Zanimivo
2398 ogledov

"Definicija za uspeh? Da delaš kar znaš in te veseli"

peter prevc Epa
Peter Prevc, naš najuspešnejši skakalec in ambasador projekta "Ključ do uspeha je v tebi", je odkrito spregovoril o uspehu, motivaciji, slavi, pa tudi o občutkih ob neuspehu.

Peter Prevc je skakalec z velikimi uspehi, ki je do sezone 2015/16 dosegel vse, kar bi si vrhunski športnik lahko želel. Od dveh olimpijskih medalj, do številnih medalj na svetovnih prvenstvih, pa tudi zlata leta 2016 v Bad Mitterdorfu.

Prvi mali globus v poletih je prejel leta 2014, zmagal je na novoletni turneji štirih skakalnic 2015/2016, samo v tej sezoni naštel kar 15 zmag in 22 stopničk, osvojil mali kristalni globus ...

Ko se je tako trdno zapisal med prvake, je bilo realno pričakovati, da bo po vrhunski karieri prišel tudi padec, a je Petrov pravi uspeh ta, kako se je z neuspehom ali poškodbo spopadel in nadaljeval s tem, kar počne najraje. "Definicija za uspeh? Da delaš kar znaš in te veseli, imaš krog ljudi, s katerimi si lahko popolnoma sproščen," pravi skromen športnik, ki je ambasador Huawei kampanje "Ključ do uspeha je v tebi."

Zberite pogum in se Petru ter kampanji pridružite tudi vi. Delite svoje izkušnje in povejte, zakaj je treba vztrajati in uresničiti svoje sanje, zakaj je treba verjeti vase tudi, ko se zdi, da ne gre več naprej in ko naletimo na negativne odzive ter poškodbe. 

"Vemo, da ni lahko deliti svoje zgodbe. Toda, če jo boste, vam bomo podarili darilo. Svojo zgodbo delite TUKAJ."
Huawei 

Peter Prevc Bischofshofen | Avtor: Epa Peter Prevc. Epa

"Nikoli si nisem predstavljal, da bom slaven"

Kdaj ste se začeli ukvarjati s smučarskimi skoki in kdaj se je zgodil moment, ko ste vedeli, da to želite početi kar najdlje v svojem življenju?
S smučarskimi skoki sem se začel ukvarjati pri desetih letih. Najprej je bil to le še eden od športov, s katerimi sem se ukvarjal, proti koncu osnovne šole so pa vsi drugi športi odpadli. Tekom srednje šole sem se za smučarske skoke ˝specializiral˝. Konec srednje šole sem dosegel že nekaj spodbudnih rezultatov v svetovnem pokalu in mislim, da sem takrat videl, da to je pa področje, na katerem lahko uspem.

Ste si kot otrok ali najstnik upali misliti, da vas bo ta šport ponesel tako daleč, da boste z njim dosegli praktično svetovno slavo?
Nikoli, čeprav se slabo spomnim otroštva. Drugi so mi sicer kasneje povedali, da sem že v osnovni šoli rekel, da bom svetovni prvak. Ampak nisem si nikoli predstavljal, da bi bil slaven. Hotel sem biti vrhunski v športu.

In ko smo ravno pri slavi, pri prepoznavnosti … Zdi se ali pa je bilo tako čutiti vsaj pred leti, da vam ves medijski pomp ne laska preveč. Ste vse to sedaj vzeli v zakup ali v pričo vseh kamer in mikrofonov, ki snemajo vaše izjave, še vedno čutite nelagodje?
Še vedno mi kamere, mikrofoni, objektivi ne ležijo preveč. Pred vsemi se tudi težko sprostim, čeprav sem pred njimi že kar nekajkrat stal. Vendar je to nekaj, kar pride zraven v paketu in vse skupaj lažje prenesem. Sem tudi tak človek, ki hoče imeti snemalne termine vnaprej dogovorjene. Ne toliko vsebinsko, predvsem časovno hočem vedeti, koliko časa mi bo nekaj vzelo. In potem se na to lahko pripravim.

