Zdravje > Aktualno
1685 ogledov

O tem smo pisali pred dvema letoma

wuhan virus
1/5
Epa
Vse se je začelo na Silvestrovo, 31. decembra 2019, ko so kitajske oblasti opozorile svetovno zdravstveno organizacijo na primere pljučnice neznanega izvora v mestu Wuhan, v provinci Hubei na Kitajskem.

Tatjana Lejko Zupanc | Avtor: Saša Despot predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Saša Despot
Minilo je dve leti od objave prvega članka, ki je govoril o koronavirusu, nas je novinarje dan pred Božičem pred Infekcijsko kliniko v Ljubljani spomnila predstojnica te ustanove Tatjana Lejko Zupanc.

"Takrat si niti v sanjah nismo mogli predstavljati, da bo dosegla te razsežnosti, da se tudi po dveh letih ne bo nehala in da bistvu sedaj v nekem krču pričakujemo še en dvig števila primerov. Zdaj, ko smo pravzaprav vsi, pa to ne velja samo za zdravstveno osebje, utrujeni in bi si želeli živeti normalno življenje" je dodala epidemiologinja. 

Na našem portalu smo o novem koronavirusu prvič poročali 9. januarja, devet dni za tem, ko je Kitajska o virusu obvestila Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

"Zaradi novega virusa zagnali preplah" se je glasil naslov članka, ki smo ga objavili na ta dan. Kdo bi takrat vedel, da se bo od takrat (na ta dan smo izvedeli, da je za izbruh skrivnostne pljučnice kriva nova vrsta koronavirusa) pa do danes zvrstilo nešteto člankov na to temo. Pandemija covid-19 je namreč povzročila eno največjih globalnih zdravstvenih, gospodarskih in družbenih kriz v zadnjem stoletju. Vzrok za to so lastnosti novega koronavirusa, SARS-CoV.

Kitajske oblasti opozorile WHO

virus wuhan karantena | Avtor: Epa Epa
Vse se je začelo Silvestrovo, 31. decembra 2019, ko so kitajske oblasti opozorile WHO na primere pljučnice neznanega izvora v mestu Wuhan, v provinci Hubei na Kitajskem. Poročali so o 44. primerih: 11 bolnikov je bio hudo bolnih, preostalih 33 pa je bilo v stabilnem stanju. V tem času smrtonosna bolezen, ki je sprva kosila prebivalce Wuhana še ni imela imena, prav tako ne virus, ki jo povzroča. 

Virus ušel nadzoru

Kmalu je virus ušel nadzoru oblasti v Wuhanu in se razširil v druge kitajske province. Sledili so tudi prvi zabeleženi primeri v Južni Koreji, na Tajskem in Japonskem. Čeprav so znanstveniki WHO v Wuhan smeli vstopiti šele tri tedne po izbruhu virusa zaradi popolnega zaprtja mesta, je zdravstvena organizacija še naprej hvalila kitajsko vlado zaradi njihove transparentnosti.

Pogumni zdravnik iz Wuhana

Pa ni bilo tako. Da se dogaja nekaj zelo resnega je svet kot prvi opozoril pogumni zdravnik iz Wuhana Li Wenliang. 34 -letni oftamolog je svoje kolege zdravnike poskušal o tem obvestiti že 30. decembra 2019, opozarjal je na nevarno bolezen, podobno SARS-u. Šele pozneje smo izvedeli, da gre za virus SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen covid-19. Zaradi sporočil, ki jih je pošiljal  preko kitajske aplikacije WeChat, so ga hitro obiskali policisti.

Li Wenliang | Avtor: Youtube Youtube
Dober mesec po tem se je javil iz bolnišnične postelje; tudi sam je zbolel zaradi virusa. Med drugim je objavil kopijo pisma in povedal, kaj se je zgodilo. Lokalne oblasti so se mu medtem sicer opravičile, a je za to bilo prepozno. Umrl je 7. februarja. Med tem časom so se mnogi zdravstveni delavci okužili zaradi slabe zaščite ob pojavu novega virusa.

