Zdravje > Aktualno
5740 ogledov

Tega na kopališču ne smete početi

Bazen gneča Profimedias
Veste, kakšen je bonton na javnih kopališčih?

Ob začetku poletne kopalne sezone na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo na higienska pravila ravnanja za kopalce oziroma obiskovalce bazenskega kopališča. Minimalne higienske zahteve se tičejo tako higiene kopališč samih kot higiene kopalne vode v bazenih in predstavljajo minimum, ki ga mora objaviti vsak upravljavec kopališč.

Na NIJZ izpostavljajo osnovna higienska pravila ravnanja za kopalce oziroma obiskovalce. Ti morajo upoštevati, da se je pred vstopom v bazen treba vsakič oprhati, tudi po uporabi stranišča; da je pred vstopom na kopališče oz. bazen treba uporabiti stranišče in da bazena ne uporabljamo, če imamo drisko ali smo jo imeli v zadnjem tednu, v primeru negotovosti glede kakšnega drugega obolenja pa moramo upoštevati navodila svojega zdravnika.

Treba se je izogibati požiranju kopalne vode, vanjo ne izkašljevati, ne izpihovati iz nosa, ne izpirati ust z njo in vanjo ne izločati urina in blata. V primeru, da v vodi opazimo izbljuvke, iztrebke ali druga onesnaženja, ki tja ne sodijo, je treba o tem opozoriti osebje.

Otroke je med obiskom kopališča treba pogosto voditi na stranišče oz. vsaj takrat, ko na to opozorijo. Pri tem morajo otroci, če je le možno, biti v ločenem bazenu, namenjenim njim in ves čas pod nadzorom. Do tretjega leta starosti morajo na kopališčih oz. bazenih uporabljati kopalke ali kopalne plenice; slednje je treba zamenjati takoj ko je to potrebno, in sicer ne na kopalni ploščadi, vendar na mestu, ki je za to določeno. Po iztrebljanju in pri previjanju je otroku treba temeljito z milom umiti zadnjico, prav tako pa tudi svoje roke.

Med osnovna higienska pravila ravnanja za kopalce oziroma obiskovalce spada še to, da na bazen ni dovoljeno vnašati hrane, pijač in umazanih izdelkov, še opozarjajo na NIJZ.

Komentarjev 2
  • Ellie_Beal 14:30 10.julij 2018.

    Če ste iskali način, kako zaslužiti dodaten dohodek vsak mesec ... ne glej več! Tukaj je odlična priložnost za vsakogar, da od tedaj delajo od 7,396 do 8572 dolarjev, ki delajo na prostem času na svojem računalniku od doma ... ...prikaži več to počnem že štiri mesece in prejšnji mesec sem zaslužil svoj prvi petmestnii plačilnii list! !!! Preberite več o tem na naslednji povezavi. ●●●●●● ❥❥❥❥❥ www.WebJob8.Com

  • Avatar Leon
    Leon 13:55 10.julij 2018.

    Zakaj ne uporabljajo tekočine ,ki urin obarva ter tako prepoznaš krivca za onesnaženje ? Menda se ne odločajo iz etičnih razlogov ? Halo ,ostali pa morajo požirat njihov urin to pa je etično ?