Volitve 2018
17605 ogledov

Tuji mediji na križ pribili Janšo, ta vsakemu posebej odgovarja v svojem slogu

Janez Janša Profimedias
New York Times: Z Janševo trdo roko je desničarski val pljusknil še v eno evropsko državo.

"Med tistimi, ki se jim lahko zahvali, je Viktor Orban, madžarski premier, ki mu je v kampanji stal ob strani in ki je Slovence svaril, da je na teh volitvah na kocki prihodnost slovenskega naroda," pišejo v New York Timesu.

Orban je znan po surovih napadih na liberalno demokracijo, toda, če je pomembno vlogo pri zmagi Janeza Janše igral on, ni bila nič manj pomembna tista, ki so jo v kampanji imeli Orbanovi prijatelji, piše eden največjih ameriških časopisov: "V preteklih dveh letih so madžarska podjetja, povezana z Orbanom, pomagala postaviti na noge nekaj skrajno desnih medijev. Škandal24, tračarska revija s senzacionalističnimi novicami, se je z nepreverjenimi članki lotila nekaterih najpomembnejših Janševih tekmecev. Televizija Nova24TV je povzročala paniko zaradi migrantov, in sredi maja objavila "ekskluzivni" intervju z Orbanom."

"Janša je natanko tak voditelj, kot ga Slovenija potrebuje," je v intervjuju dejal Orban.

Z naložbami v slovenske medije si Orban pripravlja teren. Prezgodaj je še, da bi vedeli, ali bo Janši uspelo sestaviti koalicijo, a če mu uspe, bo eden od tistih, ki mu bo treba vrniti uslugo, prav gotovo madžarski premier. Orban bi tako imel v trenutku, ko EU razmišlja o sankcijah zoper Budimpešto, za pogajalsko mizo v Bruslju pomembnega partnerja, še piše New York Times.

Janez Janša se je odzval v svojem slogu. Na Twitterju, seveda. "Oprostite, toda o Sloveniji ne veste ničesar, je zapisal."

Pri ameriškem časopisu so za mnenje vprašali tudi nekaj slovenskih mnenjski voditeljev. Žiga Turk, nekdanji minister v Janševi vladi, je dejal, da je madžarska naložba v desničarske medije, pomagala uravnotežiti slovensko medijsko krajino.

To niso velikanske naložbe, so pa pomembne, ker druge politične stranke podobnih medijev nimajo, pa je povedal Marko Milosavljevič s fakultete za družbene vede in dodal, da lahko igrajo zelo pomembno vlogo, sploh ko gre za volitve.

Janez Janša | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Kritično tudi pri Financial Timesu

Na volitvah v Sloveniji zmagala protimigracijska stranka, se glasi naslov članka v vplivnem britanskem časopisu Financial Times.

Tudi britanski tisk je veliko pozornosti namenil povezavi Janša-Orban. Za mnenje so povprašali profesorja na centru za južnoevropske študije univerze v Gradcu, ki poudarja, da se učinek orbanizacije v Sloveniji pravzaprav ni zgodil, saj da je SDS svoj rezultat glede na prejšnje volitve izboljšala le za pičle štiri odstotke. To kaže, da se populistični ksenofobni val ni zgodil, trdi Florian Bieber.

Tudi Bieberju Janša na Twitterju ni ostal dolžan. "Kako priročno je kopirati levičarske laži in jih objaviti kot objektiven pogled od zunaj. Vse to z namenom, da se v Sloveniji ponatisnejo kot nevtralna ocena," je zapisal.

Najnovejši slovenski mandatar se je odzval na pisanje praktično vseh vplivnejših evropskih medijev, ki ne trobijo v njegov rog.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • Avatar Minovak
    Minovak 14:02 06.junij 2018.

    Dragi moji, saj veste, da je to o križu in JJ zopet kost ljudstvu, katero ne sme pozabiti, da ga leva mafija ne mara, enostavno zato, ker bi ukinil nezaslužene privilegije, ki jih uživajo generacije za generacijo levih, katere pradedki ...prikaži več so bežali v 2. sv. "Borcev" ni smelo zmanjkati, v letu 1947 jih je bilo 10.000, danes pa celo 15.000 in število prisklednih "borcev" še raste.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 06:53 06.junij 2018.

    Cerar je stalno jamral kako mu SD meče polena in izsiljuje.Ali bo zdaj drugače?Smc je imela 36 sedežev SD pa 6.Zdaj bo dober samo za smeti.In zaradi njih so bile predčasne volitve,in nas je pustil na cedilu.Morala pa taka,en sam k... so.

  • jozicamurn 22:56 05.junij 2018.

    Liberalizem = smrt kulturi i scanje na prednike ter tradicijo in sranje na družino ter moralo. Volite liberalce, volite levo usmerjene podpornike džihadistov in glavorezcev, volite sprijenost in globalizem. Volite kartelno združene anomalije, ki se predstavljajo kot manjšina in ki ...prikaži več ostalim govorijo, da smo napačni in homofobi, sebe kot Trojanskega konja pa ne opazijo in ne uvidijo.