Zdravje
1113 ogledov

Britanci začeli s testiranjem cepiva na miših

Koronavirus Epa
Znanstveniki iz Velike Britanije so začeli s testiranjem cepiva proti koronavirusu na živalih.

Na Univerzi Imperial College v Londonu so začeli s testiranjem cepiva zoper koronavirus; cepivo so vbrizgali mišim. Prve rezultate naj bi dobili v prihodnjih nekaj tednih.

Pred tem je kitajska tiskovna agencija Xinhua sporočila, da je univerza v Šanghaju v nedeljo ravno tako začela s testiranjem cepiva na miših, a pri tem se je agencija sklicevala na lokalne medije, uradnega potrdila glede tega še ni.

Kot izpostavljajo strokovnjaki, izdelava cepiva je naporen in dolgotrajen procest, ki lahko traja tudi več let, vključuje večkratno testiranje na živalih in klinične raziskave na ljudeh. Zatem sledijo še dodatne raziskave glede morebitnih stranskih učinkov oziroma raziskava, ali je cepivo dovolj varnost za masovno proizvodnjo.

Koronavirus Zdravje Koronavirus dobil novo ime

Več od 1100 žrtev

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa, po novem poimenovanega covid-19, je na Kitajskem danes preseglo 1100, število novih potrjenih primerov okužbe pa se je že drugi zaporedni dan zmanjšalo. Izven Kitajske so največjo skupino okužb zabeležili na križarki Diamond Princess na Japonskem, kjer so do danes virus potrdili že pri 174 ljudeh.

Na Kitajskem je za virusom, ki povzroča pljučnico, v zadnjem dnevu umrlo še 97 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 1113. Danes so glede na uradne podatke potrdili tudi približno 2000 primerov novih okužb, kar pomeni, da se je z novim virusom doslej okužilo že prek 44.600 ljudi.

Koronavirus Koronavirus Zdravje Opozorilo epidemiologa: Okužilo bi se lahko 60 odstotkov svetovne populacije

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

Med na novo okuženimi so državljani 11 držav, vključno z ZDA, Kitajsko, Avstralijo, Kanado in Filipini. Z virusom se je okužil tudi eden od uradnikov, ki so skrbeli za uveljavljanje karantene na ladji.

Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, na njej pa je bilo na začetku skupno 3700 potnikov, je tudi šest slovenskih državljanov. Kot so danes potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu, so vsi še vedno zdravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.