Zdravje > Aktualno
3762 ogledov

Navedli datum, kdaj bi lahko vlada začela sproščati

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Strokovnjaki IJS ocenili datume sproščanja ukrepov po fazah, kar je danes sprejela vlada. Ob sedanjem reprodukcijskem številu ena, bi lahko rdečo fazo dosegli čez štirinajst dni.

Na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) so današnjo napoved oziroma oceno objavili po tem, ko je vlada predstavila načrt sproščanja ukrepov po fazah.( slika spodaj). 

Vladni načrt za sproščanje ukrepov zajema pet faz, odvisno od števila okužb in hospitaliziranih. Podatek o številu okužb predstavlja sedemdnevno povprečje. 

 | Avtor:

Prva, črna faza je v veljavi, ko je število okužb večje od 1350 in je v bolnišnicah več kot 1200 ljudi. V tej fazi veljajo ukrepi, kot veljajo trenutno. 

Število dosegljivo že v nekaj dneh?

V drugi, rdeči fazi je število okužb manjše od 1350 in hospitaliziranih je manj kot 1200 ljudi. "Število je v nekaj dneh dosegljivo, torej pod 1350 okužb," je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Tomaž Gantar, ki upa na bolj sproščeno vzdušje konec leta. 

Po trenutni napovedi strokovnjakov na inštitutu, bi lahko prvi pogoj za tako imenovano rdečo fazo spročanja, to je dnevno število okuženih pod 1350, dosegli prihodnji vikend. Drugi pogoj, to je število ljudi v bolnišnicah, pa še teden dni za tem. 

Oranžna faza, ki pomeni tudi odhod najmanših v šole, pa na primer odpiranje smučišč, bi po scenariju IJS ob predpostavki, da je R (število ljudi, ki jih v povprečju v Sloveniji okuži vsak okuženi) trenutno 1, lahko nastopila januarja. Rumena faza, ki nam med drugim prinaša odpravo policijske ure, pa šele koncem prvega meseca leta 2021.

 | Avtor: IJS IJS

Časi ukrepanja bi se ob upoštevanju ukrepov lahko bistveno skrajšali

Na Institutu Jožef Stefan,ocenjujejo, da se trenutno vsake štiri dni prekuži približno 1 odstotek populacije, kar posledično zmanjša reprodukcijsko število R vsake tri dni za približno eno stotinko. "Potek epidemije je odvisen od obnašanja ljudi, zato so negotovosti ocen velike. V napovedi je predpostavljeno, da je R zdaj približno 1 in da epidemija nato upada zaradi prekuževanja. Če bomo uspeli z ustreznim obnašanjem upočasniti širjenje virusa, se bodo časi do sproščanja ukrepov bistveno skrajšali. Datume bomo redno ažurirali glede na potek epidemije, tako da boste lahko spremljali, kako uspešni smo pri obvladovanju epidemije," so zapisali

Zaskrbljujoči so podatki o številu dnevno pozitivnih testov v domovih za starejše. Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+ in v podkategorijah namreč spet raste, "v DSO-jih celo izrazito, v preostali Sloveniji brez DSO-jev pa počasi pada."

Vidnega upadanja še ni

Reprodukcijsko število R je ocenjeno na osnovi podatkov pozitivnih testov za nazaj, vsaka sprememba režima testiranja v prehodnem obdobju pa popači vrednost R, še pojasnjujejo. "Sedemdnevna povprečja R glede na pozitivne teste so sledeča: R_vsi=1,03, (včerajšnji podatki R_brezDSO=1,02, R_DSO=1,08). S tega stališča še ni vidno upadanje epidemije, vendar je treba upoštevati, da se sedaj bolj široko testira z antigenskimi testi, pozitivne pa potrjuje s PCR testi, kar poveča število in delež pozitivnih testov," so zapisali na IJS. 

Trenutno imamo v povprečju približno 1460 pozitivnih testov dnevno. Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan.

 | Avtor: IJS IJS
Glede napovedi za pozitivne teste in bolnice so predpostavili, da so ukrepi z 16.11. spustili R le na 1,0 (trenutna ocena) in da bo epidemija upadala zaradi prekuževanja. V tem primeru  se lahko pričakuje, da bo število hospitaliziranih začelo upadati po 15. decembru, pri čemer je treba poudariti, da se bo število pacientov na intenzivnih oddelkih še naprej gibalo okoli 200. 

Če bi nam uspelo R spustiti še nižje, na 0,7, kot je bilo to v prvem valu, bi okoli 28. decembra dosegli število pozitivnih testov, ki bi epidemiologom spet omogočalo sledenje kontaktov (pod 300 pozitivnih testov na dan). "Če bi vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bi tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli že v nekoliko bolj sproščenem vzdušju," sporočajo strokovnjaki

dezurni@zurnal24.s





 

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar drecos
    drecos 20:52 03.december 2020.

    vedezevalke bedene nesposobne do konca

  • Avatar ovca
    ovca 19:14 03.december 2020.

    Pa ok, ali v banana republiki ze vsak rozle gleda v zvezde in prerokuje? 🤮🤮 Le kam sta se izgubili zdrava kmecka logika in znanost? 🤔🤔🤔