Zdravje > Prehrana
1308 ogledov

Za bolezen, ki povzroča veliko trpljenja, znanstveniki našli učinkovito dieto

Srčno popuščanje
Ta prihranski pristop zmanjša tudi tveganje za razvoj te bolezni skoraj polovico, kar je bolje kot katero koli zdravilo.

Rezultati študije strokovnjakov Medicinske šole Wake Forest iz Severne Karoline so pokazali, da je  DASH dieta lahko ključna tudi pri razvoju srčnega popuščanja.

Ameriški raziskovalci so v najnovejši raziskavi, objavljeni v prestižni reviji American Journal of Preventive Medicine zapisali, da ta prihranski pristop zmanjša tudi tveganje za razvoj srčnega popuščanja in skoraj polovico, kar je bolje kot katero koli zdravilo.

Študija vključuje moške in ženske iz več etničnih skupin, starih 45–84 let, ki na začetku niso imele kliničnih bolezni srca in ožilja. Udeleženci so bili izbrani med letoma 2000 in 2002, njihovemu zdravstvenemu stanju so sledili do leta 2015. "Stopnja srčnega popuščanja je bila 40 odstotkov nižja pri ljudeh, mlajših od 75 let, ki so sledili prehranskemu načrtu DASH," je povedala  vodja študije Claudia L. Campos.

Dash dieta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Strokovnjakinja je dodala, da njihove ugotovitve predstavljajo podlago za nadaljnje študije O vplivu DASH diete na srce, s čemer bi lahko učinkovito preprečili srčno popuščanje. "Ta raziskava je pokazala, da lahko po prehrani DASH zmanjšamo tveganje za razvoj srčnega popuščanja za skoraj polovico, kar je boljše kot katero koli zdravilo." je bila optimistična.

V Sloveniji 30 tisoč takšnih bolnikov

Po podatkih združenja zdravnikov družinske medicine je v Sloveniji okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem. Pogostost je do pet novih bolnikov na tisoč prebivalcev letno; pri starostni skupini nad 75 let pa kar 30 novih.

30 tisoč v Sloveniji Zdravje Srčno popuščanje: Bolezen z veliko trpljenja in težkim koncem

Kaj je srčno popuščanje?

Je stanje, pri katerem je črpalna sposobnost srca slabša kot običajno, gre za to, da okvarjeno srce ob normalnih polnilnih tlakih ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam ostalih organov in tkiv. "Do srčnega popuščanja lahko pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki jo najpogosteje povzročita srčni infarkt ali vnetje srčne mišice, manj pogosto pa zaradi povišanega krvnega tlaka, bolezni srčnih zaklopk ali drugih bolezni srčne mišice. Ključno za pojav srčnega popuščanja je zmanjšanje črpalne sposobnosti srca in omejitev količine krvi, ki napolni levi prekat srca ob vsakem srčnem utripu," dodajajo na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Dr. Matija Cevc: "Bolezen povzroča bolniku veliko trpljenja. Pomislite, da ni lahko živeti, če te duši, ko te zaliva voda in zaradi tega ne moreš sedeti... Vse to se dogaja tistim z napredovanim srčnim popuščanjem," 
 

Hujšanje Zdravje Sprememba na prvem mestu: To je najboljša dieta za leto 2019

"Srčno popuščanje je pogost vzrok hospitalizacije starejših odraslih in je povezano s precejšnjimi stroški zdravstvenega varstva, zato je prepoznavanje spreminjajočih se dejavnikov tveganja za to bolezen pomemben cilj na področju javnega zdravja," je za Medical News Today povedala Camposova.

Nekatere prejšnje študije so pokazale, da lahko prehrana DASH znižuje krvni tlak in  "slab" holesterol. Čeprav je podobna mediteranski prehrani, se DASH razlikuje po tem, da priporoča mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob in popolnoma izključuje alkohol. Nova preiskava sledi drugi, ki prav tako navaja, da bi lahko prehrana, ki temelji na zelenjavi, zmanjšala tveganje za srčno popuščanje. Vendar se je ta študija osredotočila na ljudi, ki so bili v povprečju stari 45 let, medtem ko je nova študija pregledala starejše odrasle.

DASH dieta

DASH ali "Dietary Approaches to Stop Hypertension (dietni pristop k ustavitvi hipertenzije) dieta je bila sprva namenjena zniževanju krvnega tlaka, pozneje pa se je izkazalo, da zelo učinkuje tudi pri zmanjšanju obsega pasu in izgubi telesne teže. Znižuje raven holesterola v krvi, varuje srce in možgane, obenem pa telesu priskrbi snovi, ki ščitijo pred rakom. Hranila, kot so kalij, kalcij, beljakovine in vlaknine so ključnega pomena pri boju proti visokemu krvnemu pritisku, ti pa so v hrani, ki jo priporoča dieta.

Nedavna študija ugotavlja, da DASH dieta pomaga tudi pri preprečevanju depresije, redni uživalci prehrane pa imajo po 11 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za depresijo. 

Zdravje Novo odkritje: Z dieto nad slabo voljo in depresijo

Rezultati raziskav kažejo, da DASH prehrana torej prinaša dvojno korist, ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi in spodbuja dobro razpoloženje. DASH dieta priporoča večje količine sadja in zelenjave, oreščkov, stročnic, žit in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Sladkanih pijač, rdečega mesa in ostalih mesnih izdelkov se po tej dieti izogibamo, oziroma jih zaužijemo v zelo majhnih količinah. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.