Zdravje > Aktualno
1771 ogledov

Po sestanku z zdravniki ministra pozvale, naj jih preneha ignorirati

zdravstvo Saša Despot
Minister za zdravje se je dopoldan sestal še z zdravniškim sindikatom Fides, kar je zelo razjezilo medicinske sestre. "Ves čas se ukvarjate samo z zdravniki," so zapisale. Minister se bo s predstavniki zdravstvene nege sestal jutri, so za tem sporočili z ministrstva.

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je dopoldan sestal s predstavniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, kjer so minuli teden napovedali, da bodo vsi zdravniki z junijem delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov.

Stavka zdravnikov Nezadovoljstvo Slovenija Zdravniki: Dosledno se bomo držali standardov in normativov

Šabeder se je sicer takoj po nastopu funkcije lotil iskanja rešitev. Sestal se je z vodstvi zdravstvenih zavodov, kjer so razmere najbolj kritične, predstavniki sindikata Praktikum, pa tudi koordinativnega telesa družinske medicine in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in s Fidesom.

Zdravnik Apel Zdravje Družinski zdravniki: Ne zmoremo več, temu je treba narediti konec

Po današnjem srečanju so začrtali nadaljnje korake pri skupnem iskanju rešitev. Znova se bodo sestali naslednji teden. "V tem trenutku imamo veliko stvari odprtih. Oglašajo se vse poklicne skupine, tako da bomo z vsemi v najkrajšem času začeli reševati zadeve. Seveda pa vse ne bo šlo čez noč," je dejal Šabeder.

Otrok pri zdravniku Zdravje Pediatri svarijo: "Ne igrajte se z življenji otrok"

Objava razpisa za specializacije je eden od prvih ukrepov ministrstva za reševanje nakopičenih težav v primarnem zdravstvu, ki so nekatere družinske zdravnike pripeljali tudi do kolektivnih odpovedi.

seja odbora DZ za zdravstvo Brez družinskih zdravnikov Zdravje Minister obljubil nekatere ukrepe za rešitev vse večjih težav

Ker sam razpis še ne bo imel takojšnjega vpliva na razbremenitev zdravnikov, je minister zato že podpisal odredbo o možnosti uvoza zdravnikov iz držav, ki niso članice EU. Predlog, ki bi omogočal prihod 55 tujih zdravnikov družinske medicine, je v javni razpravi do 11. aprila.

Kuštrin: O tem bo moral Šarec še razmišljati

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je tudi danes povedal, da bo Fides vztrajal pri izločitvi zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju. "Celo v Romuniji so zdravnike izvzeli iz enotnega plačnega sistema, ker bi sicer ostali brez zdravnikov," je dodal.  Na vprašanje, kaj meni o besedah premierja Šarca, da ta izstop ni mogoč, je minister odgovori z besedami. "O tem bo še moral razmišljati."

Marjan Šarec Miri Slovenija Šarec: "V zdravstvu ni vse tako slabo, zanič in črno"

Ker se ves čas ukvarja z zdravniki, jim je prekipelo

Takoj po srečanju s Fidesom so se znova oglasile medicinske sestre, ki so že pred dnevi napovedale, da bodo tudi one delale po nomrativih in standardih, torej tako kot zdravniki. Tokrat so ministra Šabedra pozvale, naj jih "preneha ignorirati".

"Občutek imamo, da nas tudi vi ne jemljete resno. Ne znamo si niti predstavljati, da si ne vzamete vsaj toliko časa, da bi nam zgolj na kratko odgovorili. Ves čas se ukvarjate samo z zdravniki, tokrat predvsem specialisti družinske medicine. Medicinskih sester, ki so del zdravstvenega tima in so v ambulantah družinske medicine neposredne sodelavke zdravnikov, niste omenili niti z besedo. Kot da nas enostavno ni," so zapisali v sindikatu Sindikatu delavcev v zdravstveni negi, kjer za prihodnji teden napovedujejo skupščino.

"Glede na vašo ignoranco ter očitno zavlačevanje pri razreševanju zadev, zapisanih v Stavkovnem sporazumu, bomo delegatom skupščine predlagali glasovanje o zaostritvi sindikalnih aktivnosti," so še zapisali v sindikatu, kjer dodajajo, da so še vedno za dialog, čeprav "ima tudi naša potrpežljivost svoje meje."

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:26 10.april 2019.

    Kaj če bi namesto 55 zdravnikov iz tretjih držav uvozili kar celo vlado in parlament?