Zdravje > Aktualno
781 ogledov

Ljudje, ki v življenju iščejo smisel

Mati in hči Profimedias
Strokovnjaki so naredili zanimivo raziskavo, kjer so se osredotočali tudi na spanec.

Posamezniki, ki čutijo, da ima njihovo življenje smisel, imajo za 63 odstotkov manj možnosti za pojav apneje - motnje spanja zaradi zastajanja diha.

Imeti načrte za dan, ki je pred nami, pozitivno vpliva na kakovost in dolžino našega spanca, so ugotovili znanstveniki na ameriški Univerzi Northwestern.

Terapija čuječnost

"Pomagati ljudem oblikovati smisel v življenju je lahko učinkovita strategija - brez zdravil - za izboljšanje kakovosti spanca, še posebej za ljudi, ki imajo težave z nespečnostjo," je dejal Jason Ong, eden izmed osrednjih avtorjev študije in izredni profesor nevrologije na univerzitetni medicinski fakulteti v Feinburgu. Ob tem je izpostavil, da je za osmišljanje življenja zelo učinkovita terapija čuječnosti (angleško mindfulness).

Uživanje v snegu Nasvet Zdravje Kako se ustaviti in biti v tem trenutku

V raziskavi, katere izsledki so bili objavljeni v znanstveni reviji Sleep, Science, and Practice, je sodelovalo 823 ljudi, starih od 63 do 100 let. Sodelujoči so morali odgovoriti na vprašanja o svojem življenju, na podlagi katerega so raziskovalci ugotovili, da imajo posamezniki, ki čutijo, da ima njihovo življenje smisel, za 63 odstotkov manj možnosti za pojav apneje - motnje spanja zaradi zastajanja diha.

Čeprav so bili sodelujoči v raziskavi starejši ljudje, je Ong prepričan, da to velja za ljudi vseh starosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.