Zdravje > Aktualno
1865 ogledov

To je teden z več smrtnimi prometnimi nesrečami kot kadarkoli v letu

Reševalci 112 reševalec Fotografija je simbolična.
Ugotavljali vplive prehoda na poletni čas, ki bo letos 29. marca 2020.

Znanstveniki so analizirali podatke o 732.835. prometnih nesrečah s smrtnim izidom od leta 1996 do 2017 in ugotovili, da je tveganje za nesreče v tednu po premikanju ure na poletni čas, višje za približno šest odstotkov. "Če se ura ne bi premaknila, bi to preprečilo 28 nesreč na leto, ki so se končale s smrtjo," raziskavo v medicinski reviji Current Biology povzema Reuters.

Urini kazalci se bodo pomaknili za eno uro nazaj. Premikanje ure Slovenija Zadnji premik ure leta 2021, Slovenija bo najverjetneje ohranila zimski čas

"Povečanje tveganja je bilo največje zjutraj, kar je povsem nova ugotovitev, ki pa nas ni pretirano presenetila," je dejala vodja študije Celine Vetter z univerze Colorado Boulder.

Prehod na poletni čas je povezan z zdravstvenimi težavami, vključno s povečanim tveganjem za srčni infarkt, delovnimi nesrečami in samomori, so še piše v študiji. 

Znanstveniki so preučili podatke iz zveznega sistema poročanj o nesrečah v vseh državah, v katerih spomladi premaknejo uro. Od ponedeljka do petka v tednu po premikanju ure na poletni čas, so zabeležili 5,7 dodatnih prometnih nesreč na dan, ki so se končale s smrtjo. 

Študija je zajela podatke za 22 let, iz njih pa so znanstveniki izračunali, da bi se lahko izognili več kot 626 od 8958 nesreč s smrtnim izidom. Premik ure ( letos v nedeljo, 29. marca 2020), pomeni nekaj podobnega, kot je potovanj z letalom v druge časovne pasove (jetlag), je pojasnila znanstvenica. T"elo slabše funkcionira, kar je posledica nasilne spremembe bioritma," je dodala. 

Premik ure na poletni čas Še nekaj dni Zdravje Premik ure na poletni čas: Več srčnih napadov in prometnih nesreč

Študija je pomanjkljiva, saj znanstveniki niso imeli podatkov, koliko časa so ti posamezniki pred nesrečo preživeli za volanom oziroma kako utrujeni so bili. "Ne glede na to, rezultati kažejo, da bi morali vozniki  v tem času še bolj vestno upoštevati varnostne ukrepe, da ne pride do nesreče," je dodal Russell Griffin z univerze Alabama v Birminghamu, ki ni sodeloval v študiji.

Ukrepi, ki zaležejo

"Vaš bioritem je težko spremeniti, kratkotrajne motnje (nočna izmena ali premik ure) pa lahko povzročijo učinke, ki jih ne morete takoj popraviti. Da bi telesu pomagali pri prehodu na poletni čas, pojdite od doma prej kot običajno, premiknite obroke in poskrbite veliko svetlobe sobi takoj, ko se zbudite," je še povedal Griffin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.