Šport je nepredvidljiv. Enkrat si na vrhu, potem padeš, se po padcu pobiraš, lahko kar dolgo … Najbrž se ob tem dogaja ogromno notranjih bojev, ko se znajdeš v nekakšnem, tudi čustvenem, labirintu. Kako se spopadate s temi situacijami? Od kje črpate moč za nadaljnje delo, tudi ko motivacija popusti?
Ni samo šport nepredvidljiv. Tudi življenje je. Nikoli ne gre vsem vse po maslu. Tako sem si velikokrat po neuspehu rekel, da je še kaj hujšega. Ali pa preboliš. Med prebolevanjem razmišljaš, zakaj je neuspeh prišel, ter narediš načrt, kako se boš izboljšal. Ko načrt deluje, je super, ko pa se dalj časa vrtiš v neuspehu, pa je težko. Voljo do vztrajanja dobiš iz malenkosti, ki jih popraviš in utrdiš. Motivacija mi pa zelo redko pade. Večkrat se zgodi, da imam po neuspelem skoku veliko motivacije, da bi šel kar takoj spet na zaletišče in popravil napake.

Peter Prevc Planica 2019 | Avtor: Profimedia Profimedia
"Komentarje berem zelo malo"

Po sezoni, ko ste iz tekme na tekmo stali na stopničkah, je prišlo malce težavnejše obdobje. V športnem svetu je še sploh očitno, da športniki dobivajo podporo javnosti, ko so v vrhu, ko se zgodi padec, pa se usuje vse polno, tudi zlobnih, komentarjev. Jih berete? Kako se spopadate z njimi? 
Komentarje zelo malo berem, ravno zaradi tega, ker je predvidljivo, kakšni bodo. Če je uspeh, bodo pozitivni, če ga ne bo, bo najprej spodbuda, z naslednjimi neuspehi pa bo raslo nezadovoljstvo navijačev.

Z njimi se spopadem tako, da preberem komentar, kot da govori o nekem drugem Petru Prevcu, ne meni. Kot da sta dva Petra Prevca. Eden, ki bere komentar, in drug Peter, ki je v komentarju.

Kaj je po vaši oceni najpomembnejše v trenutku neuspeha, kaj lahko naredimo sami, da gremo naprej novim uspehom naproti?
Mislim, da je treba neuspeh sprejeti. Rečeš si, ni mi uspelo, si vzameš čas za žalost. Potem premisliš, zakaj ni uspelo, ali sem res, čisto zares, naredil vse, kar bi moral. Ko vidiš, kje so napake, v njih zagrizeš. Predvsem je važno, da verjamemo v to, kar delamo, ter da smo potrpežljivi. Danes je svetu toliko instant, hitrih načinov zadovoljevanja potreb, da bi radi imeli vse stvari takoj. A to ne gre. Za nekatere stvari se je potrebno boriti in bodriti dalj časa.

Nedvomno in ne glede na vse pa ste uspešen športnik. V duhu kampanje "Ključ do uspeha se skriva v tebi" lahko z našimi bralci zagotovo delite vašo osebno zmagoslavno kombinacijo, vaš ključ do uspehov, ki jih nizate? 
Nimam zmagoslavne kombinacije. Ni ključa, da bi vedno deloval. Za različne stvari so različne ključavnice.

Trudim se biti pripravljen na najslabše in upati na najboljše. Ko mi nekaj dlje časa ne gre, se velikokrat zjezim, odrinem vse stran in vse nekam pošljem. Takrat se potem poskušam postaviti malo izven sebe in oceniti, ali je res tako slabo, kot se zdi. Ponavadi opazim, da stvari niso tako slabe, kot se zdijo na prve občutke, bo pa potrebno še vztrajati. Ter se kdaj tudi prepustiti.

Delite življenjsko izkušnjo, ki vas je veliko naučila in popeljala do malega ali velikega uspeha. Zaupajte nam svojo zgodbo, zanjo boste v sklopu Huawei kampanje nagrajeni. Več o nagradi TUKAJ.

Preberite tudi navdihujoče zgodbe Tjaše Kokalj Jerala, Jane Koteska in Maje Štamol Droljc:

Ključ do uspeha je v tebi PROMO Zanimivo Ključ do uspeha je to, da si iskren do sebe Jana Koteska PROMO Zanimivo "Sam si najbolj pomemben! To ti mora biti takrat jasno" Maja Štamol Droljc: Ključ do uspeha je v tebi PROMO Uporabno "Ključ do uspeha je slediti svojim sanjam in biti pri tem pošten"