Zdravje
5944 ogledov

Alarm zaradi smrtonosnega virusa

ebola Žurnal24 main
Epidemija se bo le še razraščala, se bojijo strokovnjaki.

Uganda je v sredo potrdila dva primera okužbe z ebolo; okužena sta babica in njen 3-letni vnuk, s čimer je potrjeno, da se je smrtonosna epidemija razširila izven meja Dmokratične republike Kongo.

Primera iz Ugande dokazujeta, da je epidemija v "zares zastrašujoči" fazi in da bi lahko povzročila smrti bistveno večjega števila ljudi, je za agencijo Reuters povedal Jeremy Ferrar, specialist za infektivne bolezni in vodja dobrodelne organizacije Wellcome Trust, ki se bori zoper ebolo.

Ministrica za zdravje iz Ugande Jane Rutz Aceng je povedala, da je že pred tem 5-letni deček, ki je v Ugando prispel iz Konga, v torek umrl, njegova družina je trenutno v izolaciji na opazovanju. Okužen je dečkov 3-letni brat in babica, ded je že pred tem umrl ravno tako zaradi ebole.

Ljudje na ulici v Ljubljani Opozorila stroke Zdravje 50 tisoč Slovencev ne ve, da imajo to neozdravljivo bolezen

ebola, zdravniki, zaščitna maska | Avtor: EPA EPA

"Epidemija je res v zastrašujoči fazi," je pri tem poudaril Ferrar. "Lahko pričakujemo nove primere v Kongu in tudi v sosednjih državah." Specialist za infektivne bolezni je dodal, da je doslej zaradi ebole umrlo več ljudi kot pri katerikoli drugi epidemiji ebole v zgodovini, razen epidemije v zahodni Afriki med letoma 2013 do 2016, a trenutna situacija bi lahko dosegla te razsežnosti.  

Trenutna epidemija ebole se je začela avgusta lani na vzhodu Konga, doslej se je z njo okužilo najmanj 2.062 ljudi, umrlo jih je 1.390. Med epidemijo v zahodni Afriki pred nekaj leti je bilo okuženih 28 tisoč ljudi, umrlo jih je 11.300, največ v Liberiji, Gvineji in Siera Leoneju.

Svetovna zdravstvena organizacija je za jutri sklicala izredni sestanek, na katerem bodo najverjetneje izdali globalni alarm zaradi novega širjenja virusa ebole.

Preplah Zdravje Beležijo najhujši izbruh ene najbolj nevarnih bolezni Hantavirus Za to ni cepiva Zdravje Iz Afrike v Evropo nov nevaren virus

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • perhan63 13:00 13.junij 2019.

    evo tole na bodo prinesli migranti...