Vizita za živali > Novice
5276 ogledov

Sprehod se lahko konča tragično

Wally v oprsnici: Galgina Galgina
Pozor, psi slišijo nekajkrat bolje od nas, občutljivi so tako na jakost kot frekvenco zvoka ...

"December je mesec, ko smo večinoma bolj sproščeni, uživamo v druženju, v sprehodih po okrašenih mestih ter večernih zabavah. Vse to nemalokrat spremljajo poki pirotehničnih izdelkov," pravi dr. med. vet. Urška Petek, ki je članica društva hrtji svet. Za številne živali so ti praznični dnevi po njenih izkušnjah polni stresa, strahu in nervoze, "saj se pokov zelo bojijo, dostikrat se zgodi, da pes na sprehodu pobegne in se sprehod konča tragično."

Veterinarka opozarja, da psi slišijo nekajkrat boljše od nas, občutljivi so tako na jakost kot frekvenco zvoka. "Že človek se po navadi poka petard ustraši, čeprav ve, kaj se dogaja. Še huje je pri psih, ki jim je to popolnoma neznan in nerazumljiv pojav," pojasnjuje.

Kako prepoznati strah

Pri psih se strah po opisu Urške Petek kaže kot pospešeno dihanje, nemir, živčnst, cviljenje, lajanje, lahko pride do uničevanja predmetov ali pobega. "Za to, da bi strah pred petardami odpravili, smo zdaj že prepozni," pravi.

Desenzibilizacije na pok petard se moramo namreč lotiti že mesece pred ''veselim'' decembrom. To storimo po njenih besedah tako, da psu predvajamo tako tih zvok poka, da se ga pes še ne prestraši. Postopoma glasnost poka povečujemo, vendar naj bo jakost vedno takšna, da se bo pes ob njej počutil prijetno in ga ne bo strah.

Hrtji svet Zanimivo Vizita za živali Toliko krvnih skupin imajo psi

Če smo desenzibilizacijo zamudilo, veterinarka svetuje, da se na sprehode odpravljamo v času, ko zunaj ne mečejo petard. "Večja verjetnost za to je po dnevni svetlobi, če je le mogoče. Izogibamo se krajem, kjer se srečujejo množice ljudi," pravi.

Opozarja, da moramo imeti vedno psa na povodcu, četudi je drugače zelo ubogljiv in se ne oddalji od nas, se lahko v tem času poka tako prestraši, da zbeži: "Za varnost najbolj poskrbimo, če imam psa s kvalitetnim povodcem pripetega tako na oprsnico kot ovratnico."

Kaj pa doma?

"Doma poskrbimo, da bo imel pes varno zavetje. Po navadi si izberejo manjši prostor, tja lahko postavimo kakšno dodatno ležišče," svetuje Urška. Veleva, naj psa nikoli ne tolažimo, ko pes sliši pok, saj s tem potrjujemo njegovo vedenje. Prav tako ga nikoli ne kaznujemo in kregamo: "Psa je dejansko strah in ne ve, kaj se dogaja. Če želi biti v naši bližini, mu to seveda omogočimo."

Wally kot jelenček: Sonja Ravbar | Avtor: Sonja Ravbar Sonja Ravbar
Ugotavlja, da kar nekaj skrbnikov psov prisega na različne rastlinske pripravke na bazi baldrijana, ki jih moramo psu dajati že nekaj tednov pred pričetkom pokanja. Kadar je strah res izrazit in ne pomagata ne varno zavetje, ne naša bližina, priporoča obisk veterinarja, ki bo za psa pripravil zdravilo, da mu bomo olajšali vsaj počutje na najdaljšo noč v letu.

"Tudi v društvu HRTJI SVET Slovenije opažamo, da se kar nekaj naših posvojenih hrtkov srečuje s strahom pred pokanjem, čeprav so oni teh pokov vsaj delno navajeni. Na pasjih dirkah, kjer tekmujejo greyhoundi, se dirka vedno prične s pokom pištole, pri galgih, na španskem podeželju, pa med lovom na zajce dostikrat pokajo puške," opisuje.

V društvu Hrtji svet prosijo vse, ki nameravajo v teh dneh vreči kakšno petardo, naj tega ne storijo.

Denar, ki bi ga namenili za to, podarite raje kateremu izmed slovenskih zavetišč za oskrbo psov in mačk, ki čakajo na tople domove ali pošljejo sms HS5 na 1919 in s tem prispevajo 5 evrov za pomoč hrtom.

Če bi želeli posvojiti hrta, obiščite stran društva na www.hrtjisvet.org.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice