo tistega, kar si želijo. Kdo bi se jim lahko uprl?

Obstajajo biološki dokazi, da se vez med človekom in psom še okrepi, ko se gledata v oči. Pri človeku se med gledanjem v pasje oči izloča hormon oksitocin, to je tisti hormon, ki se sprošča pri mamah, ko so v stiku z otrokom.

"Ljudje, ki trdijo, da so psi del njihove družine, se ne motijo," je povedal dr. Greg Nelson, direktor kirurgije in diagnostike na veterinarski kliniki v Valley Streamu v New Yorku: "Pes ni zgolj žival, ki jo hranimo in skrbimo za njo. S psi imamo ljudje odnos, primerljiv z odnosom mame in otroka."

V seriji eksperimentov so dokazali tudi, da ko se pri enem od dveh (ali pri človeku ali pri psu) poveča raven hormona oksitocina, se poveča tudi pri drugem. Raziskavo so 17. aprila objavili v strokovni reviji Science.

"Ljudje so razvili nove načine komuniciranja s psi, sploh komuniciranje z očmi," je povedal dr. Takefumi Kikusui, japonski veterinar in raziskovalec oddelka za znanost o živalih in biotehnologiji na univerzi na Japonskem. "Globok pogled iz oči v oči lahko nadomesti toplino objema ali dotika. Bistvo, ki smo ga dokazali, je, da živali ljudem vračajo enaka čustva, kot jih prejemajo od ljudi."

"Sprostitev oksitocina med interakcijo živali in človeka, spodbuja boljše zdravje in boljšo vez med človekom in psom. To je morda del bioloških mehanizmov, ki podpirajo uporabo terapevtskih psov."

Komentarjev 1
  • Snežinko 09:25 25.september 2018.

    Odličen članek, in popolnoma resničen!