Zdravje > Aktualno
19891 ogledov

Covid-19 v Sloveniji: "Skrbi nas, to je že neke vrste vzorec!"

Bojana Beović Saša Despot
Pristojni pozivajo k doslednemu upoštevanju ukrepov in priporočil.

V Sloveniji so v petek ob 878 testih potrdili 14 okužb z novim koronavirusom. Tako velik skok okužb v enem dnevu smo v Sloveniji nazadnje zabeležili 24. aprila, ko je bilo na novo okuženih 15 ljudi. 

"Skrbi nas posebej to, da za vse niti ne vemo izvora. Poleg tega je to postal že neke vrste vzorec. Ne gre samo za en dan, ko imamo večje število okužb, ampak se to ponavlja. Za zdaj epidemiološki službi še uspeva zamejevati primere, tako da ne gremo po tej eksponentni krivulji, da bi jih bilo recimo naslednji dan še enkrat toliko. Ampak lahko se seveda to v prihodnjih dneh zgodi," je za Radio Slovenija povedala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. 

Dve iz BIH, tri iz Srbije

Milan Krek | Avtor:
Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v oddaji 24 ur na POP TV pojasnil, da je bilo osem od včeraj potrjenih okužb iz že znanih skupin okuženih.

Dve okuženi osebi sta prišli iz BiH, tri iz Srbije, za eno osebo pa še niso našli izvora. "Vsi, ki so bili na novo odkriti, so pod nadzorom epidemiološke službe, ki so jim odredili izolacijo, osebam, ki so bile z njimi v stiku, pa 14-dnevno karanteno" je zagotovil.

Dodal je, da je trenutna epidemiološka situacija resna tudi v sosednji Hrvaški in če se ne bo umirila, bo treba zaostriti ukrepe. Na Hrvaškem, ki sicer ostaja na seznamu varnih držav, so v zadnjih 24 urah zabeležili 85 novih okužb.

Okužbe v Sloveniji so sicer precej razpršene po celotni državi, kar je, kot je pojasnil Krek, predvsem posledica dejstva, da je večina okužb vnešenih iz držav iz t. i. rdečega seznama in ni posledica širjenja znotraj države.

 Pristojni pozivajo k doslednemu upoštevanju ukrepov in priporočil. 

Primeri razpršeni po vsej državi

Po dve okužbi so včeraj odkrili v občinah Ljubljana, Koper, Pivka in Straža. Nekaj primerov je vnesenih iz tujine, kot je za Radio Slovenija dejal vladni govorec Jelko Kacin, gre za države z rdečega seznama."Tako kot je videti v tem trenutku, je vsaj osem okužb sekundarnih iz grozdov, ki jih poznamo od prej. Skratka, očitno se okužili bolj ali manj hkrati ali pa zaporedno in šele zdaj so se pokazali znaki, zaradi katerih je bilo potem ugotovljeno, za kaj gre," je dodal Kacin.

Covid-19, UKC Ljubljana Študija Zdravje Nova in zaskrbljujoča ugotovitev o Covid-19: Kapi, psihoze...

Na seznamu rdečih držav tudi Srbija, Bosna in Hercegovina in Severna Makedonija, o koder poročajo o ogromnem porastu primerov. 

  • V BiH so v minulih 24 urah potrdili 172 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. Umrla sta dva bolnika s covidom-19.
  • V Severni Makedoniji so danes našteli 150 novih okužb, kar je nekoliko manj kot v petek. Umrlo je devet bolnikom s covidom-19, poročajo tuje tiskovne agencije.
  •  V Srbiji so od petka do danes ob 5933 testiranjih potrdili 227 novih okužb z novim koronavirusom. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, skupaj doslej 257, v oskrbi z ventilatorji pa je 32 oseb. Okužbo so potrdili tudi pri obrambnem ministru Aleksandru Vulinu in predsednici parlamenta Maji Gojković, poročajo srbski mediji.
  • Covid-19 Število narašča Šport Nov koronavirusni škandal v Beogradu, vpleteni tudi Slovenci

 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 13
  • Anica Kozlevčar 10:49 28.junij 2020.

    Burde, Diane, Kvačkanj? Kakšen, ziniiiiii, povej!

  • Covid_1984 09:14 28.junij 2020.

    neke vrste vzorec hahahahahaha, je to pajkova mreža ali osje gnezdo?! haha

  • Avatar Ressiolla
    Ressiolla 01:21 28.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

Sorodne novice