Zdravje > Intima
1831 ogledov

Kaj je postkoitalna disforija in kako jo premagati?

Spolnost Profimedias
Postkoitalna disforija je izraz za izjemne občutke žalosti, tesnobe ali joka, ki se običajno pojavijo po sporazumnem spolnem odnosu.

Klinična psihologinja pravi, da opaža povečanje števila posameznikov, ki po seksu čutijo izjemno tesnobo ali žalost.

Postkoitalna disforija ali postseksualni 'blues' sta izraza, ki opisujeta občutke žalosti, tesnobe, agresije, vznemirjenosti, splošne melanholije ali joka po spolnem odnosu. Običajno se pojavi po sporazumnem spolnem odnosu in mnogi psihologi ugotavljajo, da je to pogosto pri žrtvah spolnega napada.

Spolna terapevtka Lori Beth Bisbey je naletela tudi na številne paciente, ki so zmedeni zaradi svojih negativnih občutkov, saj nikoli niso imeli travmatičnih spolnih izkušenj. "Predvidevam, da se to pojavi zato, ker so pričakovali več od svoje spolne izkušnje," je dejala.

 

Mnogi namreč pričakujejo višjo stopnjo zadovoljstva in pričakujejo tudi, da bo intimnost razbremenila stres na drugih področjih življenja.

moški ženska postelja seks spolnost erotika | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Dr. Bisbey pravi, da obstaja razlika med postkoitalno disforijo in splošnih čustvenim pretresom, ki se lahko pojavi na koncu intenzivnega spolnega odnosa. "Mnogi lahko jokajo ali se smejejo po intenzivnih, a prijetnih izkušnjah, saj je jok ali smeh kot nekakšno spuščanje zraka iz tlačnega ventila," je pojasnila.

To je še posebej pogosto, če je bila izkušnja fizično intenzivna, recimo močan vrhunec ali večkratni orgazmi.

Težava je lahko resne narave

Vendar lahko kronična postkoitalna disforija povzroči resne težave, vodi lahko tudi v izogibanje intimnosti. Če po spolnem odnosu pogosto trpite za tesnobo in depresijo, je dr. Bisbey dejala, da obstaja več načinov za lajšanje tovrstnih občutkov.

Pred spolnim razlogom razjasnite razlog zanj, prav tako naj bo izbira partnerja jasna. Če čutite krivdo ali sram, se pred spolnim odnosom o tem pogovorite s partnerjem. "Ne pričakujte, da bo telesna intimnost rešila težave v razmerju," je opozorila.

Telesna intimnost krepi povezanost, a reševanje številnih težav zahteva pogovor in pogajanja. Poleg tega lahko tovrstno stanje pri ženskah povzroči tudi hormonske težave.

žalostna ženska | Avtor: Profimedia Profimedia
"Imela sem 52-letno stranko, ki je prišla k meni, ker je jokala po vsakem spolnem odnosu z možem. Postalo je tako hudo, da se je zaradi tega pričela izogibati seksu. Njeni simptomi so se začeli okoli 50. leta starosti, hkrati s simptomi menopavze, ki so še dodatno negativno vplivali na njeno spolno življenje. Potrebovala je več mesecev dela, da je ločila telesne in čustvene simptome ter rešila svoje težave, da se je lahko znova veselila spolnega odnosa," je dejala Bisbey.

spanje Spanje Zdravje Hrbet, trebuh, bok? To vpliva na zdravje možganov par, ljubezen, spanje Dokazali Zdravje Ne počnite več tega, dremež povzroči veliko škodo
Komentarjev 2
  • Pierre 13:41 28.februar 2023.

    Post coitum omne animal triste.. ajd na Google po prevod.

  • Ender3 20:07 27.februar 2023.

    Kaj vse si žurnalizem privošči pisat !