Zdravje
1512 ogledov

Izredne razmere ostajajo v veljavi

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Svetovna zdravstvena organizacija je pred tremi leti razglasila pandemijo covida-19, ki je navkljub odpravam večine omejevalnih ukrepov še vedno ni konec.

Od marca 2020 se je glede na podatke WHO z novim koronavirusom potrjeno okužilo približno 760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijona.

Pandemija covida se nanaša na širjenje nalezljive bolezni, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Prve primere slednjega so odkrili na Kitajskem decembra 2019, nakar se je hitro razširil po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi tega 30. januarja 2020 bolezen, ki so jo poimenovali covid-19, najprej razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju, 11. marca je sledila razglasitev pandemije.

Po triletnem obdobju, ki so ga zlasti v prvih dveh letih zaznamovali strogi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, WHO poudarja, da pandemije še ni konec - bila naj bi v prehodni fazi - in ohranja s tem povezane izredne razmere.

WHO še vedno opozarja na pomen cepljenja in premalo ustrezno cepljenih, češ da bo novi koronavirus, ki se pojavlja v vedno novih različicah in podrazličicah, v bližnji prihodnosti zagotovo ostal patogen pri ljudeh in živalih.

Doslej je bilo po podatkih organizacije razdeljenih več kot 13 milijard odmerkov cepiva.

WHO ob tem države poziva, naj pripravijo dolgoročne akcijske načrte za preprečevanje, spremljanje in obvladovanje okužb ter ostanejo pozorne tudi po morebitni odpravi izrednih razmer.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Pierre 10:58 12.marec 2023.

    Navali narod na cepivo, ga je ful ostalo....a ne Kacin, Logarca, Bojana???

  • Ender3 14:37 11.marec 2023.

    Stanje se je močno popravilo, ko je pandemijo zamenjala planodemija. Na začetku je, tudi mama Merkel napovedala takšne številke. In glej glej skoraj, so se uresničile.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:21 11.marec 2023.

    "760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijona."....Največji nateg stolertja do sedaj.....Pod Covid smrti so šteli vse, ki so umrli s prisotnostjo Sars Cov2 v krvi, ker so takšne umrle bolje tržili...Tudi pri nas !!....Da katastrofe okrog cepiv in ...prikaži več gospodarske škode niti ne omenjamo...Banda koruptivna