Zdravje
741 ogledov

Danes pade usodna odločitev glede cepljenja

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Evropska agencija za zdravila (Ema) bo danes predvidoma sporočila končno odločitev glede varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca.

V torek so sicer sporočili, da je od cepiva več koristi kot tveganj, podobno so v sredo sporočili tudi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Emin odbor za varnost (PRAC) naj bi se danes odločil glede varnosti cepiva, potem ko so se pojavili primeri krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom. Izvršna direktorica Eme Emer Cooke je v torek stopila v bran cepivu, saj da so prepričani, da koristi cepiva AstraZenece pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo tveganje teh stranskih učinkov.

Februarja je bilo cepivo AstraZenece več kot tretjina vseh odmerkov, ki smo jih dobili v Sloveniji, prejeli smo jih skoraj 53 tisoč. 

Jelko Kacin pričakuje, da bo danes po 17. uri cepljenje s cepivom AstraZenece sproščeno. To o zaupanju ljudi v cepivo pravi Bojana Beović. 

V PRAC so sicer strokovnjaki iz vseh 27 članic EU in še drugi strokovnjak. Pred dokončno odločitvijo danes so morali opraviti podrobno analizo primerov krvnih strdkov. Emin strokovnjak Peter Arlett je pojasnil, da med drugim preučujejo rezultate kliničnih preizkusov, epidemiološke podatke, tudi o pojavu krvnih strdkov, pa tudi delež cepljenih v posameznih državah.

Cookova je v torek poudarila, da je prednostna naloga, da je uporaba cepiv varna in da bodo ustrezno ukrepali, če morebitne težave ne bo mogoče rešiti.

Analizo cepiva opravljajo, potem ko je več članic EU - med drugim Nemčija, Francija in tudi Slovenija - prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Ti se sicer v populaciji pojavljajo pogosteje kot pri cepljenih s cepivom AstraZenece.

Do nadaljnjega priporoča cepljenje z AstraZeneco tudi v WHO, kjer so ob tem pojasnili, da je venska tromboza tretja najbolj pogosta bolezen srca in ožilja na svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar jate
    jate 09:27 18.marec 2021.

    ni kaj,treba zdesetkam svetovno prebivalstvo nas je preveč,s to razliko ,da se farmacija in doktaji ter politiki ne bodo cepili,oni že vedo zakaj..

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 09:15 18.marec 2021.

    Nič usodnega ni tu. Cepili bodo dalje kot da ni bilo nič. Žal ne z Johnson&Johnson ali Sputnikom. Če kaj je usodnega, je prej to.

  • rd2dmk2 08:55 18.marec 2021.

    gremo stavit kakšma bo odločitev.. varno je. tistim bučkom pri WHO , ki trdijo da so bolezni ožilja najbolj razširjena bolezen na svetu pa predlagam da razglasijo epidimijo in začno izdelovat cepivo proti krčnim žilam in se nehajo ukvarjat z ...prikaži več covidom. tako bo svet lahko prežival.