Vizita za živali
3626 ogledov

Ponekod v Evropi velik upad, pri nas so prvi na lestvici

Vrabci med kopanjem EPA
Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je objavilo lestvico desetih najštevilčnejših ptic v Sloveniji leta 2018.

Zahvaljujoč zvestim ljubiteljem ptic, ki so sodelovali v akciji Ptice okoli nas, so v DOPPS-u že deseto leto zapored zbirali podatke o naših pogostejših vrstah ptic, ki se zadržujejo v bližini domov.

"Ti podatki so ključni, saj nam pokažejo vrste ptic, ki so potrebne naše pomoči in tiste, ki jim dani pogoji zelo ustrezajo. Na ta način lahko ukrepamo tam, kjer je to najbolj potrebno," pojasnjujejo.

Z akcijo želijo sicer tudi vsem sodelujočim pri akciji približati svet ptic in jih opomniti, da za sodelovanje v raziskavi ni potrebno biti ornitolog: "Vi ste naš najboljši raziskovalec urbanih ptic, saj so te povsod okoli nas!"

poskusi na živalih miš Vizita za živali V imenu znanosti umrlo okoli 740.000 živali

Na prvem mestu že mnogo let domači vrabec

"Tudi v letu 2018 ste prešteli največ domačih vrabcev, ki na samem vrhu zasedajo že skoraj od samega začetka akcije leta 2009. Te značilno glasne in družabne ptice so zasedne že skoraj večino sveta in se odlično počutijo tako v mestnih centrih kot na deželi. Kljub temu so ornitologi ponekod v zahodni Evropi zaznali ogromen upad te vrste, zato nadaljno spremljane populacije te vrste nikakor ni odveč," sporočajo z DOPPS-a.

Vrana Vizita za živali Zato vrane namenoma "ustrahujejo" ljudi

Na drugem mestu so letos pristali domači golobi: "So bližnji sorodniki skalnega goloba in če se ozremo po mestu, res niso izbrali zelo drugačnega življenskega prostora. Hiše, bloki in stolpnice resnično spominjajo na skalne stene!" 

Velika sinica je bila po navedbah ornitologov vedno zelo številčna vrsta v bližini naših bivališč. V poletnih mesecih jo v samem mestnem centru najdemo nekoliko težje, vendar se našim bivališčem približa v zimskih mesecih, ko ljudje pticam ponudijo obilo hrane: "Kjub temu, da je tipična gozdna vrsta, pa gnezdenja v luknjah zgradb, poštnih nabiralnikih in pod žlebovi niso nikakršno presenečenje!"

Opisujejo, da je bilo tudi na repu seznama zanimivo, kjer se je nanizalo nekaj zanimivih vrst. "Opazovali ste na primer velikega srakoperja, krivokljuna, sokola selca, lesno sovo, malo uharico, povodnega kosa in beločelo gos. Slednja pa ni bila edina predstavnica gosi, saj je omembe vredno tudi opazovanje jate 60-ih sivih gosi," dodajajo.

Pridružite se jim 21. januarja

Akciji Ptice okoli nas se je v letu 2018 pridružilo kar 1.442 ljudi. Kar ornitologe še posebej razveseljuje je dejstvo, da ptice opazuje veliko število mladih, katere pa k opazovanju velikokrat spodbudijo prav v šoli. V preštevanju ptic je tako sodelovalo 46 izobraževalnih ustanov, izmed katerih pa so po številu navdušenih učencev izstopale tri in sicer OŠ Lucija (139 učencev), OŠ Gorišnica (105 učencev) in OŠ Predoslje (89 učencev).

Če so vas rezultati akcije v letu 2018 navdušili, se jim v prihodnje lahko pridružite. Za vas so pripavili tudi letak in plakat s pogostimi vrstami ptic, ki vam lahko pomagata pri določanju ptic, kot tudi pri beleženju podatkov. Elektronsko verzijo najdete na spletni strani ptice.si, fizični izvod pa si lahko zagotovite v pisarni društva v Ljubljani in Kopru ter na društvenih dogodkih. 

Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2019 potekala ob ponedeljka, 21. do nedelje, 27. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, na ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati. Svoja opazovanja jim nato sporočite do konca februarja prek e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.