Zanimivo
6896 ogledov

Ključ do uspeha je to, da si iskren do sebe

Ključ do uspeha je v tebi Marja Bizjak Ažman
"Ta zelo posebna izkušnja je iz mene vsekakor naredila levinjo. Ni časa za hece. Menim, da smo mame čudežna bitja, ki zmoremo žonglirati med zasebnim življenjem, kariero, trenutki zase in podobno," nam je zaupala Tjaša Kokalj Jerala.

Naša najuspešnejša Miss Universe, voditeljica, modna novinarka in stilistka Tjaša Kokalj Jerala je kot ambasadorka kampanje Huawei "Ključ do uspeha je v tebi" z nami spregovorila o največjih prelomnicah v njenem življenju, o lepih in težkih trenutkih ter njenem ključu do uspeha.

Kot uspešni ženski, ki je že v zgodnji mladosti dosegla zelo veliko, ji sedaj uspeva tudi popolna kombinacija družinskega in kariernega življenja. Pred kratkim sta se ji rodili dvojčici, z njima tudi težka preizkušnja tako zanjo kot njene odnose. Pravi, da sta jo v tistih trenutkih pokonci držali kar njeni deklici, "ki sta kazali izjemno moč in voljo do življenja." Tjaša se je po boleči izkušnji vrnila nazaj in to še bolj iskriva in samozavestna ... Težka preizkušnja je ni ustavila, iz nje je naredila še močnejšo in uspešnejšo žensko ...  

Tjaši in kampanji se lahko pridružite tudi vi. Delite svoje izkušnje in povejte, zakaj je treba vztrajati in uresničiti svoje sanje, zakaj je treba verjeti vase tudi, ko se zdi, da ne gre več naprej in ko naletimo na visoke ovire. 

Vemo, da ni lahko deliti svoje zgodbe. Toda, če jo boste, vam bomo podarili darilo - vabilo na motivacijski webinar z Michałom Worochom, raziskovalcem in popotnikom na invalidskem vozičku. Svojo zgodbo delite TUKAJ.

Huawei  

Kar je za nekoga uspeh, morda za drugega ni

Tjaša, za vas lahko brez dvoma rečemo, da ste zelo uspešna in močna ženska. Kaj vam pomeni uspeh?
Hvala lepa. Uspeh prihaja v različnih oblikah in merilih. Kar je za nekoga uspeh, za drugega morda ni. Sama o uspehu ne razmišljam preveč, moj moto je nekako, da rastem s svojimi projekti, dogodki v življenju, jih ponotranjim, se ob njih dobro počutim in si dovolim, da živim svoje življenje. Seveda me uspeh veseli, včasih pa tudi plaši, saj z novim uspehom vedno zraste še ena nova stopnička na poti do različnih ciljev, želja, ambicij ...

Ključ do uspeha je v tebi | Avtor: Marja Bizjak Ažman Marja Bizjak Ažman
Leta 2007 ste najbrž doživeli eno izmed večjih prelomnic v svojem življenju. Postali ste Miss Universe in Slovenijo izredno uspešno zastopali tudi v svetu. Od tedaj je šla pot navzgor, številne naslovnice, kampanje … Z lepotno lento ste se prebili v modni svet in ga ne izpustite. Kako se spominjate začetkov? Vse skupaj je bila videti prav zares pravljična izkušnja.
Začetkov se vedno spominjam z velikim nasmehom na obrazu. Kot popolna začetnica sem se namreč nekega dne odločila, da se prijavim na lepotno tekmovanje, na katere sem včasih gledala s precejšnjo dvomljivostjo. Dejstvo pa je bilo, da me je ta svet začaral in v njem sem se na nek način v nekem obdobju našla. Bila je pravljična, ampak tudi zahtevna izkušnja in preizkušnja na večih frontah, če lahko tako rečem. Je pa ne bi zamenjala za nič na svetu, saj me je ta svet tudi zelo utrdil, me pozicioniral, izoblikoval in na splošno veliko naučil.

Nepogrešljivi spremljevalci takšnega uspeha so najbrž tudi nevoščljivi vzgibi, zlobni jeziki, komentarji, ki se mlade ženske še kako dotaknejo in omajejo zaupanje vase. Ste imeli opravka tudi z njimi? So vas prizadeli oziroma kako ste se počutili ob prebiranju in poslušanju le-teh?
Seveda sem imela tudi opravka z zlobnimi, nesramnimi, tudi neprimernimi komentarji in lagala bi, če bi rekla, da se me niso dotaknili. Me je zabolelo, še posebno, če je kdo pisal, kot da bi vedel, kdo sem, bi me poznal, tako pa so bila velikokrat le neprimerna sklepanja in v bistvu otročji komentarji, ki pa se te v vsakem primeru dotaknejo. To, da se je razpravljalo o moji 'lepoti', je sicer stvar posameznika, ampak ljudje smo povečini narejeni tako, da ugajamo, da želimo ugajati, biti 'lajkabilni' v zadnjem času. Kljub temu da ti ni prijetno, ko prebiraš komentarje in te včasih stisne v trebuhu, pa se z njimi vseeno nisem kaj dosti obremenjevala na globljih ravneh. Morda sem bila kakšno uro ali dve včasih slabe volje, ampak potem je to minilo, pomagalo je tudi to, da takrat še ni potekala 'zlata doba' družbenih omrežij. Mislim, da bi mi bilo zdaj veliko težje, saj ljudje včasih kar bombardirajo iz ljubega dolgčasa.