Skrbelo nas je, ali vendarle delamo nepotrebno paniko

Ob pojavu novega koronavirusa smo tudi v Sloveniji novinarji zastavljali številna vprašanja. Kako smo pripravljeni, jemljemo vse skupaj z vso potrebno resnostjo? Skrbelo nas je, če vendarle delamo nepotrebno paniko? Zakaj se tej bolezni namenja tolikšna pozornost? Se lahko virus širi tudi s pošiljkami iz Kitajske?

 | Avtor: V. L. V. L.
"Ko dobite pošiljko iz Kitajske in jo odprete, si ne vrtajte po nosu," smo v naslovu članka zapisali 29. januarja 2020. Besede je nekoliko v šali izrekel strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn. Na novinarski konferenci namenjeni gripi, zaradi katere so takrat množično zbolevali otroci, je bila tudi na začetku omenjena strokovna direktorica Infekcijske klinike v Ljubljani Tatjana Lejko Zupanc.

"Panika je povsem nepotrebna, moramo pa biti pripravljeni – vedeti moramo, na koga je treba biti pozoren, katere posameznike je treba testirati oziroma jih izolirati, kajti kar velja za gripo, velja tudi za koronavirus – vsaj kolikor o njem vemo v tem trenutku", nam je novinarjem pojasnila takrat. Po njenem takratnem prepričanju se ne Kitajska ne svet v konkretnem primeru ne bosta pustila presenetiti tako, kot se je pred 18 leti zgodilo s sarsom, ki je ušel iz nadzora Kitajske. "Preden so ugotovili, da se dogaja nekaj resnega, je bilo okuženih že toliko ljudi, da je bilo potrebnega res ogromno napora za obvladanje nastale epidemije. Zato so zdaj, ko smo o izbruhu koronavirusa obveščeni vnaprej, tako Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot posamezni zdravstveni sistemi bolje pripravljeni."

Janša: Čakajo nas težki tedni, spet se bo treba odpovedati svoboščinam

Kako pripravljeni smo bili, so pokazali poznejši dogodki, do danes je covid-19 po svetu zahteval že več kot pet milijonov smrti, pandemiji pa še zdaleč ni videti konca. "Zagotovo so pred nami težki tedni, kjer se bo treba zelo verjetno spet odpovedati nekaterim svoboščinam. Ukrepi, ki jih človeštvo pozna, so za to, da se širjenje upočasni. Epidemije ne moremo zaustaviti, lahko pa jo upočasnimo," je pred dvema dnevoma v intervjuju za TV Slovenija opozoril premier Janez Janša.

vanda.levstik@styria-media.si



 

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 09:04 31.december 2021.

    kitajci imajo v 13 miljonski provinci 100 okužb !!! kako jim to rata ? lepo.. vse v karanteno.. pa vse razkužit, tudi travo v parku.v EU pa.. sam mal manjka pa da ne zaukažejo grupni sex in swinganje. zapomnite si ...prikaži veči mojo napoved. drugo leto za silvestra se ne bo vsake dva dni samo testirale. ne, se bo vsake 2 dni samo cepili.. ker.. ker bo virus mutiral na teden dni in pa ker pogoltni se ne nasiti, rata zmerom bolj lačen in bodo belohaljniki in farmacija hotli vedno več in več.

  • PaPajapopi 08:26 31.december 2021.

    https://necenzurirano.si/clanek/preiskovalne-zgodbe/kako-je-vlada-nagrajevala-strokovno-skupino-za-covid-19-dokumenti-915560?utm_source=svet24&utm_medium=brandbar

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:33 31.december 2021.

    Verjetno si niste mislili, da bo čez dve leti 95% vašega biznisa predstavljalo pozivanje k cepljenju....

Sorodne novice