Zdravje
7482 ogledov

Drugi val koronavirusa se bo močno zavlekel

Bojana Beović Nebojša Tejić/STA
Infektologinja Bojana Beović je ob zadnjih podatkih o potrjenih okužbah s koronavirusom in bolnikih s covidom-19 spregovorila o vrhu epidemije.

Bojana Beović pravi, da zagotovo še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Ker se krivulja lahko v vsakem trenutku obrne navzgor, poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov. Prav tako je še nekaj časa pričakovati večanje števila covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Žiga Zaplotnik Slovenija Toliko ljudi bo v Sloveniji umrlo zaradi covida-19

V Sloveniji so v petek ob 6675 testih potrdili 1731 okužb z novim koronavirusom. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1224 bolnikov s covidom-19, kar je 25 več kot dan prej. V enotah intenzivne terapije so jih zdravili 206 oz. šest več kot v četrtek. Umrlo je 41 bolnikov s covidom-19, trije več kot v četrtek.

Jelko Kacin Slovenija Kacin: "Številke se hitro vračajo v normalna razmerja"

Beovićeva, sicer tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je pojasnila, da zadnje številke "še vedno stojijo na mestu" in da lahko govorimo zgolj o platoju. Problem takega platoja pa je, kot je opozorila, da se krivulja lahko v vsakem trenutku spet obrne navzgor. "Zato je tako nujno, da so bili sprejeti dodatni ukrepi, ki bodo, vsaj tako upamo, obrnili potek epidemije navzdol," je dejala.

Covid-19 koronavirus | Avtor: Epa Epa

Covid-19 Zdravje Najmlajša smrtna žrtev covida pri nas stara 43 let

Glede na precejšnje število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v minulem tednu in glede na to, da je med njimi kar nekaj starejših, je po njenih oceni pričakovati, da se bo število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še nekaj časa povečevalo. Upa, da bo do padca števila hospitaliziranih bolnikov prišlo pred koncem novembra.

SDS Slovenija Okužba v vrhu SDS

Na ljubljanski infekcijski kliniki po njenih besedah "ves čas vozimo po robu, a hkrati celotni slovenski zdravstveni sistem zagotavlja dovolj veliko število postelj, da so ljudje ustrezno obravnavani". Kot pravi, je to herojsko delo in celotna družba bi se morala zavedati, da imamo v Sloveniji ne glede na težave z organizacijo in slabo kadrovsko preskrbljenost izjemno zdravstvo, ki temelji na zelo požrtvovalnih zaposlenih.

Komentarjev 22
  • Avatar praufo
    praufo 18:20 15.november 2020.

    želim si da še bolj zaostrite ukrepa še najbolj si pa želi, da zmanjlka keša in da bo državna blagajna popolnoma prazna, res si tega želim ... verjamem da bo država v začetku fehtala, potem pa pobirala, ampak nacionalizacije pa ...prikaži več ne bom prenesel ... samo še metek v čelo

  • 89dc2940ad19520f7807300ef7932d5fc80c7d5d 08:29 15.november 2020.

    Dajmo bratci u golfima in bavarijama z isto rolo v nosu. Pa z vso rodbino po stanovanju in kleteh. Aaa....nemorete vi abstinerat a? To bi bil šele zlom. A? Obstaja tudi okolica izven Ljubljane in avtocesta ne gre samo dol. ...prikaži več. No. Zato smo eni zaprti in nemoremo 40km stran pomagat ostarelim staršem, ali pa jih vsaj videti na nek varen način. Tak. Nebalkanski. Da si razkužiš roke, imaš gor masko, in ne greš u dnevno pred televizijo. Vi pa dejte še naprej. Me zanima, kdo je vsak 20ti ,,slovenec,,

  • Avatar jezeran
    jezeran 06:48 15.november 2020.

    do 10.12 se bo zavleklo, potem pa gasa v trgovine zapravljat in se na veliko družit. Po novem letu pa zopet počasi vse zapirat do maja (vrhunec 3 vala bo pa tam konec marca)