Zdravje > Aktualno
2600 ogledov

To povzroči ena sama pokajena cigareta

Nijz
Slovenija: Zaradi tega jih umre deset na dan.

"Že ena pokajena cigareta na dan poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap," je pred svetovnim dnevom brez tobaka (31.maj) opozorila vodja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo Darina Sedlakova, ki je dodala. "Obstaja samo en nasvet - nikoli ne začnite kaditi. Če pa kadite, čim prej opustite kajenje. Dobra novica je, da je 15 let po opustitvi kajenja tveganje za koronarno srčno bolezen enaka tistemu pri osebi, ki ni nikoli kadila."

Kajenje Šokantno Zdravje Pretresljivi posnetki zdravih pljuč in pljuč kadilca

Da že ena pokajena cigareta na dan močno poveča tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni ali možganske kapi, so nedavno nazaj odkrili britanski znanstveniki. Čeprav je to tveganje za polovico manjše, kot če bi pokadili celo škatlico cigaret, po njihovem tveganje še vedno obstaja.

Ljudje v mestu Zdravje To je najbolj razširjena oblika zasvojenosti pri nas

Študija je pokazala, da imajo moški, ki pokadijo eno cigareto na dan za 74 odstotkov večje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni ali kapi, medtem ko se je tveganje pri ženskah povečalo za 119 odstotkov.

Prenehati bo treba

Raziskovalci na Univerzi v Londonu, ki so svoje ugotovitve objavili v ugledni britanski zdravstveni reviji BMJ opozarjajo, da je prenehanje kajenja edini učinkovit ukrep."Obstaja prepričanje, da zmanjšanje porabe cigaret dramatično zmanjša možnosti za nastanek srčno-žilnih težav. To sicer velja za raka, za srčne bolezni ali kapi pa nikakor ne," je dejal raziskovalec Allan Hackshaw .
Raziskovalci so analizirali 55 uradnih objav in kar 141 študij opravljenih med letoma 1946 in 2015, kar pomeni, da je v raziskavi sodelovalo več milijonov ljudi.

Vsak dan deset ljudi

Raba tobaka je takoj za visokim krvnim tlakom drugi vodilni razlog za bolezni srca in ožilja. V Sloveniji zaradi bolezni, ki jih pripisujejo kajenju, vsak dan umre deset oseb.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 Kadilci imajo 2 do 4-krat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap. Pasivno kajenje pa za 20─30 odstotkov poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni.

Koronarna srčna bolezen se razvije, ko se koronarne arterije, ki srce oskrbujejo s hrano in kisikom, poškodujejo oziroma jih načne bolezen. Za bolezen koronarnih arterij so največkrat krive obloge žil. Obloge na stenah žil ožijo žilo in s tem zmanjšujejo pretok krvi in srce dobiva premalo kisika in hranil. Kadar je žila popolnoma blokirana, pride do srčnega infarkta.

 | Avtor: Nijz Nijz

Kadilcev nič manj

Prve reprezentativne podatke za celotno prebivalstvo sicer pričakujejo v letu 2019, vendar pa podatki javnomnenjske raziskave glede učinkov nove zakonodaje na kajenje v lanskem letu kažejo, da se je povečala vidnost opozoril o škodljivosti kajenja in tudi želja po opustitvi kajenja ter zmanjšala privlačnost embalaže tobačnih izdelkov.

Kajenje v avtu, otroci Slovenija Kadilci, od danes dalje za vas veljajo nova pravila

 "Glede na to, da so ukrepi dolgoročni in da nekateri še niso vstopili v veljavo, ne preseneča dejstvo, da pa se učinki novega zakona še niso odrazili na zmanjšanju deleža kadilcev," je opozorila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

"Posledic dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še ne poznamo. Vemo pa, da vsebujejo številne zdravju škodljive snovi in zato niso neškodljive. Med mladostniki in mladimi odraslimi je uporaba elektronske cigarete posebej zaskrbljujoča tudi zato, ker zvišuje tveganje, da bodo kasneje kadili tobačne izdelke", je dejala Helena Koprivnikar z NIJZ.

Namerne kršitve zakonodaje

Jan Peloza z Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj (IMZTR)  je ob tem opozoril na kršenje zakonodaje: "Sledimo že vnaprej znani strategiji tobačne industrije: namerne kršitve zakonodaje, ustrahovanje s tožbami in ustavnimi pritožbami, uokvirjanje javne debate o tobačnih in povezanih izdelkih stran od javnega zdravja v prid gospodarskim in trgovinskim interesom ter sklepanje partnerstev s povezanimi organizacijami, ki nato zagovarjajo njihove interese," je opozoril. 

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa predstavlja opustitev kajenja opusti pred 40. letom starosti.

Poiščite pomoč

Marsikateri bivši kadilec je sam opustil kajenje, številni pa potrebujejo dodatno pomoč.Brezplačni svetovalni telefon 080 27 77 deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Klicalci lahko dobijo različne informacije glede opuščanja kajenja, lahko se dogovorijo za podporo/svetovanje v času opuščanja kajenja in vzdrževanja abstinence.

cigareta Zastrašujoče Zdravje Kadilci, tako zaradi cigaret mutirajo vaše celice

Brezplačni so tudi programi opuščanja kajenja, ki potekajo v zdravstveno-vzgojnih centrih v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci za obisk centra ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika, lahko pa izbirajo med skupinskim ali individualnim svetovanjem. Te vrste pomoči so namenjene tudi mladostnikom. Povezava do seznama zdravstveno-vzgojnih centrov in kontaktov je dostopen na naslednji povezavi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.