Vizita za živali
26318 ogledov

To vam sporoča pes, vi pa ga ne razumete

pes blazno blatno
1/2
Blazno blatno
Živalsko govorico je težko prepoznati, a če upoštevate te znake, boste hitro ugotovili, kaj vam sporoča vaš pes.

Pregovor "pes je še vedno kosmat za ušesi" še toliko bolj velja, kadar se to tiče njegove govorice. Mnogokrat se namreč niti ne zavedamo, kaj nam želi s svojo mimiko sporočiti, zaradi česar ga lahko občasno postavimo v neprijetne situacije.

Alenka Gorjan iz pasje šole Blazno blatno opozarja, da pogosto prihaja do šumov v komunikaciji, saj pasjo govorico interpretiramo kot človeško.

pes blazno blatno | Avtor: Blazno blatno Blazno blatno
"Pasje praskanje med učenjem nove vaje zagotovo ne pomeni, da mu je delo z vami dolgočasno in da ni zainteresiran, ampak je veliko bolj verjetno, da mu je vaja težka. Morda so usmeritve nejasne in želi pomiriti vašo napetost. Velikokrat pa se tudi zgodi, da skrbniki pse slabo opazujejo in niti ne vidijo, da jim pes poskuša sporočiti, kako se počuti," je uvodoma pojasnila Alenka, ki bo več o pasji govorici in znakih, ki jih morate prepoznati pri psih, povedala na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali. Ta se bo 2. junija 2024 med 10.00 in 18.00 vnovično odvijal v Novi Gorici.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Prepričanje, da se psi ne pogovarjajo z nami, je zmotno, meni Alenka. "Psi se z nami pogovarjajo kot z drugimi psi, zato je pomembno, da se naučimo njihovega jezika. Večinoma je njihova govorica zelo subtilna, tako da se moramo izuriti kot opazovalec," je razložila. Pomembno je, da se zavedamo, da komunikacija psov poteka preko celega telesa in vključuje mimiko obraza, položaj uhljev, repa, obračanja glave ali kar celega telesa. Kot je dodala sogovornica, je pomemben del tudi označevanje in nenazadnje tudi to, kar večina ljudi najbolj opazi – zvočno komuniciranje.

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Znaki, ki jih skrbniki pogosto spregledajo

pes blazno blatno | Avtor: Blazno blatno Blazno blatno
"Psi ves čas preverjajo, če je okolje, v katerem so, varno. Če se v določenem okolju ne počutijo dobro, velikokrat pokažejo miritvena vedenja, s katerimi želijo sprostiti sebe in vodnika ter okolici sporočiti, da so nenevarni," je dejala. Po njenih izkušnjah so na prvih urah tečaja priča veliko vohljanja po tleh, obračanja glave ali kar celega telesa, praskanja, zehanja in oblizovanja. "Vodniki so prve ure vznemirjeni, posledično so taki tudi njihovi psi. Ko pa se vzpostavi rutina treninga, večina omenjenih vedenj izgine," nadaljuje.

Pasjo šolo Blazno blatno boste lahko bližje spoznali na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 02. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali lame, deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU.

Bodite pozorni na oblizovanje

Eden izmed znakov, ki ga skrbniki pogosto narobe razumejo, je zagotovo oblizovanje. "Ljudje veliko pogosteje spregledajo pasjo govorico, kot pa jo narobe razumejo. Vsekakor je oblizovanje velikokrat narobe razumljeno kot deljenje poljubčkov. Pes si želi le ustvariti več prostora okrog sebe in umiriti situacijo," je razložila Alenka.

pes blazno blatno | Avtor: Blazno blatno Blazno blatno
Med drugim je sogovornica poudarila, da so psi krdelne živali. Znotraj krdela ves čas poteka komunikacija, saj si živali želijo mirnega sobivanja in ne sporov ter posledično poškodb in bolečine. Če psi zaradi vodnikovega kaznovanja ali napadov drugih psov opustijo svoj del komunikacije, postane njihova govorica skopa, nerazumevanja pa je lahko vedno več – tako v odnosu z ljudmi kot z drugimi psi. Slabo razumevanje vodi v nezaupanje in vedno težje sobivanje, je še izpostavila.

 

Kaj lahko naredijo skrbniki, da psa bolje razumemo?

Prva stvar, ki jo lahko naredijo skrbniki, je, da si vzamejo čas in so prisotni v trenutku ter opazujejo psa v različnih situacijah. Alenka je mnenja, da bomo le tako spoznali njihovo govorico in kaj nam želijo z njo sporočiti. "Preberite kakšno knjigo na temo pasje govorice, obiščite predavanja ali tečaje socializacije, ki dajejo poudarek pasji govorici. Vsekakor bo teoretično znanje dobra podlaga pri spoznavanju svojega psa," svetuje.

pes blazno blatno | Avtor: Blazno blatno Blazno blatno
Za konec je še poudarila, da so psi čudovita bitja, ki želijo z nami sodelovati in nam odpustijo marsikatero neznanje, nenavadno vedenje. Zato jim moramo narediti uslugo in se podučiti o pasji govorici, za kar nam bodo izjemno hvaležni: "Super uvod v razmišljanje o pasji govorici je Pogovori s psi 30 let kasneje, avtorice Turid Rugaas. Kratek ampak izčrpen priročnik. Seveda je tu tudi druga kakovostna literatura in ne pozabimo na podkovane inštruktorje, ki nam lahko marsikaj povejo o vedenju naših psov."

dezurni@styria-media.si

Greyhound Dirke Vizita za živali Ta pasma pogosto uspavana kar na stadionu blazno blatno dog dancing Prvič v Sloveniji Slovenija Nova pasja disciplina zavzema Evropo: kmalu tudi pri nas
Komentarjev 5
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 18:15 25.maj 2024.

    Najboljš je učit tiste pse, ki samo govort ne znajo!!

  • Grof 16:21 25.maj 2024.

    Jankovićevo krdelo, s Pešutom na čelu bo zasralo Tivoli, pa naj ga razumemo, halo na kakšen način ….

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 11:59 25.maj 2024.

    Največja in najpogostejša napaka je,ko ljudje prepustijo psu vodenje "krdela", torej celotne družine...Potem pa imaš živčne in popadljive čivave in podobne histerične žepne "pse".. Vodja tropa mora vedno biti človek, ki ima s psom največ opravka, pes pa je potem ...prikaži več zgolj enakovreden član tropa, ki ostale po potrebi zaščiti...

Sorodne novice