Zdravje
4282 ogledov

Epidemiologi izbrali skupine, pri katerih bodo še sledili stikom

Mario Fafangel Anže Petkovšek Epidemiolog Mario Fafangel.
Zaradi povečanega števila novih okužb epidemiologi ne zmorejo več slediti vsakemu posameznemu primeru.

Danes že čez 180 novih okužb

Epidemiološka situacija se ne umirja, je dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Danes je bilo prijavljenih že čez 180 novih primerov okužb, aktivno okuženih je približno 2700 ljudi.

Trenutno ima epidemiološka služba v delu še čez 250 primerov, na podlagi tega so se morali odločiti, kako naprej. Glede na visoko število okuženih zato epidemiologi ne bodo mogli več spremljati vseh stikov okuženih, zato so izbrali prioritetne skupine, kjer bodo še vedno sledili stikom in izvajali epidemiološka anketiranja. 

Fokusne skupine: DSO-ji, šole, zdravstvene ustanove, skupna gospodinjstva

"Epidemiološka odeja je zdaj takšna, da če jo povlečemo na eni strani, se bomo odkrili na drugi, če jo bomo vlekli v vse strani, pa se bo raztrgala in iskanja stikov ne bo več," je poudaril Fafangel. Vsak dan delajo več, povečali so kapacitete, obravnavajo čez 200 primerov na dan, a je novo odkritih primerov okužb že preveč, da bi lahko vsem sledili. 

Tako se bodo fokusirali na najbolj rizično populacijo v domovih za starejše, v socialnovarstvenih zavodih, kjer je smrtnost lahko najvišja, na šolstvo zaradi družbenega vidika, da bodo lahko otroci še vedno fizično prisotni pri pouku in ne bo treba uvesti šolanja na daljavo, na zdravstvene ustanove ter na skupna gospodinjstva, ker so tam najbližji, najbolj tvegani stiki.

"Verjamem v ljudi, da bodo vsi pomagali"

Zato pa bodo, kot je dejal Fafangel, potrebovali pomoč vseh ljudi, sicer se lahko celoten sistem sesuje. Svetoval je, naj vsi bolni obvestijo svoje stike, ti pa se nato obnašajo karseda pazljivo, da morebitne bolezni ne širijo naprej. Če se le da, naj delajo od doma, pazijo na higieno rok in kašlja, ob prvih znakih bolezni pa naj pokličejo zdravnika. "Verjamem v ljudi, da bodo vsi pomagali, da bomo uspeli tudi na takšen način naprej," je poudaril. Pomaga lahko tudi aplikacija, s katero ugotovimo, če smo bili v bližnjem stiku z okuženim.

Iskanje stikov in karantena sta sicer zelo učinkovita ukrepa, kot je dejal, se vsak dan okuži približno 50 do 80 takšnih ljudi, ki jim je bila s strani epidemiologov odrejena karantena. Fafangel je dejal še, da bodo po najboljši moči vložili vso energijo v omenjene skupine ljudi, če bo možnost, pa bodo kapacitete še povečali in sledili več stikom. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 21:55 08.oktober 2020.

    pozabili ste kolesarje po hojsu. de*il nima kancka etike.

  • brencl 21:08 08.oktober 2020.

    Fdv-jevce lahko na ta način koristno uporabijo. Bodo vsaj videli, kaj pomeni resno in odgovorno delo!

Sorodne novice