Zdravje > Aktualno
5616 ogledov

Z malarijo se je okužila pri naših sosedih

Komarji
V Italiji je zaradi okužbe z malarijo umrla štiriletna deklica, ki se je z boleznijo očitno okužila na severu države. Primer bega medicinsko stroko, saj naj okužba v Italiji ne bi bila mogoča, so sporočili zdravniki.

S svojo družino je živela v Trentu na severu Italije, ki je od slovenske meje oddaljen dobre tri ure vožnje. Skupaj so pa so pred tragično smrtjo dopustovali na morju v kraju Babione, ki je od slovenske meje oddaljen le uro vožnje.

Deklica je imela po poročanju italijanske tiskovne agencije Anse cerebralno malarijo, ki pomeni najresnejšo obliko bolezni. Okužena je bila z malarijo falciparum ali tropiko. To agresivno vrsto bolezni prenaša Plamodium Falciparum, ki ga prenaša komar Anopheles. Smrt v najhujših primerih nastopi že v 24 urah, piše Ansa.

Kje se je okužila

"Nikoli še nisem bil priča takšnemu skrivnostnemu primeru. Ne bi smelo biti mogoče, da bi deklice staknila to bolezen," je dejal vodja oddelka za nalezljive bolezni v bolnišnici Santa Chiara v Trentu Claudio Paternoster. Deklica namreč ni potovala v nobeno od državo, kjer bi bila izpostavljenost bolezni višja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pediatrični oddelek bolnišnice Santa Chiara je bila deklica sprejeta zaradi drugih zdravstvenih razlogov, tam pa je bila nato v stiku z otrokoma, ki sta se z malarijo okužila na potovanju po Burkini Faso.

Deklici so diagnozo postavili v soboto. Premestili so jo na oddelek za intenzivno nego, kjer pa se ji je stanje naslednji dan hitro poslabšalo. Zdravniki po poročanju Anse dopuščajo možnost, da se je okužila tudi na dopustu, kjer naj bi nevarno vrsto komarjalahko pripeljala tudi ladja.

Krive podnebne spremembe?

Paternoster dodaja, da so le nekatere vrste komarjev zmožne prenašati bolezen s človeka na človeka in ta vrsta naj v Italiji ne bi bila prisotna. Ob tem dopušča možnost, da se zaradi podnebnih sprememb in višjih povprečnih temperatur nekatere vrste komarjev prilagajajo, pojavljajo pa se tudi druge.

Malarija je bila prisotna v Italiji - predvsem v osrednjem in južnem delu države ter na otokih - v 19. stoletju. Leta 1962 je bila malarija na Apeninskem polotoku dokončno izkoreninjena. Kljub temu v državi vsako leto zabeležijo nekaj primerov okužbe, do katerih pa pride, ker okužen komar v prtljagi pripotuje s potniki iz Afrike v Italijo.

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo leta 2015 z malarijo okuženih 212 milijonov ljudi po svetu, umrlo jih je 429.000. 90 odstotkov vseh okužb in smrtnih primerov so zabeležili v Afriki.

Komentarjev 1
  • popokatopetl 15:40 05.september 2017.

    "Paternoster dodaja, da so le nekatere vrste komarjev zmožne prenašati bolezen s človeka na človeka..." To se mi zdi pa nenavadno. Pri malaričnih območjih sem imel vedno občutek da gre tu predvsem za območja kjer živijo okuženi ljudje (in mogoče ...prikaži večče še kakšne dovzetne toplokrvne živali), ki lahko tudi od kod pripotujejo. Primerne komarje pa predvidoma v Italiji imajo, saj je bilo ob Jadranu včasih precej malaričnih območij.

Sorodne novice