Zdravje > Aktualno
1038 ogledov

Vlada odločila, da ne bo kaznovala zdravnikov

Zdravnik Reuters
Sporne denarne kazni doživele epilog...

"S sprejetim Aneksom št. 2 za leto 2018 umikamo tudi določbo, po kateri bi napotni zdravnik moral plačati zdravstveno storitev, če bi se izkazalo, da pacient ne bi izpolnjeval kriterijev za napotitev k drugemu specialistu," je novica, ki jo je danes preko twitterja sporočilo ministrstvo za zdravje Sama Fakina.

Odločitev vlade torej pomeni, da zdravniki ne bodo več kaznovani zaradi neupravičenih napotitev bolnikov na specialistične preglede. "To je še eden od ukrepov dehumanizacije zdravniškega poklica in vdiranje politike v odnos zdravnik - pacient," je na začetku leta sporno odločbo prejšnje vlade pokomentiral predsednik sindikata družinskih zdravnikov Publik.um. Igor Muževič.

zdravnik Strah jih je kazni Zdravje Zdravniki že zavračajo izdajanje napotnic

Sicer je Zdravniška zbornica Slovenije vlado Mira Cerarja že februarja pozvala k razveljaviti po njihovem nezakonite in za bolnike škodljive odločbe.  Vlada je na današnji seji sprejela sklepe o spornih vprašanjih glede aneksa k splošnemu dogovoru za leto 2018 in med drugim umaknila tudi omenjeni sklep. 

Za čakalne dobe

Vlada je odločala tudi o petini sredstev od 35 milijonov evrov, ki so na razpolago iz obveznega zdravstvenega zavarovanja za skrajševanje čakalnih dob za letošnje leto. "S slabimi 6 mio evr somo dodatno okrepili zobozdravstvo za mladino in odrasle, dispanzer za žene, splošne ambulante, klinično psihologijo, pediatrijo, ortopedijo, urologijo," so sporočili.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ZZZS Zdravje "Imamo denar, a ga ne moremo porabiti"

Dva milijona evrov do konca leta pa so namenili za bolnike, ki potrebujejo zamenjavo aortne zaklopke. Poseg je primeren predvsem za starejše bolnike, pri katerih operativni poseg predstavlja veliko tveganje za zaplete. Sredstva so namenili za centre, kjer izvajajo poseg, ljubljanski in mariborski univerzitetni klinični center ter MC Medicor.

Video Zdravje Prelomni dosežek tudi v UKC Maribor

Minuli teden so v UKC Maribor uspešno zamenjali srčne zaklopke brez kirurškega reza in odpiranja prsnega koša pri dveh bolnikih, vendar takrat še ni bilo znano, ali bo vlada ta program plačala.

Presajalni testi

Uvedli so tudi presejalni test krvodajalcev na okužbo z virusom Zahodnega Nila. Testiranje krvi je centralizirano za vso Slovenijo in se izvaja na zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Bodo pa testiranje na ta virus izvajali v obdobju aktivnosti komarjev, predvidoma do konca novembra. Presejalno testiranje krvi je sicer dodaten ukrep za povečanje varnosti krvi izvajajo tudi Italija, Avstrija in Hrvaška.

odvzem krvi Dodaten ukrep Zdravje Kri krvodajalcev do novembra testirajo za virus

O programih za skrajševanje čakalnih dob v višini 27,5 milijona so se z zdravstvenimi partnerji že dogovorili, šepiše v današnjem sporočilu za javnost.  ZZZS bo tako plačal 20-odstotno preseganja programov v zobozdravstveni dejavnosti, v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti in programih fizioterapije. Povečali bodo programe v specialistični bolnišnični in specialistični zunajbolnišnični dejavnosti in plačali vse opravljene storitve in posege, kjer so čakalne dobe v povprečju daljše. Do konca leta pa bodo plačane tudi vse opravljene diagnostične, ultrazvočne, rentgenske in CT preiskave.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.