Zdravje
1205 ogledov

Ema dodala na seznam neželenih učinkov še enega

Covid-19 cepljenje Profimedia
Evropska agencija za zdravila (Ema) je razširila seznam zelo redkih neželenih učinkov cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je med zelo redke neželene učinke cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca dodala Guillain-Barrejev sindrom. Gre za nevrološko motnjo, ki lahko povzroči začasno paralizo.

Emin odbor za varnost zdravil (PRAC) je na podlagi analize dodatnih podatkov o cepivu ugotovil, da je vzročno-posledična povezava med AstraZenecinim cepivom in Guillain-Barrejevim sindromom "vsaj razumna možnost". "Zato je treba sindrom dodati v informacije o proizvodu kot neželeni učinek cepiva Vaxzevria," je zapisala Ema na svoji spletni strani. Sindrom je zelo redek neželeni učinek. Pojavi se pri manj kot enem od 10.000 ljudi, so pojasnili.

Ema priporoča, da se v informacije o cepivu doda opozorilo, naj ljudje poiščejo zdravniško pomoč, če se pri njih pojavi šibkost ali paraliza okončin.

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Zdravje Spet velikanski skok okužb

Motnjo zaznali pri 1,4 odstotka cepljenih z AstraZeneco

Po svetu so do 31. julija poročali o 833 primerih te nevrološke motnje, potem ko je bilo porabljenih 592 milijonov odmerkov cepiva britansko-švedskega farmacevtskega podjetja.

Ema je ta sindrom julija dodala tudi med zelo redke stranske učinke cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki je tako kot cepivo AstraZenece vektorsko cepivo. Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) je prav tako julija posvaril pred "povečanim tveganjem" za Guillain-Barrejev sindrom po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona. Oba regulatorja sta sicer poudarila, da so koristi cepiva večje od morebitnih tveganj.

Guillain-Barrejev sindrom je redka nevrološka motnja, pri kateri imunski sistem poškoduje živčne celice, kar lahko povzroči bolečino, otrplost, mišično oslabelost, v najtežjih primerih pa lahko napreduje v paralizo. Večina bolnikov popolnoma okreva, piše na spletni strani slovenske javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 22:06 09.september 2021.

    Pa naj to butasto cepivo od astre že pokopljejo

  • bobubob 21:14 09.september 2021.

    Seznam se bo 'redil' še leta....in je že debelejši od Ivermectinovega. Za dobiček - z WHO naprej ! Malo starejšim zveni nekam znano....

  • rd2dmk2 20:57 09.september 2021.

    .... drugi dobi rože in svečo..če bi podjetja, ki delajo zdravila , bila, kako bogokletno, v družbeni lasti in nihče nikoli ne bi nič od njih imel zasluška, ampak bi v njih morali samo vlagati, potem me zanima ali bi ...prikaži večbi bil tak interes, da se predpisuje in jemlje zdravila po dolgem in počez in se ne bi malo bolj posvetili temu, da se razišče ali je koristno da se kdaj pa kdaj povaljamo po blatu.