Zdravje > Aktualno
25375 ogledov

Virus Marburg: Poročajo o izbruhu enega od najsmrtnonosnejših virusov

Izbruh virusa, zaradi katerega umre skoraj 90 odstotkov okuženih.

Uganda je v teh dneh razglasila izbruh nalezljivega in smrtnonosnega virusa Marburg, ki je zelo podoben Eboli.  Po poročanju tamkajšnega nacionalnega ministrstva za zdravje, gre za enega najbolj smrtnonosnih virusov, umre namreč kar 88 odstotkov okuženih, zdravila zanj pa še vedno ni. 

Do sedaj so ugotovili pet primerov okužbe, Uganda pa je že prosila za pomoč mednarodnih strokovnjakov. Zaradi nevarnosti epidemije so zdravstveni delavci že začeli izvajati kontrolne preglede prebivalcev. Virus je izbruhnil v okrožju Kween, ki leži ob meji med Ugando in Kenijo. Na tem območju so sicer od sobote potrdili dva smrtna primera, umrla pa sta brat in sestra. 

Prvi se je okužil lovec in to septembra. Po poročanju tamkajšnjih medijev, najverjetneje v jami, kjer živijo netopirji, ki so sicer naravni nosilci virusa Marburg.

Virus je zelo kužen in pri človeku povzroča hudo obliko hemoragične mrzlice. Bolezen je skoraj vedno smrtna.

Laboratorijski testi v ugandskem raziskovalnem inštitutu v Entebbe so potrdili, da je Marburg vzrok obeh smrti, nekaj dni za tem namreč umrla tudi lovčeva starejša sestra.

Virus spada med najbolj patogene, s katerimi se lahko okužijo ljudje, prenaša pa se z neposrednim stikom s krvjo, telesnimi tekočinami ter tkivom okuženih ljudi ali živali, zlasti plodojedih netopirjev in primatov.

Lovci na virus iščejo obolele

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Raziskave so na srečo pokazale, da sta zdravstvena delavca, ki sta kazala znake okužbe, zdrava, vendar je bilo virusu izpostavljenih več sto ljudi. "Lovci na virus" zato v goratem predelu te revne afriške države, kjer sicer prebivalci še vedno zaupajo vračem, iščejo morebitne obolele. 

Bolezen se skoraj vedno konča s smrtjo

Inkubacijska doba, to je čas od okužbe do pojava prvih bolezenskih znakov, običajno traja 21 dni. 

Visoka vročina, močan glavobol in ekstremna utrujenost so glavni simptomi virusa Marburg. Pridružijo se jim lahko še bolečine v mišicah, driska, krči v trebuhu, slabost in bruhanje. 

Ime dobil v Nemčiji

Virus Marburg je kompleksen virus iz družine filovirusov, kamor se uvršča tudi Ebola. Najdemo ga v Afriki, čeprav je ime dobil po nemškem mestu Marburg. Bolezen je bila namreč prvič dokumentirana leta 1967, po izbruhu v Marburgu pri Frankfurtu, med delavci, ki so bili v stiku z afriškimi zelenimi opicami. Umrlo jih je sedem. 

Virus je zelo kužen in pri človeku povzroča hudo obliko hemoragične mrzlice. Bolezen je skoraj vedno smrtna.

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:28 07.november 2017.

    Kako ne obstaja zdravilo? Seveda obstaja. Kisikova terapija. Ampak to ni zdravilo v smislu tabletka, ki jo prodaja farmacija. To je terapija, ko se rdeče krvničke nasiči s kisikom. Če je dovolj zgodaj začeto, se bolnika lahko reši. Obstaja nekaj ...prikaži večj terapevtov na svetu, ki gredo to delat v žarišča. Vendar le-ti pravijo, da jih WHOjevci ali UNovci, kaj hitro zbrcajo stran.

  • Tupamaros 15:01 07.november 2017.

    Moj pomislek. Evropo skrbi , da pridejo z migranti teroristi. Kar neki, Bolj zaskrbljujoče je da ih pride nekaj okuženih s smrtonosnimi virusi. Razlika bo med nekaj sto in nekaj 100000.