Zdravje
38861 ogledov

Na Norveškem je 23 oseb umrlo po cepljenju

Cepljenje proti covid-19 Epa
Norveške oblasti opozarjajo pred cepljenjem zelo starih in terminalno bolnih oseb.

Na Norveškem po poročanju Bloomberga opozarjajo, da bi lahko bilo cepljenje proti covid-19 preveč nevarno za zelo stare in terminalno bolne osebe. 

V državi so namreč zabeležili 23 smrti oseb, ki so umrle v kratkem po tem, ko so prejele prvi odmerek cepiva proti covid-19. Pri 13 so naredili obdukcijo, ki je pokazala, da bi lahko neželeni učinki cepiva prispevali k močnejšemu odzivu pri starejših osebah, ki so v zelo slabem zdravstvenem stanju. 

Mario Fafangel Varnost Zdravje "Ob skoraj 21 tisoč cepljenjih imamo 54 prijav neželenega dogodka"

"Pri zdravstveno zelo ranljivih osebah imajo lahko tudi zelo mili stranski učinki cepiva resne zdravstvene posledice," je opozoril Norveški inštitut za javno zdravje. "Za tiste, pri katerih se pričakuje, da bodo živeli še zelo malo časa, je korist cepiva lahko minimalna ali nepomembna."

Opozorilo po pisanju časnika ne pomeni, da bi se morali mlajši in bolj zdravi ljudje izogibati cepljenju, temveč le upoštevanje tovrstnih okoliščin pri izdajanju priporočil glede nadzora varnosti cepljenja. 

Cepljenje proti covid-19 covid-19 Slovenija V Sloveniji prijavljena smrt po cepljenju Cepljenje proti covid-19 Zdravje Smrt po cepljenju. To je ugotovila strokovna skupina.

S Pfizerja so sporočili, da Pfizer-BioNTech sodeluje z norveškimi zdravstvenimi regulatornimi organi pri preiskovanju smrti na Norveškem. Dodajajo, da je norveška agencija za zdravila ugotovila, da "število incidentov za zdaj ni zaskrbljujoče in je v skladu s pričakovanji". 

Alergijske reakcije so redke

Alergijske reakcije na cepivo so bile do sedaj redke. V  ZDA so oblasti poročale o 21 hudih primerih alergijskih reakcij v času od 14. do 23. decembra, potem ko je uporabljenih približno 1,9 milijona odmerkov cepiva Pfizer-BioNTech. Po podatkih Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni znaša incidenca alergijskih reakcij 11,1 primera na milijon odmerkov. 

Čeprav sta bili do sedaj v Evropi odobreni cepivi preizkušeni na več kot deset tisoč ljudeh, vključno s prostovoljci v poznih 80-ih in 90-ih letih, je bil povprečni udeleženec testiranj v zgodnjih 50-ih letih, prvi prejemniki cepiva pa so večinoma starejši, saj hitijo države s cepljenjem stanovalcev DSO z velikim tveganjem za okužbo. 

Cepljenje proti covid-19 Slovenija Ministrstvo slabše obveščeno kot proticepilci

Bloomberg še piše, da je v Franciji en bolnik umrl v negovalni bolnišnici dve uri po cepljenju, a so zdravstvene oblasti zaključile, da glede na anamnezo pacienta ne kaže, da bi bila smrt povezana s cepljenjem.

O smrti po cepljenju smo poročali tudi v Sloveniji, kjer je preiskava tudi pokazala, da dogodka med sabo nista povezana.

dezurni@zurnal24.si 

 
Komentarjev 21
  • miho 07:53 16.januar 2021.

    Kolikšna je pa verjetnost, da bi ti terminalno bolni ljudje itak umrli v tem času, tudi če ne bi bili cepljeni? Ja, ko pride tako daleč, je smrt samo še vprašanje časa.

  • leonardo 07:51 16.januar 2021.

    No, ne mi zamerit, ampak jaz mislim, da so stari ( 80 - 90 let) poskusni kunci. Če bodo ti prestali cepljenje potem je vse ok, ane?

  • vzev 22:50 15.januar 2021.

    Kakšna dvoličnost. Če nekdo zboli za kovid, pa umre za srčni infarkta po skoraj enem mesecu, je ta oseba umrla zaradi kovida. Če pa oseba umre en dan po tistim, ko dobi cepivo, pa umre zaradi srčnega infarkta.