Zdravje > Aktualno
1512 ogledov

Ošpice: Obolevajo tudi zdravniki in sestre

Od petka 45 novih primerov samo v Beogradu.

Iz Srbije poročajo o pravi ekspanziji ošpic. Kot na svoji spletni stani poroča Blic, zbolevajo tudi zdravstveni delavci. "Zadnji primeri so bili zabeleženi v Urgentnem centru Kliničnega centra Srbije, kjer jih je zbolelo 15, vključno z zdravniki, medicinskimi tehniki in čistilkami," navaja srbski portal.

Dodajajo, da ne gre le za medicinsko osebje na sprejemnem oddelku, za ošpicami so zboleli tudi zdravniki in ostalo osebje na drugih oddelkih urgentnega centra. Oboleli so trenutno v domači oskrbi, pristojni pa še vedno ne vedo ali so se okužili na delovnem mestu, kjer sicer veljajo strogi zaščitni ukrepi. 

Preverite cepilni status Zdravje Epidemija ošpic v Srbiji: Zapleti pri približno 30 odstotkih primerov

Ker so ošpice zelo nalezjive, bi se lahko zaposleni okužili tudi drugje in jih tako prinesli na delovno mesto, je za Blic povedal neimenovani vir.

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Po podatkih srbskega inštituta za varovanje zdravja so od oktobra 2017 na ozemju Srbije zabeležili že 1.036 primerov ošpic, zaradi zapletov je umrl 30-letni moški iz Beograda in dveletni otrok iz Aleksinca.

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žalostno Zdravje Smrtna žrtev zaradi ošpic Zivljenje 20.02.14, igla, dojenček  foto: shutterstock Ni bil cepljen Zdravje Zaradi ošpic umrl dveletni deček

 

Komentarjev 2
  • igorgeus 14:43 17.januar 2018.

    Da ne govorimo o tem, da je bistveno lažje preboleti otroške bolezni v času otroštva. Več zapletov je možnih pri odraslih. Strah pred smrtjo je v glavnem ta, ki povzroča paniko.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:23 17.januar 2018.

    Glede na to, da divjega virusa že dolgo ni v obtoku, in samo še cepljeni so vir prenašanja ošpic, bi se bilo za vprašat, kaj so dali v cepivo. Lahko pa da se je zaradi množičnega cepljenja zgodila mutacija. Tako ...prikaži več kot zaradi množične uporabe antibiotikov. Narava ima vselej prav in vedno se prilagaja. Samo neumen pričakuje, da bodo virusi in bakterije 200 let ostali enaki.