Kako ste se soočali z njimi in kako ste se jih »naučili preslišati«?
Mislim, da jih nikoli ne bom čisto preslišala, še posebno, ko se spotakneš ob kakšen komentar, za katerega se vprašaš, ali je morda res kaj na tem ipd. Z leti pa sem preprosto pridobila več samozavesti in prepričanja, kdo sem, tako da se vseeno ne pustim kar vsakomur, da bi me zamajal.

To je tudi velika preizkušnja za par

V trenutku, ko se je na zunaj vaše življenje zdelo popolno: lepa, uspešna, pravkar poročena … pa je javnost šokirala novica o vašem prezgodnjem porodu. Najbrž je bilo to obdobje, ko ste se začeli zavedati pomembnosti življenja? Kaj vas je držalo pokonci, ko sta se vaši hčerki borili za življenje?
Verjetno sta me pokonci držali kar moji punci, ki sta kazali izjemno moč in voljo do življenja. Borki v najbolj surovem pomenu besede. S Klemnom sva si v tem za nas zelo težkem obdobju tudi še enkrat znova dokazala, da sva zelo dober tim, tako da me je vsekakor držal pokonci tudi Klemen in njegov pozitiven pogled na življenje. Bil mi je v veliko oporo. Imela sva to moč in prepričanost, da skupaj zmoremo vse. Da morava verjeti in zaupati najinima hčerkama. So nama pa v tem obdobju mnogi stali ob strani in me je včasih tudi samo sporočilo prijateljice ali mame navdalo s pozitivizmom. Kot zaključek vsega pa sem stoodstotno zaupala zdravniški ekipi, ki je skrbela za najini deklici. Veliko ni bilo v najinih rokah, šlo je le za dobre in pozitivne misli, zaupanje in kanček sreče v življenju.

V tistem času ste naredili zelo velik korak, sploh za vaše delo, glede na to, kako pomembno je za vas, da ste ves čas prisotni in aktivni: za nekaj mesecev ste se odklopili od virtualnega sveta in najbrž reševali, premlevali, se borili skupaj z otrokoma. Pojavili ste se šele, ko je bilo s puncama nekako vse v redu. Kakšen sklep ste v tistem času uspeli narediti za življenje? Kako ste si zorganizirali življenje? Ste si pred tem predstavljali, čisto zares predstavljali, kako izzivov polno je materinstvo in kakšne skrbi prinaša s seboj?
V tistem trenutku ni bilo nič bolj pomembno kot le najini punci in tudi midva, ki sva morala ostati močna. Za njiju in za naju. To je tudi velika preizkušnja za par. Odstraniti je bilo treba motilce. Tukaj sploh ni bilo vprašanja, kdo je na prvem mestu, v tistih trenutkih mi je bilo vseeno za všečke, sledilce, statistike. Tudi to, kdaj se bom pojavila nazaj, ni bilo načrtovano, ampak se je zgodilo zelo spontano. Ko sem začutila. Po svojih pravilih, ob svojem času. S Klemnom sva se v preteklosti veliko pogovarjala o družini in za naju je družina sveta. In mora ohraniti neki mikro svet v tem norem svetu, zato sva se takoj strinjala, da ne midva ne punci nimata prav nobenih beneficij, da ju izpostavljava javnosti.

Najin sklep je bil vsekakor zaščititi družino. Družina smo mi, so naša pravila, naša razmerja. Vsekakor so bili moji začetki 'biti mama' malce drugačni zaradi prezgodnjega rojstva punc, tako da na to, kar nas je doletelo in kako smo pluli, te nič in nihče ne more pripraviti.

A vse gledam iz izredno pozitivne perspektive in na izzive, ki mi jih prinaša materinstvo, še posebno tisto začetno obdobje, sem gledala z dovolj veliko mero samozavesti in krojenja lastnih pravil. Po nekem notranjem občutku sem si tudi zorganizirala življenje, tako da je dobro za nas, za punci, zame in za vsakega posamezno.

Najbrž se boste strinjali, da se mora mlada mamica velikokrat sprijazniti z najbolj ljubkim pogledom svojih otrok in iz teh bežnih momentov črpati moč, voljo in energijo za nadaljnje izzive?
Vsekakor. In si včasih tudi dovoliti vzeti malce časa zase, da se napolni z novo energijo, močjo.

