Zdravje > Aktualno
2088 ogledov

To se dogaja s cepivom, ki je ostalo

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba
Danes se številne države, tudi Slovenija, soočajo z velikim presežkom cepiv, milijoni odmerkov so zaradi izteka roka uporabnosti že končali v uničenju, še veliko več jih bo v letu 2023.

"Zgodaj zjutraj so začeli nalaganje paketov v šest kombijev, opremljenih s posebnimi hladilnimi komorami. V 57 zdravstvenih domovih so ekipe, ki bodo cepile starostnike, pripravljene. Prvi kombi je iz Ljubljane odpeljal že ob 6. uri proti najdaljši destinaciji, v Podravsko regijo," smo poročali natanko pred dvema letoma. 
Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko. Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini.

Cepljenje proti covid-19, koronavirus Slovenija Začelo se je cepljenje, a ne veselite se prezgodaj

Potem ko so tisti, ki verjamejo v koristi cepljenja, prejeli prvi, drugi in po možnosti še poživitveni odmerek cepiva proti covidu, je zanimanje zanj v veliki meri zamrlo, vsaj v razvitih državah. Tudi cepivo, posebej prilagojeno različici omikron, ki je prišlo na trg jeseni, tega ni bistveno spremenilo."Okoli 843.000 prebivalcev še ni prejelo nobenega odmerka cepiva proti covid-19. Upoštevani so vsi prebivalci, ne le polnoletni," so nam pojasnili na NIJZ. Če so pred dvema letoma, ko je cepivo prišlo, na dan cepili nad deset tisoč ljudi, jih danes okoli tristo. 

Cepiva, ki so bila sprva namenjena najbolj ogroženim skupinam, so danes dostopna vsakomur. Za prvi odmerek se je doslej odločilo le 60 odstotkov prebivalcev. Polno cepljenih je 58 odstotkov prebivalcev Slovenije. Napovedi vladnih predstavnikov, da bi dosegli vsaj 70-odstotno precepljenost, se torej niso uresničile.

V Sloveniji je danes na zalogi še okoli 1.900.000 odmerkov cepiv proti covidu-19, porabljenih pa je bilo 3.072.666 odmerkov, so nam sporočili z NIJZ.

Številne države se tako že nekaj časa soočajo z velikim presežkom cepiv, milijoni odmerkov so zaradi izteka roka uporabnosti že končali v uničenju, še veliko več jih bo v letu 2023.  Na to Bruselj že od poletja opozarja več članic EU, med njimi Slovenija, in ministri za zdravje članic EU so se na decembrskem zasedanju zavzeli za ustavitev dobav cepiva z januarjem 2023.

vanda.levstik@styria-media.si

 

Komentarjev 19
  • Gandi123 07:09 28.december 2022.

    Izjava BOJANE BOJOVIČ z dne 26.12.2020 ob začetku cepljenja: "veljavnost potrdila in zaščita proti covidu po cepljenju (prvem) sta doživljenjska". Istočasno so pa naročali nova cepiva, za drugo tretje, četrto... cepljenje, ki jih sedaj uničujejo. Po dva ukrajinska bolnika gre ...prikaži veče protokolarno letalo, pošteni Slovenci, ki celo življenje plačujejo zdravstveno zavarovanje, pa ne morejo do zdravnika! KATASTROFA!!! Levaki, desnaki, vsi ENAKI!!!😡

  • rd2dmk2 23:42 27.december 2022.

    hecno se mi zdi tole ( čeravno ni hecno, ampak smeh je pol zdravja, pa se raje smejim kot jezim ) šele z januarjem 2023 bodo prenehal nabavljat cepivo.mogoče zato , ker bo 10 januarja štrajk pacientov, pa se mal ...prikaži več bojijo da ne bodo pacienti čist zares začel štrajakat pri nakupu antidepresivov in protibolečinskih tablet. ker če to začnejo , potem pa propade farmacija. in dajte malo širit dobre novice namest antidepresivov eno pivce za živce.

  • Grof 22:16 27.december 2022.

    Prvi ranjenci pripeljani v Slovenijo, ljudje po 36 ur čakajo na posteljo v UKC, po objavi posnetka sem pomislil, da gre za Afganistance, kje so se našle prazne postelje, ministr, dvožživka, …