Zdravje
251 ogledov

Ker manjka sester, zaprli del oddelka na onkološkem inštitutu

Slovenija 16.12.2013 medicinsko osebje, medicinska sestra, pacient, bolniska pos Saša Despot
Del oddelka C1 so morali začasno zapreti, ker niso imeli dovolj medicinskih sester.

Sredi maja so zaradi pomanjkanja srednjih medicinskih sester na Onkološkem inštitutu Ljubljana začasno zaprli del oddelka C1, zaradi česar so bolnike prerazporedili po drugih oddelkih. Letos je inštitut zapustilo osem medicinskih sester, trudijo pa se zaposliti nove. Generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Zlata Štiblar Kisić ocenjuje, da se bodo stvari vrnile v ustaljene tirnice v enem mesecu.

Strokovni direktor onkološkega inštituta Viljem Kovač je v pojasnilu medijem navedel, da začasno zaprtje dela oddelka C1, šest bolniških sob, zahteva več organizacijskih naporov. Vendar upajo, da bo ukrep kratkotrajen, saj se trudijo zaposliti dodatne medicinske sestre. "Kot je znano, je pomanjkanje srednjih medicinskih sester že dlje časa navzoče v celotni državi," je dodal.

Na oddelku C1 - desno se zdravijo bolniki s pljučnim rakom, na oddelku C1 - levo pa bolnice z ginekološkim rakom, predvsem z rakom na jajčnikih, in bolniki z malignim melanomom ter z rakom v prebavilih. Na oddelku je 34 bolniških postelj in 15 bolniških postelj dnevne bolnišnice, nahaja pa se v prvem nadstropju stavbe C.

Medicinske sestre v Italiji zaslužijo dobrih 1.800 evrov, na Norveškem pa več ko | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot je navedel Kovač, se vse več onkoloških bolnikov zdravi v dnevnem hospitalu, kar pomeni, da so v bolnišnici samo čez dan, kjer prejemajo sistemsko zdravljenje in ta oddelek širijo. "Od skupno šestih sob oddelka C1 smo že v preteklosti dve sobi uporabili tudi za dnevni hospital, saj število bolnikov, ki potrebujejo samo dnevni hospital, narašča. Tako so tudi sedaj vsaj tri sobe na oddelku C1 - desno čez dan polne," je pojasnil.

Letos sta inštitut zapustili dve diplomirani medicinski sestri in šest srednjih medicinskih sester. Na inštitutu stalno obnavljajo in ponavljajo razpise. Trenutno končujejo izbiro kandidatov, ki so se prijavili na razpis za šest prostih delovnih mest za srednje medicinske sestre. Razgovore bodo opravili prihodnji teden, obenem pa pripravljajo ponovitev razpisov za diplomirane medicinske sestre v naslednjem tednu.

Minister: Ta težava ni od danes

Aleš Šabeder | Avtor: DZ DZ
O situaciji je na onkološkem inštitutu bil danes dopoldne obveščen minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je "takoj stopil v kontakt z vodstvom onkološkega inštituta", je minister povedal ob robu sestanka z vodstvom zdravniškega sindikata Fides. "Po informacijah vodstva gre za odsotnosti zaradi dopustov. Oskrba bolnikov naj ne bi bila motena," je poudaril.

Na vprašanje, kaj namerava storiti, glede na to, da je srednje medicinske sestre težko dobiti, je odvrnil, da to "ni težava od danes". "Vemo, da so predvsem na področju kadra zdravstvene nege določene težave. Spreminjajo se tudi razmerja v bolnišnici, povečuje se število diplomiranih medicinskih sester in na drugi strani zmanjšuje število medicinskih tehnikov," je navedel.

O ukrepih bi bilo po njegovih besedah prezgodaj govoriti, preden se podrobneje ne seznani s celotno situacijo in kadrovskim stanjem na onkološkem inštitutu. Rešitve po njegovih besedah niso dosegljive čez noč, saj je to del težav na trgu dela medicine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.