V nas lahko zasejejo seme dvoma

Pa vendar, Tjaša, se zdi, da ste se po tej boleči izkušnji vrnili nazaj in iz vas veje neka posebna energija. Samozavest je višje, kot ob začetku modne kariere, vaš pogled je bolj iskriv, nasmeh bolj iskren, delovna vnema in verjamem, da s tem tudi vaši uspehi, izjemna. Je krivo materinstvo ali kaj mislite, da je tisto, kar v tem obdobju žensko tako navdihne in povzdigne?
Ta zelo posebna izkušnja je iz mene vsekakor naredila levinjo. Ni časa za hece, menim, da smo mame čudežna bitja, ki zmoremo žonglirati med zasebnim življenjem, kariero, trenutki zase in podobno. Naša težka preizkušnja je bila vsekakor lakmusov papir tudi za mnoga razmerja, odnose v mojem življenju, ki smo jih tako ali drugače počistili.

Veste, novopečene mamice dobimo goro nekih povečini dobronamernih nasvetov, ki pa lahko v nas zasejejo seme dvoma, ali delam to prav, ali sem dobra mama in podobno. Ampak tukaj si nisem dajala veliko opravkov in hitro dala ljudem vedeti, kje se lahko srečamo.

Mislim, da sta mi punci dali neko novo samozavest in trudim se bolj tudi zaradi njiju. Se mi zdi, da odkar sem postala mama, bolj vem, kdo sem, kaj si želim v življenju in kdo so osebe, s katerimi želim svoje življenje deliti.

Ključ do uspeha je v tebi | Avtor: Marja Bizjak Ažman Marja Bizjak Ažman
Odločili ste se, da osebnega družinskega življenja ne boste delili z javnostjo. Čeprav je v vašem življenju zdaj prisotnega veliko otroškega joka, umazanih cunjic, igračk, pravljic in porisanih miz, tega ne vidimo prav veliko. Tjaša Kokalj Jerala ostaja modna in lepotna navdušenka, ki ta svet uspešno koordinira z materinskim in ne nazadnje partnerskim. Ključ do uspeha je, torej, v vašem primeru poznan. Ga delite z našimi bralci?
Vsekakor najina odločitev ni bila sprejeta zaradi tega, ker ne bi želela pokazati, da sem mama. Da sem doma neurejena, da je stanovanje polno nereda. Predvsem želiva čim dalj časa zaščititi najini punci, njima izpostavljenost na družbenih omrežjih, fotografiranja, deljenje izkušenj, popolnoma nič ne pomeni in jima ne koristi. V zadnjih letih, še pred njunim rojstvom, sem začela vse bolj ceniti zasebnost. Verjamem, da je sledilcem bolj zanimivo pokukati v stanovanja, odnose, ampak ne bom prodala svojih odnosov, svoje družine za nekaj več lajkov, za boljšo statistiko. In dejstvo je, da me mnogi pri tem podpirajo.

Vesela sem, da naročniki razumejo, spoštujejo, čeprav je druga pot veliko lažja. Pred 'mamo' sem bila Tjaša, modna in lepotna navdušenka, to sem tudi ostala na družbenih omrežjih, ki so moje delo, ki pa ga neizmerno rada opravljam. In želim, da je meja delo - zasebno življenje, jasno začrtana. Kdo drug bo naredil mejo kot mi sami?

Tudi zdaj, med prazniki, se bom odklopila za dva tedna. To zame pomeni tudi izpad honorarja, pred enim dnevom sem tudi zavrnila srednje velik projekt, ker je bilo načrtovan med prazniki. A nič ni bolj pomembno kot družina. V mojem poslu namreč vikendi, sobote, nedelje, ne obstajajo. Tudi prazniki ne. A vseeno si dovolim vzeti prepotreben čas za nas. To je zame najlepše obdobje, praznični december, punci sta v najboljših letih za delanje spominov, komu pa bom namenila svoj čas kot njima in Klemnu? Vesela sem, da moji naročniki to razumejo in spoštujejo. In ko pridem nazaj, sem še bolj motivirana, spočita od tega sveta in podobno. Mislim, da je ključ do uspeha to, da si iskren do sebe in da si postaviš pravila, ki so tudi tebi pisana na kožo in delujejo v tvoj prid. Vsaj pri meni je tako.

Zaupaj svojo zgodbo tudi ostalim in postani eden izmed ambasadorjev kampanje "Ključ do uspeha je v tebi". Dovoli, da tudi ostali slišijo tvojo zgodbo in črpajo moč iz nje. Več o Huawei kampanji TUKAJ

Preberite tudi navdihujoče zgodbe Jane Koteska, Maje Štamol Droljc in Petra Prevca:
Jana Koteska PROMO Zanimivo "Sam si najbolj pomemben! To ti mora biti takrat jasno"