Zdravje > Aktualno
1348 ogledov

Okoli 13 tisoč evrov vreden asistent

Poklicalo več invalidov, ki bi želeli imeti takšnega psa.

Poleg slepih, ki so upravičeni do psa vodnika, bodo po novem do psa pomočnika upravičeni tudi težko oziroma najteže gibalno ovirani invalid.

To pomeni novost v Republiki Sloveniji, saj do sedaj ta kategorija invalidov (težko in najtežje gibalno ovirani) pravice do psa pomočnika ni imela.

Predlog Pravilnika o psih pomočnikih, ki je trenutno v javni obravnavi navaja, da bo do takšnega psa upravičen invalid, ki ima zaradi svoje invalidnosti velike težave pri gibanju, prenašanju, premikanju ali ravnanju s predmeti. Vlogo bo invalid vložil na upravni enoti, v nadaljevanju pa je postopek podoben kot pri uveljavljanju pravice do tehničnih pripomočkov ali prilagoditve vozila.

Nakup in šolanje krije država

Šolanje psa pomočnika naj bi trajalo približno leto dni. Po končanem šolanju in opravljenem preizkusu, bo invalid postal lastnik psa. Izvajalci šolanja psov pomočnikov bodo izbrani  z javni razpisom.

"V Sloveniji je že nekaj psov pomočnikov, ki so bili izšolani na stroške samih invalidov ali kot donacija. Na osnovi tega pravilnika, pa bo šolanje psa za invalida brezplačno, saj bo njegove stroške krila država iz proračuna ministrstva, pristojnega za invalidsko varstvo. Na ministrstvu ocenjujemo, da bomo letno krili šolanje približno desetih psov pomočnikov. Šolanje psov vodnikov pa krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije," so za Žurnal24 pojasnili na direktoratu za za invalide pri MDDSZ.

"Država bo krila celotne stroške nabave in šolanja psa pomočnika, točna cena še ni določena, ocena pa je, da je strošek šolanja psa od nakupa psa do izročitve uporabniku nekje med 11 tisoč  do 13 tisoč EUR," dodajajo. 

Predlog pravilnika, ki si ga lahko najdete tukaj, podrobneje določa pogoje za pridobitev psa pomočnika in vsebino pogodbe, sklenjene med izvajalcem šolanja psov in ministrstvom. 

Pogoji, ki jih mora izpolnjevati invalid

Do psa so upravičene težje ali težko gibalno ovirani invalidi oziroma invalidke, ki  polnoletni državljani oziroma državljanke Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ali polnoletni tujci oziroma tujke, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

V prilogi pravilnika še piše, da morajo biti sposobni sami sprejeti odločitev za psa in so seznanjen z obveznostmi in odgovornostmi, ki jih prinaša taka odločitev, da imajo velike težave pri gibanju, prenašanju, premikanju ali ravnanju s predmeti ter imajo ustrezne psihofizične lastnosti in primerne bivalne pogoje. Do psa so upravičeni tudi tisti s primerno socialno mrežo, skratka nekoga, ki lahko za krajši čas, v primeru, da invalid ne zmore, poskrbijo za psa.

Sicer mora biti upravičenec do terapevtskega samostojno mobilen s pomočjo invalidskega vozička ali podobnega pripomočka, ga znati upravljati in voziti brez pomoči drugih oseb, pomembna je seveda tudi psihična stabilnost in sposobnost za vodenje psa. V pravilniki še piše, da mora takšna oseba sprejeti sobivanje s psom kot trajen odnos.

Odpiranje vrat, prižiganje luči

Kot so nam pojasnili na direktoratu za invalide, so zahteve, ki jih mora tak pes obvladati specifične in drugačne kot pri psih vodnikih za slepe. V pravilniku tako piše, da  je pri izbiri takšnega psa treba upoštevati, da je žival srednje velikosti( plečna višina mora znašati od 30 cm do 65 cm), dlaka, ki naj bo srednje dolga, saj jo je tako najlaže negovati.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Pes ne sme biti starejši od 30 mesecev in zaželjeno je, da ima rodovnik: "Za terapevtske pse niso primerni samo pasemski psi, drži pa, da morajo psi izkazovati določene karakterne lastnosti, predvsem psihično stabilnost, socializiranost, vzgojenost, vodljivost, učljivost, vztrajnost, itd. Višina (velikost) psa ni točno določena, mora biti pa primerna glede na potrebe upravičenca,  gibanje, vleka invalidskega vozička, odpiranje vrat." V pravilniku še piše, da bo tak pes moral znati pritisniti na stikalo in prižgati luč. 

Na šolanju se pes nauči pobiranja, prinašanja, nošenja, odlaganja različnih predmetov, predvsem takšnih, ki jih uporablja tudi invalid. Kar se nošenja nakupljenih predmetov tiče, teža le teh ne sme presegati deset odstkov  teže psa, navaja pravilnik. 

Na ministrstvo so nam povedali, da jih je že poklicalo več invalidov, ki bi želeli imeti takšnega pomočnika. Dodajajo, da bo lahko invalid sam izbral izvajalca šolanja psov pomočnikov, potem pa skupaj z njim psa, ki se bo usposabljal za pomočnika: "Invalid bo, ko bo dobil psa pomočnika v svojo last - po uspešno zaključenem izpitu -  moral sam kriti vse nadaljnje stroške, tako kot tudi drugi lastniki psov. S samim šolanjem in nabavo psa pa upravičenec ne bo imel stroškov," poudarjajo na ministrstvu, kjer v teh dneh zbirajo pripombe na pravilnik. 

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 16:13 18.november 2017.

    Pohvalno !!!!! Končno nekaj pametnega v tej državi.

  • Avatar Leon
    Leon 11:45 17.november 2017.

    To pomeni novost v Republiki Sloveniji, saj do sedaj ta kategorija invalidov (težko in najtežje gibalno ovirani) pravice do psa pomočnika ni imela..............Imajo pa politični troti pravico do osebnih šoferjev ,varnostnikov ,poceni prehrane, uporabe telefonov in vrsto ugodnosti ,katere pa ...prikaži veča navadni smrtniki izvemo iz medijev ob njihovih prerivanjih ob političnem koritu . Slabo mi postane ,ko se spomnim vsega .