Zdravje
6346 ogledov

Ne le "flurona", možna tudi "korokorona"

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
V Sloveniji še niso zabeležili okužbe s covidom-19 in virusom gripe naenkrat, je dejal minister za zdravje.

Kot smo že poročali, so na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini že potrdili prva primera "flurone". Gre za okužbo z virusom influence in covidom-19 hkrati, je pojasnil Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij. Ne gre torej za kakšen nov virus, ki bi bil nekakšen hibrid med covidom-19 in gripo. 

Razložil je, da pojav v medicini ni nenavaden, saj se veliko ljudi sooča z istočasno okužbo z dvema ali več virusi. Ni izključeno, da bomo tudi v Sloveniji zabeležili kakšen primer "flurone", saj virus gripe že kroži med mlajšo populacijo. 

Okužba z dvema različnima sevoma koronavirusa

Prav tako je mogoča istočasna okužba z dvema različnima sevoma koronavirusa, ali pa dve okužbi, ena za drugo. Nedavno so obravnavali primer osebe, ki se je istočasno okužila s covidom-19 in eno od starejših virusov korone. "Temu bi potem lahko rekli korokorona," je dejal.

Kot je pojasnil Petrovec, je tudi sam v zelo kratkem času prebolel dve okužbi z različnima sevoma. Prav tako strokovnjaki opažajo, da so tudi tisti, ki so še novembra lani preboleli okužba z različico delta, dovzetni na okužbo z različico omikron. Sta pa tako prebolevnost kot cepljenje dobro zagotovilo, da nam bo ob prihodnji okužbi prihranjen težji potek bolezni in hospitalizacija.

Strokovnjaki sicer svarijo, da "flurona" nikakor ni nedolžna. Dr. Adrian Burrowes je za CNN dejal, da bi lahko hkratna okužba z navedenima virusoma bila "katastrofalna za imunski sistem". Epidemiologinja dr. Seema Yasmin je poudarila, da lahko posameznik zaradi okužbe z enim od omenjenih virusov postane bolj dovzeten za okužbo z drugim. "Okužba z gripo ali drugim respiratornim virusom oslabi telo," je dejala.  Zelo verjetno bi se v primeru okužbe z obema virusoma povečalo tudi tveganje za nastanek pljučnice, ki bi lahko vodila v hujšo dihalno stisko. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Marissa_Davis 09:33 06.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • mib 07:15 06.januar 2022.

    Meni je vse to že prav zabavno. Žurnal je v bistvu postal spletna podružnica nova tv. Torej nič novinarskega eno samo pisunstvo po nareku. Kako pa je zadeva brana, pa se vidi že po številu komentarjev... No, jaz bom tu ...prikaži več še ostal, rabim malo zabave.

  • suineg7878 04:26 06.januar 2022.

    Prav zanimivo je brati te članke presstitutov. Do katerega nivoja želijo spustiti bralce? Že zdavnaj smo mimo ovce, smo tu nekje pri komarjih. se bo končalo pri amebi?