Zdravje > Fitnes
3352 ogledov

Če želite mišice, morate jesti to hrano

Fitnes Profimedias
Ni pomembna le visoka vsebnost beljakovin, pač pa tudi prebavljivost.

Beljakovine so za naše telo zelo pomembne. “Lahko delujejo kot encimi, so nujno potrebne za rast in razvoj, sodelujejo pri imunskem odzivu, izgradnji in delovanju mišičevja, vključene so v procese popravljanja struktur v telesu in v prenos številnih snovi po organizmu, obenem pa so ključna sestavina celičnih struktur,” pojasnjujejo prehranski strokovnjaki z Nacionalnega portala o hrani in prehrani Prehrana.si.

Med živila z visoko vsebnostjo beljakovin štejemo sojo, ki ima v sto gramih živila kar 69 gramov beljakovin. Bogato z beljakovinami je denimo puranje meso s 24 grami beljakovin, polnomastni sir s 24 grami, piščančje meso s 23 grami in svinjsko meso z 22 grami. Veliko beljakovin vsebujejo denimo tudi jajca, ribe, ostalo meso, skuta in podobno.

Popolna čokoladna pita Recept Magazin Tortica, ki si jo lahko privoščite tudi na dieti

Prehranska vrednost beljakovin

Beljakovine so sicer po navedbah prehranskih strokovnjakov zgrajene iz različnih aminokislin, od katerih jih je devet esencialnih za odrasle, kar pomeni, da jih je nujno potrebno zaužiti s hrano. “Poleg navedenih esencialnih aminokislin telo potrebuje tudi neesencialne aminokisline, kajti zgolj z esencialnimi aminokislinami ni mogoče vzdrževati primernega ravnovesja telesnih beljakovin,” pravijo in dodajajo, da prav aminokislinska sestava omogoča razlikovanje med beljakovinami glede na njihovo prehransko vrednost.

umešana jajca | Avtor: Profimedias Profimedias
Prehransko vrednost beljakovin za človeka se lahko opredeli na različne načine. Med bolj uveljavljene pokazatelje uvrščajo tako imenovano točkovanje beljakovinske prebavljivosti in beljakovinskih potreb (PD-CAAS; ang. Protein digestibility-corrected amino acid score), ki podaja biološko vrednost beljakovine z upoštevanjem vsebnosti esencialnih aminokislin, zaradi česar je dober pokazatelj prehranske vrednosti beljakovin iz določenega živila.

Biološka vrednost beljakovin je po PD-CAAS tako zelo visoka pri jajcih, mleku, siru, mesu in ribah, kjer je višja od ena, pri soji je točkovana z 0,95, čičeriki z 0,78, fižolu z 0,7, pri zelenjavi pa z 0,73.

Srčno popuščanje Boljša od zdravil Zdravje Za bolezen, ki povzroča veliko trpljenja, znanstveniki našli učinkovito dieto

anja.scuka@zurnal24.si